Προειδοποιητικές πινακίδες στο οδικό δίκτυο για διέλευση Αγριογούρουνων

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Πινακίδες τοποθετούνται στους δρόμους της Ηπείρου, θα τοποθετηθούν και σε σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της Θεσπρωτίας, εκεί, όπου παρατηρείται διέλευση αγριογούρουνων, προκειμένου να είναι αυξημένη η προσοχή των οδηγών, ώστε αποφευχθεί η σύγκρουση με αυτοκίνητα.
Πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί μέχρι τώρα τόσο στην παλαιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο, ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές.

Βίντεο με αγριογούρουνα να… βολτάρουν στους δρόμους της Θεσπρωτίας ανεβαίνουν κατά καιρούς στο διαδίκτυο, ενώ φτάνουν και μέχρι τις πλατείες χωριών, ακόμη και στα παράλια, όπως στα τουριστικά χωριά της Πέρδικας και των Συβότων.

Η ελεύθερη βοσκή ήμερων χοίρων, που ήρθαν σε επαφή με τους άγριους χοίρους, ζευγάρωσαν και δημιουργήθηκαν υβρίδια, είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξησή τους την τελευταία δεκαετία. Μερικά από αυτά συμπεριφέρονται ως άγρια, επειδή όμως έχουν και το αίμα του χοίρου είναι πιο προσαρμοστικά στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Όλο αυτό είναι μια ζημιά για το οικοσύστημα καθώς νοθεύεται η φυσική βιοποικιλότητα, με τα επακόλουθα που αφορούν την παρουσία των ζώων αυτών σε αστικά περιβάλλοντα.

Όπως λένε κυνηγοί, βλέπουν αγριογούρουνα, που σαφώς δεν έχουν και τόσες ομοιότητες με τα αγριογούρουνα του παλιού καιρού. Και εξωτερικά, αλλά και ως προς τον ποιότητα του κρέατος. Πολλά έχουν στριφογυριστή ουρά, αυτιά με τάση να πέφτουν, λευκό χρώμα στα άκρα, αδύναμο χρώμα καφετί, φτωχό τρίχωμα, γουρουνόπουλα χωρίς επιμήκεις ρίγες, κάπροι που οι χαυλιόδοντές τους δεν εφάπτονται απόλυτα όταν κλείνει το στόμα και κάπροι με μικρό, σχεδόν αμελητέο μήκος χαυλιοδόντων, δυσανάλογο με την ηλικία τους.

Πρόκειται, λοιπόν, για καταστάσεις υβριδισμού, μπερδέματος με απλά λόγια, ήμερων και άγριων γουρουνιών. Είναι τα λεγόμενα ημιάγρια αγριογούρουνα, που εμφανίζονται με άνεση ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους και κατοικημένες περιοχές.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το κυνήγι είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ελέγχου του πληθυσμού των αγριόχοιρων, ενώ είναι απαραίτητο να γίνεται μεθοδικότερη θήρευση (συχνότερη θήρευση). Επιπλέον, υπογραμμίζεται η ανάγκη λήψης μέτρων από την πολιτεία, ώστε να απομακρύνονται τα αγριογούρουνα από τον περιαστικό ιστό.

In this article

Join the Conversation