Η λειψυδρία εξοντώνει τα άγρια άλογα του Σουλίου, λένε κτηνοτρόφοι και κυνηγοί. Οι πηγές στέρεψαν, οι ομβροδεξαμενές άδειασαν και τα άλογα κινδυνεύουν από την έλλειψη νερού.
Εμφανίζονται ταλαιπωρημένα και εξουθενωμένα, καθώς το νερό είναι πηγής ζωής γι΄ αυτά. Οι έντονες αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά τους και συμβάλλουν στο να λιγοστεύουν.
Μέχρι πριν 30 – 40 χρόνια, άλογα και μουλάρια ήταν απαραίτητα για τις γεωργοκτηνοτροφικές εργασίες σ’ όλη τη χώρα και φυσικά στην ορεινή Ήπειρο.
Άλλαξε όμως η ζωή, άλλαξε η κοινωνία (προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;) και πολλά από αυτά τα χρήσιμα τετράποδα εγκαταλείφθηκαν απ’ τους ιδιοκτήτες τους ελεύθερα στα υψώματα της οροσειράς του Σουλίου.
Από αυτά, προέκυψαν τα άγρια άλογα που ζουν σήμερα στους ορεινούς αυτούς όγκους και είναι δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς. Γεννήθηκαν στο βουνό, κάτω απόσυνθήκες δύσκολης επιβίωσης και είναι «ξεπετάλωτα».
Στα βουνά του Σουλίου σήμερα ζουν αυτοσυντηρούμενα πάνω από 150 άλογα, των οποίων ο αριθμός τους κάθε χρόνο αυξάνεται.
Ανήκουν στη ράτσα της Πίνδου και γι’ αυτά παλαιότερα από σύλλογο της περιοχής είχε γίνει έρευνα και μάλιστα σε συνεργασία με το Δασαρχείο είχαν κατασκευαστεί δυο στέγαστρα στα οποία τοποθετήθηκαν ταϊστρες και ποτίστρες.
Θα πρέπει οι Αυτοδιοικητικές Αρχές, σε συνεργασία με τις Δασικές, αλλά και φυσιολατρικούς φορείς να φροντίσουν για την επιβίωσή τους, αφού γράφουν ιστορία ελεύθερης ζωής τα άλογα αυτά.