Σύλληψη Ιταλών κυνηγών στη Παραμυθιά

Τελικά η ανάδειξη του προβλήματος με τους Ιταλούς κυνηγούς που πρώτη ανέφερε η Paramythia-online, έφερε αποτελέσματα. Δύο περιστατικά παράνομης θήρας στην Παραμυθιά με πρωταγωνιστές Ιταλούς κυνηγούς, εντόπισαν τις προηγούμενες...

Σύμφωνα με μαρτυρίες αγροτών και κτηνοτρόφων που ζημιώνονται από τη δραστηριότητα τους τα περιστατικά αυτά δεν είναι τα μόνα καθώς πολλοί Ιταλοί φαίνεται ότι έχουν βάλει στο… μάτι την περιοχή της Ηπείρου και χωρίς να σέβονται κανέναν κυνηγετικό κανόνα, προκαλούν μεγάλες φθορές, εκτός από την πανίδα της περιοχής, σε αγροκτήματα και σταβλικές εγκαταστάσεις. Όπως καταγγέλλουν όσοι τους έχουν δει κυκλοφορούν πλήρως οργανωμένοι με τζιπάκια, τα όπλα τους, τις μηχανές, τα ψυγεία και τα είδη κατασκήνωσης τους. Κυνηγούν μεθοδικά, χρησιμοποιώντας όμως παράνομες μεθόδους αποτελώντας ειδικά για τα πτηνά, τα οποία στην κυριολεξία αφανίζουν το νούμερο ένα κίνδυνό για την ύπαρξή τους Φήμες μάλιστα λένε ότι κυνηγούν και πουλάνε σε ακριβά εστιατόρια της Ιταλίας.

Με αφορμή τα δύο προαναφερθέντα περιστατικά, καθώς επίσης και τον αυξανόμενο αριθμό καταγγελιών από πολίτες της ευρύτερης περιοχής, η Ε΄ ΚΟΗ οφείλει να προβεί στις εξής επισημάνσεις:«Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, τασσόμαστε υπέρ του κυνηγετικού τουρισμού και το έχουμε αποδείξει και εμπράκτως, θεωρώντας ότι στην οικονομική συγκυρία της πατρίδας μας, η μορφή αυτή μπορεί να προσφέρει μία μεγάλη οικονομική διέξοδο για δεκάδες επαγγελματίες ειδικά στην περιοχή μας.Από την άλλη όμως, επιμένουμε και σε αυτό το επίπεδο θα είμαστε αμείλικτοι, ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιδεικνύει ασέβεια προς τις ελληνικές αρχές, προς την ελληνική νομοθεσία, αλλά και προς το φυσικό περιβάλλον και τον θηραματικό πλούτο.

Όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοχοι αδειών θήρας, Έλληνες και αλλοδαποί, οφείλουν να ακολουθούν και να σέβονται τις κείμενες διατάξεις και τη Ρυθμιστική, που διέπει την άσκηση της δραστηριότητας.Γνωρίζοντας εκ των προτέρων, ότι λόγω της διαφορετικής γλώσσας, είναι δύσκολη η κατανόηση της ελληνικής νομοθεσίας γύρω από την κυνηγετική δραστηριότητα, οφείλουμε να επισημάνουμε την υποχρέωση όλων να ενημερώνονται για τις κείμενες διατάξεις και τις απαγορεύσεις. Επίσης όμως, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε προς κάθε αρμόδια υπηρεσία, ότι οφείλουν στο πλαίσιο των δικών τους αρμοδιοτήτων να προβαίνουν στους απαιτούμενους ελέγχους και να διαπιστώνουν, ότι η νομοθεσία τηρείται από όλους στο ακέραιο.

Καταλήγοντας, επαναλαμβάνουμε, ότι εμείς πρώτοι είμαστε αυτοί που επιζητούμε τρόπους να αυξήσουμε το επίπεδο του κυνηγετικού τουρισμού, επίσης όμως εμείς είμαστε οι πρώτοι που απαιτούμε την τήρηση της νομιμότητας από όλους τους εμπλεκόμενους, γι’ αυτό και οι έλεγχοι της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής είναι και θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί».

In this article

Join the Conversation