Σε συνέχεια των ερωτημάτων που έχουν θέσει πολίτες σχετικά με το ζήτημα της οριοθέτησης οικισμών, ακολουθούν επιλεγμένα σημεία της απάντησης του αρμόδιου Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νίκου Ταγαρά στο πλαίσιο συζήτησης στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση που διεξήχθη τη Δευτέρα 5 Μάιος 2025:
Είναι ένα διάταγμα που αφορά τη μεθοδολογία, κριτήρια και απαιτήσεις για το πώς πρέπει να επαναπροσδιοριστούν ή να επανεγγραφούν τα όρια οικισμών κάτω από δύο χιλιάδες κατοίκους διαμέσου των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων.
Τα δύο σημεία που ανέδειξαν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας είναι η αναρμοδιότητα των νομαρχιών να ορίζουν και η απαίτηση για τέτοιους σχεδιαστές να γίνεται μόνο με προεδρικό διάταγμα .
Όσοι είναι μέσα στον οικισμό σήμερα και όσα οικόπεδα μετά την επαναφορά θα είναι μέσα στον οικισμό ανεξαρτήτως ζώνης. Ό,τι οικόπεδα ήταν άρτια σήμερα και είναι μέσα στον οικισμό και αύριο θα είναι μέσα στα όρια του οικισμού ανεξαρτήτως ζώνης εντός οικισμού. Ό,τι αρτιότητες υφίστανται σήμερα ισχύουν απολύτως και για τα πάντα και αύριο.
Μέχρι να εγκριθούν, να επαναληφθούν οι οικισμοί βάσει του διατάγματος και της μεθοδολογίας με προεδρικό διάταγμα, όταν εγκρίνονται είτε διαμέσου των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων… εκδίδονται άδειες ως εκδίδονταν μέχρι σήμερα με τους όρους δόμησης που υφίστανται. Όπως εκδίδονταν οι άδειες πριν, με τους ίδιους όρους δόμησης θα εξακολουθήσουν να εκδίδονται μέχρι την έγκριση του προεδρικού διατάγματος για έναν οικισμό.
Πού υφίσταται ένα θέμα; Είναι αποκλειστικά και μόνο στη λεγόμενη ζώνη Γ . Εκεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούμενο την αναρμοδιότητα των νομαρχιών που οριοθέτησαν, αλλά και το ότι οι οριοθετήσεις έγιναν χωρίς κριτήρια, τεκμηρίωση επιστημονική, που όφειλαν και με προεδρικό διάταγμα στο τέλος, μας είπε ότι η ζώνη Γ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στην επαναριοθέτηση. Άρα, προκύπτει ένα θέμα ως προς τη ζώνη αυτή, όπου υπάρχει. Υπήρχαν και νομάρχες που δεν ξεχώρισαν τα όρια πάνω από αυτά που για τον τόπο και για τον οικισμό υπήρχε τεκμηρίωση επιστημονική ότι μπορεί να επεκταθεί, που ήταν πιο προσεκτικοί και έλαβαν υπ’ όψιν αυτές τις παραμέτρους. Εκεί μπορεί να μην υπάρχει καν ζώνη Γ. Άρα, δεν επηρεάζονται. Όπου, όμως, υπάρχουν ξεχειλωμένα όρια, για τα οποία δεν υπάρχει τεκμηρίωση και επιστημονική απάντηση για την επανόρθωση, αυτές οι ζώνες σε αυτές τις περιοχές που είπε το Συμβούλιο Επικρατείας δεν μπορούν να μπουν στην επαναληπτική…. Για εκείνην και μόνο την περίπτωση κοιτάζουμε για μία πιο ασφαλή νομοθετική ρύθμιση που να μας δίνει διέξοδο. Δεν είναι, όπως είναι η εκτός σχεδίου, αλλά δεν είναι όπως και η εντός οικισμού. Είναι μια ενδιάμεση ζώνη , που επεξεργαζόμαστε και προβληματιζόμαστε -ξαναλέω- που πρέπει να είναι, όμως, συμβατή και σύμφωνη, για να μην έχουμε θέμα αντισυνταγματικότητας και με το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Και για τα επόμενα δύο χρόνια θα ισχύουν τα παλιά, δηλαδή, ό,τι ίσχυε έως τώρα, μέχρι να εγκριθεί το νέο διάταγμα, για τον κάθε οικισμό . Ο στόχος είναι η ασφάλεια δικαίου και η ασφάλεια για τα όρια των οικισμών, που δεν υπάρχουν σήμερα, δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου.