Οι προωθούμενες κεντρικοποιήσεις των φορολογικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια δεν είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των φορέων τους.
Οι φορολογικές υπηρεσίες έλαβαν χώρα αποκλειστικά στους δύο τύπους Δ.Ο.Υ. οι οποίες βασίζονται στο δίπολο: πλήρες εύρος αντικειμένων (φορολ. έλεγχος, φορο. συμμόρφωση, δικαστικό, έσοδα) και περιορισμένη χωρική αρμοδιότητα (ένας δήμος/νομός), αντικαταστάθηκαν από κεντρικοποιημένες δομές τύπου ΚΕΒΕΙΣ – ΚΕΦΟΜΕΠ – ΕΛΚΕ – ΚΕΜΕΕΣ, οι οποίες βασίζονται στα ακριβώς αντίθετα δίπολα: δηλαδή περιορισμένο εύρος φορολογικών αρμοδιοτήτων (φορο. έλεγχος αυτοτελώς, φορο. συμμόρφωση αυτοτελώς κ.λπ.) και εκτεταμένη χωρική αρμοδιότητα (π.χ. όλη η Αττική).
Αποτελεί δε εκπεφρασμένη βούληση της Διοίκησης της ΑΑΔΕ (στρατηγικό σχέδιο 2025-2029) η προώθηση του οργανωτικού μοντέλου των «κεντρικοποιημένων υπηρεσιών» σε όλη την επικράτεια, επιδιώκοντας οικονομίες κλίμακας στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Ήδη ο νομός Θεσπρωτίας έχει υποστεί την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Φιλιατών Παραμυθιάς, καθώς και την αφαίρεση των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού από τη Δ.Ο.Υ. Ηγουμενίτσας, με προφανείς συνέπειες στην ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Εκτιμούμε ότι οι νέες διαρθρωτικές αλλαγές θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή για τις τοπικές κοινωνίες και το φορολογικό σύστημα, καθώς:
Οι Δ.Ο.Υ. αποτελούν κατεξοχήν υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, με υψηλή καθημερινή επισκεψιμότητα. Οποιαδήποτε απομάκρυνσή τους δημιουργεί πρόσθετα κόστη και ταλαιπωρία για πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ συνδέεται με φαινόμενα μη συμμόρφωσης και φοροαποφυγής.
Η απασχόληση συρρίκνωση (ενδεχόμενες και κλείσιμο) των φορολογικών υπηρεσιών σε επίπεδο πόλης/ νομού θα επηρεάσει αρνητικά την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη, που αποτελούν διακηρυγμένους στόχους της Δημόσιας Διοίκησης. Κάθε τοπική κρατική δομή που κλείνει ή υποστελεχώνεται, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη ερήμωση ολόκληρων πόλεων και γεωγραφικών περιοχών. Η τάση να κλείνουν τοπικές υπηρεσίες (τράπεζες, ταχυδρομεία, δομές υγείας, σχολεία, κλπ) λόγω της συγκεντροποίησής τους σε ελάχιστα εξειδικευμένα αστικά κέντρα, προκαλεί σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας να ζήσει στην επαρχία ή να επιστρέψει στους τόπους που τους αφορούν τους νόμους ζωής στην περιφέρεια.
Όπως συμβαίνει ήδη με το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. στην Αττική, η πλειονότητα των φορολογουμένων δεν εξυπηρετείται πλέον από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. (Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης – Υ.Φ.Ε.) αλλά από τις αντίστοιχες κεντρικοποιημένες δομές, οι οποίες συχνά εδρεύουν σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από την κατοικία/έδρα τους, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις που προβλέπεται η αποστολή δικαιολογητικών με φυσική παρουσία ή ορκωμοσία (π.χ. μεταβιβάσεις ακινήτων), αυτή πραγματοποιείται σε Δ.Ο.Υ. των κεντρικών δομών και όχι στη Δ.Ο.Υ. κατοικίας.
Αποτέλεσμα είναι ότι οι πολίτες καλούνται να εξυπηρετούνται από απόσταση ή με αυτοπρόσωπη παρουσία σε απομακρυσμένα διοικητικά κέντρα, με μεγάλη ταλαιπωρία και κόστος.
Το ίδιο ισχύει και για τους επαγγελματίες – λογιστές – φοροτεχνικούς που θα πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους που εξυπηρετούσαν μέχρι σήμερα στην έδρα των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που δεν εξυπηρετούνται από τις ψηφιακές εφαρμογές (λόγω ελλείψεων ή αναγκών διασταύρωσης εγγράφων, δικαιολογητικών ή καταστάσεων). Ειδικά για τα παραμεθόρια γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, οι αποκεντρωμένες δομές εξυπηρέτησης είναι ζωτικής σημασίας και ενδεχόμενη κατάργησή τους θα έχει σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.
Η ύπαρξη Δ.Ο.Υ. σε κάθε νομό που να έχει πλήρη αρμοδιότητα είναι αναγκαία για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, των τουριστικών επιχειρήσεων, στις οποίες απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας και επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.
Τέλος, εκτιμούμε ότι, εφόσον οι προωθούμενες αλλαγές δεν στηρίζονται σε τεχνοκρατικά, ποιοτικά και με μετρήσιμα δεδομένα, εξυπηρετούν την αυθαίρετη συρρίκνωση υπηρεσιών. Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η προώθηση οργανωτικών αλλαγών, να κριθεί ότι η ιδιωτικοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι αναγκαία επιλογή, ανοίγοντας το δρόμο για εκχώρηση μέρους των αναγκαίων μέτρων είσπραξης σε ιδιωτικούς φορείς, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις, παραβίαση της ισότητας και αλλοίωση της φυσιογνωμίας της ΑΑΔΕ.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους καλούμε τους φορείς του Νομού Θεσπρωτίας να στηρίξουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις φορολογικές υπηρεσίες, ενάντια στην υποβάθμιση/διάλυση της Δ.Ο.Υ. Ηγουμενίτσας.
Η μορφή της κινητοποίησης, με κοινές αποφάσεις της ομοσπονδίας μας – ΠΟΕ – ΔΟΥ και των τοπικών Συλλόγων:
Α. Πανελλαδικές κυλιόμενες στάσεις εργασίας. Στη Δ.Ο.Υ. Ηγουμενίτσας θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας την Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 με αποκορύφωμα την ταυτόχρονη διεξαγωγή ενημερωτικής εκδήλωσης στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Πάνθεον Δημαρχιακό Μέγαρο στις 13:00μ.μ. στην οποία και σας καλούμε να παραβρεθείτε.
Β. Αποχή από το θερινό πρόγραμμα των προληπτικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ευάγγελος Βαγενάς-Γιαννόπουλος
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Τάτση Βασιλική