Απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης για τον Αχέροντα

Γράφει ο Ηλίας Φωτίου

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης δεν μπορούν να αμφισβητήσουν ότι πρωταρχικό καθήκον κάθε Δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία υποδομών και η θέσπιση σαφών κανόνων λειτουργίας. Οι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται σεβόμενοι αυτούς τους κανόνες. Δεν ήταν ποτέ στις αρμοδιότητες οποιουδήποτε Δήμου να υποδεικνύει το επιχειρηματικό σχήμα με το οποίο θα λειτουργήσουν οι επαγγελματίες. Επομένως τα εύσημα για τη δημιουργία και λειτουργία της ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ, εάν υπάρχουν, ανήκουν αποκλειστικά στους επαγγελματίες που την συγκρότησαν, και ελάχιστα σε όσους απλώς την ενθάρρυναν.

Η ισονομία που επικαλείται η αντιπολίτευση απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Η κοινοπραξία κατέβαλλε 9.000€ ετησίως, ενώ άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις λειτουργούσαν σε γειτονικούς δημοτικούς χώρους χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ – παρά τη ρητή απαγόρευση της κανονιστικής. Αυτή η κατάφωρη αδικία υπήρξε βασική αιτία διάλυσης της κοινοπραξίας. Και όσο για τις υποδομές, η εικόνα της εισόδου στις πηγές του Αχέροντα – του πιο επισκέψιμου χώρου στην Ήπειρο – παραμένει όπως την παρέδωσαν: ένα θλιβερό μνημείο εγκατάλειψης και παρακμής.

Αυτό που επιδιώκει η ανακοίνωση της αντιπολίτευσης είναι προφανές, να εμποδίσει την τωρινή Δημοτική αρχή από την οριοθέτηση της δημοτικής περιουσίας στο τμήμα 21 του Αχέροντα – μια προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται. Για να το δικαιολογήσει, επικαλείται τη μη οριοθέτηση του ποταμού, απειλώντας με καθολικές κυρώσεις. Αλλά γιατί χρειάστηκε τόσο μεγάλος πρόλογος για να φτάσει στην ουσία; Ποιους και τι προσπαθεί να προστατεύσει από τις ενέργειες της τωρινής Δημοτικής αρχής; Και ενω προβάλει την οριοθέτηση του ποταμού ως πανάκεια οι ίδιοι δεν εκαναν το παραμικρό στην διάρκεια της θητείας τους.

Η έλλειψη οριοθέτησης του Αχέροντα είναι πράγματι σοβαρό πρόβλημα με πολλαπλές συνέπειες. Και πριν από όλα την απουσία καθορισμένων ορίων της κοίτης και των παρόχθιων ζωνών προστασίας, την έλλειψη σαφούς νομικού πλαισίου για τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες και δυσκολία ελέγχου των αυθαίρετων παρεμβάσεων και κατασκευών, και τέλος την πλήρη αδυναμία προστασίας του οικοσυστήματος και διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων. Οπότε η αντιπολίτευση οφείλει να απαντήσει πριν απο όλα, γιατι, ενω γνώριζε την σπουδαιότητα της οριοθέτησης του ποταμού και της Δημοτικής περιουσίας δεν προέβη σε καμια ενεργεια αλλά πετάει την καυτή πατάτα στους τωρινούς; Την απάντηση βέβαια την γνωρίζουν.

Επιχειρηματικά συμφέροντα που λειτουργούν σε αμφισβητούμενες περιοχές αντιστέκονται σε οποιαδήποτε προσπάθεια ρύθμισης. Και φυσικά, το πελατειακό σύστημα που επιμένει στην Ελλάδα μας – «δικοί μας άνθρωποι» που προστατεύονται από την προηγούμενη διοίκηση. Από ότι φαίνεται η τωρινή δημοτική αρχή δείχνει να έχει την τόλμη να αντιμετωπίσει μια χρόνια παθογένεια που οι προκάτοχοί της απέφυγαν επιμελώς. Και τώρα, αντί να στηρίξουν μια προσπάθεια που θα ωφελήσει συνολικά την περιοχή και θα διασφαλίσει την αειφόρο ανάπτυξη του Αχέροντα, επιλέγουν το δρόμο της μικροπολιτικής και της υπεράσπισης κεκτημένων προνομίων.

Ο Αχέροντας είναι εθνικός πλούτος και αξίζει καλύτερη μεταχείριση. Ναι, η οριοθέτηση είναι αναγκαία, και θα επιφέρει πολλαπλά και ουσιαστικά οφέλη που θα μεταμορφώσουν την περιοχή μας. Η διαφάνεια και η ισονομία δεν είναι διαπραγματεύσιμες αξίες – αυτό που χρειάζεται η περιοχή της Γλυκής είναι ένα καθαρό και ξεκάθαρο πλαίσιο ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον και θα ωφελεί όλους τους τοπικούς επαγγελματίες χωρίς εξαιρέσεις και προνόμια για τους “ημετέρους”. Και σε αυτό, είναι το μόνο, θα συμφωνήσουμε με την ανακοίνωση.

In this article