Αντιδράσεις για την εκδήλωση για την φαρμακευτική κάνναβη απο το ΚΚΕ Θεσπρωτίας

Ανακοίνωση

Την Τετάρτη 7/5/2025 πραγματοποιήθηκε στην Παραμυθιά του Δήμου Σουλίου εκδήλωση για την αξιοποίηση της λεγόμενης «φαρμακευτικής και θεραπευτικής» χρήσης της κάνναβης με τη συμμετοχή του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δήμου Σουλίου και της εταιρείας SITECPHARMA που έχει έδρα την Ελλάδα δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία φαρμακευτικών προϊόντων, με εξειδίκευση στη φαρμακευτική κάνναβη με το 80% να το κατέχει η γερμανική εταιρεία inter.services GmbH.

Αλήθεια ποια ανάγκη έσπρωξε τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης με πρώτο και κύριο την Δημοτική Αρχή Σουλίου να προχωρήσουν στην πραγματοποίησή της την στιγμή που ο Νομός Θεσπρωτίας και ειδικότερα ο Δήμος Σουλίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο τομέα της Υγείας τόσο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο με υποβαθμισμένα τα Κέντρα Υγείας όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο με τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης που υπάρχουν στο Νοσοκομείο στους Φιλιάτες και στο ΕΚΑΒ, στην εκπαίδευση με σχολεία ετοιμόρροπα και με πολλές ελλείψεις αλλά και στον πρωτογενή τομέα με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα, να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την άρδευση των καλλιεργειών τους, να πλημυρίζουν τα χωράφια από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και να φτάνουν στο σημείο να εγκαταλείπουν χωράφια και κοπάδια;

Η απάντηση προκύπτει από το κίνητρο που έχει η καπιταλιστική ανταγωνιστική ανάπτυξη που στηρίζουν οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης και δεν είναι άλλο από το γρήγορο κέρδος. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης αναμένεται το 2025 να φτάσει τα 55,8 δις. δολάρια δηλ σχεδόν μια αύξηση του 400% από το αντίστοιχο ποσό του 2015 (δέκα χρόνια πριν) που άγγιξε τα 11,4 δις. δολάρια. Αυτό τελικά ήταν το πραγματικό άγχος των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης. Μην τυχόν σκαλώσει η συγκεκριμένη επένδυση και καθυστερήσουν οι προσπάθειες για γρήγορη καπιταλιστική ανάπτυξη που φέρνει εκμετάλλευση, φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, πολέμους.

Να γιατί οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης με τις τοποθετήσεις και τους χαιρετισμούς τους ουσιαστικά αυτό που έκαναν ήταν να παίξουν το ρόλο των «ντίλερς» των επενδυτών της κάνναβης που κίνητρο τους είναι τα κέρδη και όχι η Υγεία του λαού.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο το ακροατήριο της εκδήλωσης βομβαρδίστηκε για τα «οφέλη» από την κάνναβη και τα κανναβινοειδή σε συνδυασμό με την ανάπτυξη, τα κέρδη και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν απ’ την επένδυση της SITECPHARMA σύμφωνα με την τοποθέτηση του συντοπίτη διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας. Μια επένδυση που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται σε μια έκταση 20 στρεμμάτων στο Καρβουνάρι του Δήμου Σουλίου αξιοποιώντας τις καλές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Επίσης είναι ενταγμένη στον Αναπτυξιακό Νόμο δηλ. θα επιδοτηθεί με χρήματα των εργαζόμενων και συνταξιούχων αφού αυτοί είναι που συμβάλλουν κατά το 95% στα φορολογικά έσοδα του κράτους. Η επένδυση λοιπόν δεν γίνεται για να αντιμετωπισθεί ο πόνος των ασθενών αλλά για το πως θα αυξηθούν τα κέρδη της πολυεθνικής εταιρείας!!!(Ειπώθηκε ότι για θεραπεία 15 ημερών απαιτείται δαπάνη 170 ευρώ, ποσό όχι ευκαταφρόνητο για τα λαϊκά στρώματα)

Ταυτόχρονα η προσπάθεια να παρουσιάζεται η κάνναβη ως «μαγικό φάρμακο της φύσης δια πάσαν νόσον», αξιοποιώντας σκευάσματα που περιέχουν απομονωμένα και επεξεργασμένα στοιχεία της, λειτουργεί τελικά ως δούρειος ίππος στην αθώωσή της αφού προκαλεί εξάρτηση και «κοινωνικό θάνατο». Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η νομιμοποίηση της χρήσης της για ψυχαγωγικούς σκοπούς και προσωπική χρήση, να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλει και η πολιτική της ΕΕ που προσδιορίζει την τοξικομανία ως ιατρικό πρόβλημα και όχι ως κοινωνικό πρόβλημα που είναι αφού το υπόβαθρο που «ακουμπάνε» τα ναρκωτικά είναι ο πόλεμος, η φτώχεια, η πείνα, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ανεργία, η ανισότητα.

Η ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της Θεσπρωτίας να μην πατήσουν την «μπανανόφλουδα» της δήθεν προστασίας της Υγείας από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που διέλυσαν την δημόσια Υγεία και την Κοινωνική ασφάλιση, μετέτρεψαν τα φάρμακα σε πανάκριβα εμπορεύματα. !!!(Ειπώθηκε ότι για θεραπεία αντιμετώπισης πόνου 15 ημερών απαιτείται δαπάνη 170 ευρώ, ποσό όχι ευκαταφρόνητο για τα λαϊκά στρώματα)

Να μην πατήσουν οι εργαζόμενοι την «μπανανόφλουδα» των νέων θέσεων εργασίας από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που διαχρονικά διαμόρφωσαν ένα αντεργατικό πλαίσιο με χαμηλούς μισθούς που δεν φτάνουν ούτε να βγει ο μήνας, με εντατικοποίηση της δουλειάς, με ευέλικτες σχέσεις εργασίας, με την κατάργηση του ημερήσιου σταθερού χρόνου απασχόλησης, κλπ

Να μην πατήσουν οι αγρότες την «μπανανόφλουδα» ότι θα ωφεληθούν από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συρρίκνωσαν τον πρωτογενή τομέα και παραδίδουν χιλιάδες στρέμματα για την κερδοφορία διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων ενώ θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν αν κίνητρο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα ήταν η κάλυψη των διατροφικών αναγκών. Γέμισε ο τόπος από πάνελ, εργοστάσια βιομάζας, τώρα εργοστάσιο φαρμακευτική κάνναβης κλπ.

Να μην επιτρέψουμε να ποτίσουν τη νέα γενιά και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο με το δηλητήριο της «ναρκω-κουλτούρας».

Να σκεφτούμε ότι σήμερα υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως κριτήριο τις κοινωνικές- διατροφικές ανάγκες του λαού και όχι την κερδοφορία των καπιταλιστών και τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας θα τα έχουν οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου.

Στο πλαίσιο αυτό θα καταργηθεί η επιχειρηματική δράση και θα κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια και στο Φάρμακο. Η οικονομία και η παραγωγή θα οργανωθούν στη βάση του επιστημονικού, κεντρικού σχεδιασμού, όπου με τη λειτουργία κρατικού φορέα Φαρμάκου θα σχεδιάζονται και θα οργανώνονται η έρευνα, η παραγωγή, η εισαγωγή και η διάθεση ποιοτικών και αποτελεσματικών φαρμάκων, δωρεάν σε όλους όσοι τα χρειάζονται, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου, αποκλειστικά κρατικού και δωρεάν συστήματος Υγείας.

In this article