Λίνα Μενδώνη | «Παράνομη η τοποθέτηση σημαίας στο Σούλι απο τον Αντιπεριφερειάρχη»

Απάντηση σε ερώτηση του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Χήτα

Σε αυστηρό τόνο απάντησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στον Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνο Χήτα, ο οποίος είχε καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση εκφράζοντας την έντονη απορία και διαμαρτυρία του για την ενέργεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας να υποβάλει μήνυση κατά του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη, με αφορμή την τοποθέτηση ιστού με ελληνική σημαία στο «Βουλευτήριο των Σουλιωτών».

Η Υπουργός, στην απάντησή της με ημερομηνία 2 Ιουνίου 2025, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση πραγματοποιήθηκε εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του Σουλίου χωρίς άδεια, κατά παράβαση του Νόμου 4858/2021, που διέπει την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως υπογραμμίζεται, οι εκσκαφικές εργασίες και η τοποθέτηση ιστού ύψους περίπου 15 μέτρων εκτελέστηκαν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και χωρίς έγκριση από το αρμόδιο Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι εργασίες έγιναν στο πιο κεντρικό σημείο του αρχαιολογικού χώρου και πλησίον των Πηγαδιών του Σουλίου, με χρήση βαρέων μηχανημάτων, κάτι που –όπως σημειώνεται– έθεσε σε κίνδυνο τη στατικότητα των υφιστάμενων μνημείων. «Ο νόμος δεν εξαίρει καμία εργασία, αφορά όλους και όλοι οφείλουν να τον τηρούν, ανεξαρτήτως σκοπού και πρόθεσης», σημειώνει η Υπουργός.

Τέλος, η απάντηση υπογραμμίζει ότι ήδη υπάρχουν μόνιμα αναρτημένες δύο ελληνικές σημαίες μικρότερων διαστάσεων στον χώρο του Ηρώου, και η ενέργεια για προσθήκη ενός νέου, πολύ υψηλότερου ιστού, δεν έγινε στο πλαίσιο αδειοδοτημένης παρέμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι στην ερώτησή του, ο κ. Χήτας είχε θέσει και συγκριτικά ερωτήματα με αναφορές σε αρχαιολογικούς χώρους στην Τουρκία, ενώ έκανε λόγο για «προσβολή της εθνικής σημαίας» μέσω της απαγόρευσης ανάρτησής της σε ιστορικά σημεία όπως το Σούλι.

Διαβάστε την απάντηση της Υπουργού:

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 5196/8.5.2025 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Χήτα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το Σούλι κηρύχθηκε ως ιστορικός τόπος με την υπ’ αρ. 140672/6148/07.12.1956 (ΦΕΚ 281/Β/29.12.1956) Απόφαση και αναοριοθετήθηκε ως αρχαιολογικός χώρος με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/ Β1/Φ33/73586/3269/23.07.2008 (ΦΕΚ 362 ΑΑΠ/14.08.2008) Υπουργική Απόφαση.
Στις αρχές Οκτωβρίου 2023, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας πληροφορήθηκε την παρουσία βαρέως τύπου εκσκαφικών μηχανημάτων και τη διενέργεια εκσκαφών σε κεντρικό σημείο του αρχαιολογικού χώρου, μπροστά στο κτήριο του Κοινοτικού Γραφείου και το Ηρώο των Σουλιωτών και πολύ κοντά στα Πηγάδια Σουλίου. Ακολούθως, στις 06.10.2023, διενήργησε επιτόπια αυτοψία, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι στον χώρο του Βουλευτηρίου των Σουλιωτών, όπου λαμβάνουν χώρα οι ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις και αποδίδονται τιμές στους αγωνιστές του Σουλίου, είχαν πραγματοποιηθεί εκσκαφικές εργασίες, προκειμένου να κατασκευαστεί τσιμεντένια βάση και να τοποθετηθεί μεταλλικός ιστός ύψους περίπου 15,00μ. στην κορυφή του οποίου επρόκειτο να αναρτηθεί μεγάλων διαστάσεων Ελληνική σημαία.
Το σύνολο των ανωτέρω εργασιών (εκσκαφικές εργασίες, κατασκευή τσιμεντένιας βάσης και ανάρτηση ογκώδους ιστού) εκτελέστηκαν εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, στο πλέον κεντρικό σημείο του, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και την έγκριση του αρμόδιου Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 4858/2021 περί «Κύρωσης κώδικα νομοθεσίας για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Επιπρόσθετα, οι εργασίες για την τοποθέτηση της σημαίας εκτελέστηκαν με τη χρήση βαρέως τύπου μηχανημάτων πλησίον των Πηγαδιών του Σουλίου, θέτοντας σε κίνδυνο τη στατική τους επάρκεια. Ο νόμος δεν εξαίρει καμία εργασία. Αφορά όλους και όλοι οφείλουν να τον τηρούν ανεξαρτήτως σκοπού και πρόθεσης.
Η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟ απέστειλε έγγραφο προς το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ζητώντας να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες κατά παντός υπευθύνου για τις μη αδειοδοτημένες εργασίες εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του Σουλίου.
Τέλος, σύμφωνα με ενημέρωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, επισημαίνεται ότι δίπλα στον ιστό της νέας σημαίας, που τοποθετήθηκε το 2023, στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου του Σουλίου, και εκατέρωθεν του Ηρώου του Σουλιωτών, όπου αποδίδονται τιμές στους αγωνιστές του Σουλίου, είναι μόνιμα αναρτημένες σε ιστούς δύο Ελληνικές Σημαίες μικρότερων διαστάσεων, οι οποίες πλαισιώνουν το Ηρώο.
Κατατίθενται τέσσερις (4) φωτογραφίες από τη θέση εκσκαφής και την τοποθέτηση μεταλλικού ιστού ανάρτησης σημαίας.

 

Η Υπουργός Πολιτισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

In this article