Ο «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ» με την δραστήρια Διοίκηση της Προέδρου κας Γεσθημανής Χριστοφίδου και των Συνεργατών της, διοργάνωσε στον «ΣΕΛΕΥΚΟ» Νέας Σελεύκειας την παρουσίαση του βιβλίου «ΠΙΚΡΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ» τηε Νεοσελευκιώτισας Συγγραφέα – Φιλόλογου κας ΕΛΕΝΗΣ ΤΖΟΡΜΠΑΤΟΓΛΟΥ.
Ο ανωτέρω Σύλλογος, για την παρουσίαση του βιβλίου επέλεξε, με νόημα, την 29 Μαΐου, ημέρα αποφράδα για τον Ελληνισμό, ημέρα που συνέβη το χειρότερο γεγονός για τον Ελληνισμό, ημέρα ΑΙΩΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, ημέρα, που οι Βάρβαροι από την Μογγολία «άλωσαν την Κωνσταντινούπολη», πριν από 572 χρόνια.
Ολόκληρος ο Ελληνισμός, αλλά ιδιαίτερα ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, αυτήν την ημέρα της θλίψης, του πόνου και Εθνικής ενσυνειδησης δεν μπορεί να την λησμονήσει.
Άλλωστε, πώς να λησμονήσει ότι:
• Το 657 Π.Χ. Μεγαρείς Έποικοι με αρχηγό τον ΒΥΖΑΝΤΑ έχτισαν το ΒΥΖΑΝΤΙΟ.
• Το 330 Μ.Χ. ο Αυτοκράτορας (και Άγιος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ μετέφερε από την Ρώμη την έδρα της Αυτοκρατορίας του στο Βυζάντιο και ονόμασε – κατ αρχήν- αυτό ΝΕΑ ΡΩΜΗ, που συντάμα έγινε η Βασιλίδα, η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.
Απόλυτα ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ υπήρξε η επιλογή αυτής της ημερομηνίας για την παρουσίαση του αναφερθέντος βιβλίου καθ’ όσον η «πρωταγωνίστρια» γιαγιά της συγγραφέως, της Ηρωίδας ΜΑΡΙΑΣ ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ, με τον περιγραφόμενο βίο της, εκφράζει –τεκμηριωμένα- τις τραγικές στιγμές, που βίωσε ο Μικρασιατικός (γιατί όχι και ο Ποντιακός Ελληνισμός), από τα Τουρκικά στίφη του Κεμαλισμού και τις εγκληματικές του «Τσέτες». Άλλωστε, αβίαστα μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ του Μικρασιατικού Ελληνισμού έχει και την ΔΙΚΗ του «Γιαγιά ΜΑΡΙΑ, χωρίς περιτυλίγματα», αλλά με απόλυτο σεβασμό στην αλήθεια!
Επί 11 αιώνες η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ σκορπούσε το πνευματικό φως σ’ ολόκληρη την οικουμένη, αλλά και όταν «αλώθηκε» από τους βαρβάρους και πάλι με το πνεύμα των παιδιών της εφώτισε την ΔΥΣΗ, που οι άνθρωποί της ζούσαν, τότε, σε πρωτόγονες συνθήκες.
Ενθυμούμαι μία ομιλία μου το 1963 στον φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός», ως Γενικός Γραμματέας της «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ», είχα πει: Η «δύση» του κόσμου της Ανατολής έφερε την «ανατολή» του κόσμου της Δύσεως.”
Ναι, αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Οι Κωνσταντινοπολίτες λόγιοι, επιστήμονες, φεύγοντας από την Πόλη, έφεραν στα δυτικά ανακτοβούλια τις επιστήμες, τις τέχνες, το εμπόριο, τη ναυτιλία, τον πολιτισμό.
Αισθανθήκαμε εθνικό χρέος να αφιερώσουμε τα ανωτέρω για να επιβραβεύσουμε τη ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέας Σελεύκειας για την παρουσίαση του αναφερθέντος βιβλίου αυτήν την ημερομηνία.
Η παρουσίαση του βιβλίου της κυρίας Ελένης Τζορμπατζόγλου έγινε από την εξαίρετη φιλόλογο κυρία Βασιλική Νικολάου, θυγατέρα του αείμνηστου Αλέκου Νικολάου, εκλεκτού φίλου και συνεργάτη μας, ως Δικαστικού Επιμελητή.
Η κυρία Νικολάου, με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης απέναντι σε έναν πνευματικό πόνημα ξεχωριστής αξίας, επιστράτευσε τις πλούσιες δυνατότητές της και ανταποκρίθηκε με πλήρη γνωστική επάρκεια στο καθήκον της παρουσιάστριας. Διείσδυσε με συνείδηση και στις 142 σελίδες του βιβλίου – ακόμη κι αυτές που είχαν μόνο φωτογραφίες με ονόματα Νεοσελευκιωτών, που κάθε μία από αυτές ήταν και μία πικρή ανάμνηση της προσφυγιάς· μία ανάμνηση διωγμών, σφαγών, βιασμών, βασανισμών, πόνων, θλίψεων, οδυρμών, φυλακίσεων, εξοριών… Βαθιά συγκινημένο, το ακροατήριο χειροκρότησε θερμά την παρουσιάστρια του βιβλίου, κυρία Βασιλική Νικολάου, την οποία κι εμείς από τη θέση αυτή συγχαίρουμε εγκάρδια.
Ακολούθησε στο βήμα η συγγραφέας κυρία Ελένη Τζώρτζογλου, που περιορίστηκε να δώσει κάποιες διευκρινίσεις για το μνημείο των Μικρασιατών, τη δυσκολία εύρεσης των φωτογραφιών κλπ.
Στο σημείο αυτό εκλήθη ο υπογραφόμενος να απευθύνει ένα χαιρετισμό. Ζητήσαμε να συνεχιστεί η ροή του προγράμματος και ο χαιρετισμός να γίνει στο τέλος.
Έτσι συνεχίσθηκε η «ροή» του προγράμματος ως εξής:
• Χορωδία, τραγούδι: Όλα μας τα καράβια
• Ανάγνωση αποσπάσματος από την Σούλα Χριστοφίδου, την Ελένη Ιωάννογλου
• Βίντεο με Σελεύκεια
• Ανάγνωση αποσπάσματος από την Ιφιγένεια Χεκίμογλου
• Ανάγνωση αποσπάσματος από Ελεάνα Αθανασίου.
• Χωροδία, τραγούδι: Τέσσερα μάτια δυο καρδιές
• Βίντεο, ταξίδι μνήμης
• Ανάγνωση αποσπάσματος από Άννα Φωτιάδου
• Χορωδία: Ντεβρέντε
• Ανάγνωση αποσπάσματος από Βούλα Ιωάννογλου
• Χορωδία: Σμάρω
Τέλος, παίρνοντας τον λόγο, ο υπογραφόμενος συνεχάρη τόσο την παρουσιάστρια κυρία Βασιλική Νικολάου, όσο και τη συγγραφέα κυρία Ελένη Τζωρτζόγλου για το διαλεχτό και ξεχωριστό πόνημά της, χωρίς να παραλείψει να εκφράσει τα ειλικρινή και εγκάρδια συγχαρητήρια στον Μικρασιατικό Σύλλογο για την άριστη οργάνωση της παρουσίασης του βιβλίου «ΠΙΚΡΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ» και πρόσθεσε τα ακόλουθα:
«Η συγγραφέας κυρία Ελένη Τζωρτζόγλου δεν αρκείται να καταγράψει, ακόμα και με ξεκάθαρο τρόπο, τις αθλιότητες της τουρκικής θηριωδίας και των σατανικών επινοήσεων βαρβαρότητας του Κεμαλισμού, που δε σεβάστηκε καμιά ανθρώπινη αξία. Προχωρεί η συγγραφέας και στον καταλογισμό των ευθυνών. Όλοι οι σύμμαχοί μας, της Αντάντ, καθένας με τον δικό του τρόπο, συνέβαλαν αποφασιστικά στην εξόντωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Δεν «μασάει» τα λόγια της και δεν επιχειρεί να κρατήσει τα προσχήματα. Η συγγραφέας κατονομάζει τους ενόχους: Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Ρώσοι – υπήρξαν συμμέτοχοι στο δράμα και τον αφανισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
… Και ο… «μεγάλος» Βενιζέλος βλέπει αμήχανος την αγυρτεία των “φίλων” του και δέχεται τον ξεριζωμό 3.000.000 Μικρασιατών Ελλήνων, από τους οποίους οι μισοί – ενάμιση εκατομμύριο – μπόρεσαν, ύστερα από χιλιάδες βάσανα και ταλαιπωρίες, να έρθουν στην Ελλάδα και να γλιτώσουν από το μαχαίρι, το σπαθί, το τσεκούρι, την αγχόνη και τις φωτιές των Κεμαλιστών. Αυτά που δεν μπόρεσαν να αποφύγουν οι άλλοι μισοί!
Όλοι ελησμόνησαν τις τεράστιες προσφορές του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην ανθρωπότητα από τότε που οι Ελληνικές φυλές εγκαταστάθηκαν στη μετέπειτα Ιωνία.
Όλοι οι μεγάλοι έγιναν φίλοι του σφαγέα των Ελλήνων, Μουσταφά Κεμάλ, για να μοιραστούν τα πετρέλαια της Μοσούλης! Η ανθρωπιά και οι αξίες της ζωής καταπατήθηκαν μπροστά στα συμφέροντα των Μεγάλων!
Η συγγραφέας κυρία Ελένη Τζωρτζόγλου δεν προσπαθεί να «καλλωπίσει» τον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Τον παρουσιάζει όπως ήταν! Ήτοι: γνήσιοι Έλληνες Χριαστιανοί Ορθόδοξοι, άνθρωποι με ήθος, τιμή, επαγγελματική συνέπεια· έξυπνοι έμποροι, εργατικοί γεωργοί, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, ιερείς, διδάσκαλοι, γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, διανοούμενοι, ποιητές, συγγραφείς. Όλοι, μα όλοι, νοικοκυραίοι!
Και η απόλυτα επιτυχημένη αυτή εκδήλωση του Μικρασιατικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Σελευκείας, που για μία ακόμη φορά συγχαίρουμε από καρδιάς, έκλεισε με ένα τραγούδι μνήμης και πόνου από τον αγαπητό Κώστα Παντένογλου, το οποίο έφερνε στη μνήμη όλων την αλησμόνητη πατρίδα της Μικράς Ασίας.
ΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ
Υστερόγραφον:
Α. Η συγγραφέας κυρία Ελένη Τζορμπατζόγλου μας προσέφερε το βιβλίο της με την ακόλουθη αφιέρωση: «Στον δικό μας Ηλία, φίλο και κουμπάρο του αδερφού μου Μανώλη. Με πολύ αγάπη»!
Β. Η αφιέρωση ήταν ολιγόλογη αλλά γεμάτη περιεχόμενο, καθόσον:
1. Όταν, κατά τον καταραμένο εμφύλιο, εσώθηκα από το παιδομάζωμα, η οικογένειά μας ήρθε στους πρόσφυγες, στη Νέα Σελεύκεια (στου Τσαμπουκόγλου κοντά στην… «γιαγιά Παπαγκή»).
2. Μία τάξη του δημοτικού διδάχτηκα στο παλαιό δημοτικό σχολείο και, όταν μπόρεσα, συνέβαλα στην κατασκευή του σημερινού δημοτικού σχολείου.
3. Η εφημερίδα μου «Εθνικά Νέα» εκδιδόταν από το τυπογραφείο των Νεοσελευκιωτών Γ. Σαχπελίδη και Γ. Δερμιτζόγλου, τους οποίους ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ οδήγησα στην ίδρυση του τυπογραφείου.
4. Αξιώθηκα να στεφανώσω τρία ζευγάρια Νεοσελευκιωτών: Τον αδελφό της συγγραφέως, τον Μανώλη Τζορμπατζόγλου, που έφερε το όνομα του κατακρεουργηθέντος από τις τουρκικές Τσέτες παππού του, σύζυγο της ηρωίδας Μαρίας Τζορμπατζόγλου.
5. Εστεφάνωσα τον υιο του αείμνηστου φίλου μου Προδρόμου Ρουσάνογλου τον αγαπημένο μου κύριο Πέτρο Ρουσανογλου, επιτυχημένου επιχειρηματία στην Αθήνα.
6. Επισης εστεφάνωσα τον ανιψιό του τέως αντιπροέδρου της κοινότητας Νέας Σελευκείας, αείμνηστου Μάνθου Ριγανά, τον αγαπημένο μου Αλέξανδρο Ριγανά.
7. Όταν ο αείμνηστος φίλος μου ο Μάρκος Ησαΐογλου στην επαγγελματική του προσπάθεια έμπλεξε με την γνωστή ελληνική γραφειοκρατία, «μπήκα μπροστά» και δόθηκε λύση.
8. Όταν ο αδερφός μου ο Σπύρος Βεζδρεβάνης διάλεξε την Νεοσελευκιώτισσα Τασία Πετρίδη για σύζυγο και αποφάσισε να κατοικήσει στη Νέα Σελεύκεια, αισθάνθηκα απερίγραπτη χαρά.
9. Ίδια χαρά εβίωσα όταν η θυγατέρα του αδελφού μου Βαγγέλη Βεζδρεβάνη, η ασφαλίστρια Βασιλική Βεζδρεβάνη, παντρεύτηκε τον Νέο- Σελευκιώτη κ. Φώτη Κυβράνογλου.
10. Στην πρώτη βουλευτική μου εκλογή του 1981, η συμπαράσταση των Νεοσελευκιωτών ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Με κατέταξαν πρώτο μεταξύ των συνυποψηφίων του κόμματός μου. Το ίδιο έπραξαν οι Νεοσελευκιώτες και στις άλλες πέντε εκλογές μου.
11. Όσοι Νεοσελευκιώτες χτύπησαν την πόρτα των γραφείων μου στην Ηγουμενίτσα και στην Αθήνα ένιωσαν αγάπη, στοργή και εξυπηρέτηση!
Όλα τα παραπάνω νομίζω ότι δικαιολογούν την αφιέρωση της κυρίας Ελένης Τζώρτζογλου που γράφει: «Στον δικό μας Ηλία με αγάπη».