Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το Τελωνείο

Επιστολές και αιτήματα

Συνεχόμενες είναι οι διαμαρτυρίες μετά την απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με την οποία υποβάθμισε το Τελωνείο Μαυροματίου, μετατρέποντας το από αυτοτελές Τμήμα Β’ Τάξεως σε Οργανική μονάδα επιπέδου Τμήματος Υπαγόμενο στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας.

Μετα το αίτημα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ και την επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη στον Πρωθυπουργό, την σκυτάλη πήρε ο Δήμος Φιλιατών με σχετικό ψήφισμα και ο Δήμαρχος Ηγουμενιτσας με επιστολή προς Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  τον Διοικητή της ΑΑΔΕ και τον Βουλευτή Θεσπρωτίας.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του Δήμου Φιλιατών στην 16η Έκτακτη Συνεδρίαση δια περιφοράς που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου 2025, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος :

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο διαμαρτύρεται εντονότατα για την υποβάθμιση του τελωνείου Μαυροματίου Θεσπρωτίας που ελήφθη με Απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε με αριθμό Δ.ΟΡΓ.Α 84174 ΕΞ 2025 μετατρέποντας το από αυτοτελές Τμήμα Β΄ Τάξεως, σε Οργανική μονάδα επιπέδου Τμήματος Υπαγόμενο στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας με τίτλο «Τελωνιακός ελεγκτικός σταθμός Μαυροματίου».

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πρόσφατα στο Τελωνείο Μαυροματίου τα οποία διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές ,δεν μπορούν να αποτελέσουν «δικαιολογία» για την υιοθέτηση βιαστικών μέτρων που επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής . Το τελωνείο Μαυροματίου αποτελεί μία σημαντικότατη πύλη εισόδου – εξόδου με τη Νότια Αλβανία και την ευρύτερη περιοχή και η υποβάθμιση του έχει επιπτώσεις τόσο στην οικονομία , στον τουρισμό αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα, αφού εμποδίζεται η διέλευση τόσο των οχημάτων, εμπορευμάτων όσο και των φυσικών προσώπων με τεράστια αναμονή και μεγάλες καθυστερήσεις .

Δηλώνουμε την έντονη διαφωνία μας στην υποβάθμιση του Τελωνείου Μαυροματίου και ζητούμε την άμεση αποκατάσταση της εύρυθμης και πλήρους λειτουργίας του. Αιτούμαστε την ενίσχυση και στελέχωση του Τελωνείου με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να εξυπηρετείται απρόσκοπτα η αυξημένη ζήτηση κατά τους θερινούς μήνες και όχι μόνο.

Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει και να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση υποβάθμισης του Τελωνείου Μαυροματίου η οποία ήδη έχει προκαλέσει δυσλειτουργίες και επιπτώσεις αρνητικές στην τοπική κοινωνία , την οικονομία και τον τουρισμό.Η διατήρηση και η ενίσχυση της λειτουργίας του Τελωνείου αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για την αναπτυξιακή προοπτική του Νομού Θεσπρωτίας και γενικότερα για την Εθνική Οικονομία της χώρας .

Το παρόν ψήφισμα να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, να αποσταλεί στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. κ. Ιωάννη Πιτσιλή και τον Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Βασίλειο Γιόγιακα

 

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας απηύθυνε σήμερα επιστολή προς:

Τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη
Τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., κ. Ιωάννη Πιτσιλή
Τον Βουλευτή Θεσπρωτίας, κ. Βασίλειο Γιόγιακα

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμε κ. Διοικητή,

Όπως σίγουρα σας είναι γνωστό, το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, κατόπιν σχετικής έρευνας των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη σχεδόν το σύνολο του προσωπικού που υπηρετούσε στο Τελωνείο Μαυροματίου, κατηγορούμενο για παράνομες πράξεις. Φυσικά δεν θα υπεισέλθουμε σε καμία περίπτωση στο έργο των αρμόδιων ανακριτικών αρχών και της δικαιοσύνης, το οποίο σεβόμαστε απόλυτα, όπως επίσης οφείλουμε να σεβόμαστε και το αυτονόητο «τεκμήριο αθωότητας» των κατηγορουμένων, που αποτελεί θεμέλιο του νομικού μας πολιτισμού.

Επιθυμούμε όμως με το παρόν έγγραφο να σας εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την εξέλιξη της λειτουργίας του Τελωνείου. Μετά την απομάκρυνση του προσωπικού που υπηρετούσε σε αυτό, δεν έχει αποκατασταθεί η πλήρης στελέχωσή του, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα και πολύωρες καθυστερήσεις στη διέλευση προσώπων και οχημάτων προς και από την γειτονική Αλβανία.

Επισημαίνεται, ότι το Τελωνείο Μαυροματίου διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην αποτελεσματική επικοινωνία της Ελλάδας με την Αλβανία και ειδικότερα με περιοχές όπως π.χ. ο Δήμος Φοινικίου, που αποτελεί αναγνωρισμένο Δήμο της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, αλλά και άλλες γειτονικές περιοχές (Άγιοι Σαράντα, Χειμάρρα κ.α.) στις οποίες η παρουσία των μελών της μειονότητας είναι σημαντική. Καθημερινά, οι εν λόγω συμπατριώτες μας (πολλοί εκ των οποίων έχουν λάβει και την ελληνική υπηκοότητα) περνούν τα σύνορα για λόγους οικονομικούς, εργασιακούς, επαγγελματικούς, εμπορικούς, κοινωνικούς, αλλά και λόγους που σχετίζονται με την διοικητική και ιατρική εξυπηρέτησή τους από τις αντίστοιχες δομές του ελληνικού κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες μέλη της μειονότητας κατοικούν μόνιμα στην Θεσπρωτία και επισκέπτονται τις πατρογονικές τους εστίες με μεγάλη συχνότητα, χρησιμοποιώντας τον συνοριακό σταθμό Μαυροματίου. Από τα προεκτεθέντα προκύπτει σαφώς ότι η διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του Τελωνείου αποκτά απόλυτη εθνική σημασία, αφού σχετίζεται άμεσα με την ομαλή επικοινωνία των μελών της μειονότητας με την Ελλάδα, αλλά και την εξασφάλιση της ακώλυτης πρόσβασης στις μειονοτικές περιοχές.

Ένα σημαντικό τμήμα των προαναφερόμενων επαφών αφορά στις οικονομικές συναλλαγές των μελών της μειονότητας αλλά και γενικότερα των κατοίκων της περιοχής της Βορείου Ηπείρου με την περιοχή μας. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι η καταναλωτική κίνηση, που προέρχεται από τους κατοίκους της πέραν των συνόρων περιοχής, αποτελεί κινητήριο δύναμη της τοπικής αγοράς.

Οι δυσλειτουργίες που εμφανίζονται σήμερα στο Τελωνείο Μαυροματίου, με την έλλειψη επαρκούς προσωπικού, δημιουργούν σημαντικά εμπόδια στην πραγματοποίηση των αγορών των μελών της μειονότητας, καθώς και άλλων καταναλωτών αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι προτιμούν τις θεσπρωτικές εμπορικές και άλλου είδους επιχειρήσεις, λόγω ποιότητας αγαθών, αλλά και ανταγωνιστικών τιμών. Η μείωση της κίνησης στην αγορά ήδη είναι αισθητή και αν δεν αποκατασταθεί η αποτελεσματική λειτουργία του Τελωνείου άμεσα, ελλοχεύει ο κίνδυνος της οριστικής απώλειας αυτού του καταναλωτικού κοινού, κάτι που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην τοπική ανάπτυξη, στην παραγωγή εισοδήματος και στην αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή, η οποία ήδη πλήττεται από τις συνέπειες της ακρίβειας, της ερημοποίησης της υπαίθρου και του δημογραφικού μαρασμού.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρεται ότι τα προβλήματα στη λειτουργία του Τελωνείου, έχουν προκαλέσει αρρυθμίες στην ομαλή κίνηση των τουριστικών ροών από την Αλβανία, η οποία τα τελευταία χρόνια αποκτά προϊούσα τάση αύξησης, με τουρίστες που προτιμούν για τις διακοπές τους την περιοχή μας, σε χρόνο εκτός των μηνών κορύφωσης της περιόδου, συμβάλλοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο στην επιμήκυνσή της, αλλά και στην αύξηση της κατανάλωσης, των εισοδημάτων και της απασχόλησης. Επίσης, ο συνοριακός σταθμός Μαυροματίου αποτελεί την βασική δίοδο επικοινωνίας μεταξύ των ανεπτυγμένων τουριστικά παράκτιων περιοχών της Ηπείρου (Πρέβεζα, Θεσπρωτία) και της περιοχής της νοτιοδυτικής Αλβανίας (Εξαμίλι, Άγιοι Σαράντα, Χειμάρρα κ.α.) όπου τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για την ανάπτυξη συνεργατικών πρωτοβουλιών προώθησης ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πολιτιστικού, θρησκευτικού κ.τ.λ.) με αμοιβαίο όφελος. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να ενταθεί τα επόμενα έτη, αφού οι περιοχές Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, μπορούν να διεκδικήσουν μέρος της εντυπωσιακά αυξανόμενης τουριστικής κίνησης στη νότια περιοχή της Αλβανίας.

Από την ανάλυση που προηγήθηκε εκτιμούμε ότι καθίσταται πλέον σαφές πως η διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου, αποκτά κομβική σημασία τόσο για την εξυπηρέτηση των οικονομικών, κοινωνικών, ιατρικών και διοικητικών αναγκών των μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, όσο και για τις ευρύτερες αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. Συνεπώς, οποιαδήποτε σκέψη ή απόφαση για υποβάθμιση της δομής, οργάνωσης και λειτουργίας του (π.χ. κατάργησή του ως οργανικής μονάδας επιπέδου Αυτοτελούς Τμήματος, υπαγωγή του ως Τμήμα στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας, μείωση οργανικών θέσεων προσωπικού κ.α.) μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Αντίθετα, επιβάλλεται από τις αντικειμενικές συνθήκες, η συνέχιση της προσπάθειας αναβάθμισης και επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας του Τελωνείου και η δημιουργία των απαραίτητων δομών ώστε να διευκολυνθεί η εισαγωγική – εξαγωγική εμπορική δραστηριότητα. Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε άμεσα την επαναφορά της προτεραίας κατάστασης στο αριθμό του προσωπικού του Τελωνείου, με μετακινήσεις προσωπικού, ώστε να διασφαλιστεί το ελάχιστο δυνατό επίπεδο αποτελεσματικής λειτουργίας. Επίσης, ζητούμε το σχεδιασμό και την υλοποίηση συνεκτικού σχεδίου αναβάθμισης των υποδομών, εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και αναδιοργάνωσης της λειτουργίας του Τελωνείου, με σαφές χρονοδιάγραμμα και δέσμευση των αντίστοιχων πόρων.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την άμεση ανταπόκρισή σας στα προαναφερόμενα, τα οποία αποτελούν αιτήματα του συνόλου της θεσπρωτικής κοινωνίας, που τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που εμφανίζονται και να θέσει τις στέρεες βάσεις για τη διασφάλιση της αναπτυξιακής προοπτικής της. Να είστε σίγουροι ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επιτυχία της προσπάθειας και φυσικά θα εκτιμηθεί ανάλογα.

 

In this article