Ανακοινώνεται η τύχη του στρατοπέδου

Τι σχεδιάζει το υπουργείο για την αξιοποίηση της έκτασης

Δύο πολύ ενδιαφέροντα σημεία, με ενδιαφέρον και για την Ήπειρο, είχε η τοποθέτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο Υπουργός έκανε γνωστό ότι τις επόμενε ημέρες θα ανακοινώσει την δεύτερη φάση της δομής δυνάμεων που προβλέπει συγχωνεύσεις δομών και απελευθέρωση στρατοπέδων. Έτσι θα πάρει τέλος η πολύμηνη συζήτηση για την τύχη των στρατοπέδων στους Φιλιάτες, την Άρτα και το Καλπάκι.

Το δεύτερο αφορά στην αξιοποίηση της στρατιωτικής περιουσίας. Ο Υπουργός στην τοποθέτησή του δεν έκανε καμία αναφορά σε παραχωρήσεις στρατοπέδων προς φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά τόνισε ότι πρώτιστος στόχος είναι η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως υπογράμμισε, το σχετικό νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων συνδέεται άμεσα με τη νέα Δομή Δυνάμεων, καθώς η αναδιοργάνωση οδηγεί σε πλήθος κενών στρατοπέδων. Στόχος του νομοθετήματος είναι η στήριξη του στεγαστικού προγράμματος για τα επαγγελματικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Τα τελευταία 20 χρόνια κατασκευάστηκαν περίπου 750 διαμερίσματα. Σε διάστημα μόλις δύο ετών το αντίστοιχο νούμερο αγγίζει τα ίδια επίπεδα, και σε βάθος πενταετίας προβλέπεται να φτάσουμε τα 2.400–2.500 νέα ακίνητα», τόνισε ο Υπουργός.

Ανέφερε μάλιστα ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση των ακινήτων δεν επαρκούν για εξοπλιστικά προγράμματα τύπου φρεγατών ή αεροσκαφών, αλλά είναι κρίσιμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στην ενοποίηση των τριών υφιστάμενων ταμείων (Ταμείο Εθνικής Άμυνας, Ταμείο Εθνικού Στόλου, Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας), αποκαλύπτοντας χρόνιες παθογένειες και γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως είπε, υπάρχουν 91 δικαστικές αντιδικίες μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών για διαχείριση ακινήτων, ενώ στο Ταμείο Εθνικού Στόλου υπάρχουν 60 ακίνητα που «δεν γνωρίζουμε ποια είναι».

Ο Υπουργός υπερασπίστηκε τη δημόσια χρησιμότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας και δήλωσε ανοιχτός σε προσθήκες και τροποποιήσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και της διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος. Πρότεινε, μάλιστα, να θεσπιστεί ποσοστό δέσμευσης των εσόδων –έως και 80%– υπέρ του στεγαστικού.

Παράλληλα, προανήγγειλε νέο νομοθέτημα για τη Θητεία, την Εφεδρεία και τις Στρατιωτικές Σχολές, καθώς και για τις αυξήσεις και το βαθμολόγιο των ενόπλων, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις θα τεθούν σε ισχύ από 1η Οκτωβρίου, όπως έχει ήδη εγκριθεί από τον Πρωθυπουργό.

In this article