Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το Αρδευτικό έργο της Χότχοβας και για την αποκατάσταση της αλήθειας κάνουμε γνωστά τα εξής:
Το έργο για την αξιοποίηση της περιοχής Χότχοβας έκτασης 3.100 περίπου στρεμμάτων, όχι μόνον δεν είναι έγκλημα όπως απαράδεκτα αναφέρεται στα ως άνω δημοσιεύματα, αλλά απεναντίας είναι ένα σύνθετο, σύγχρονο έργο αρδευτικό, αντιπλημμυρικό και περιβαλλοντικής αναβάθμισης μιας περιοχής που είναι ενταγμένη στο δίκτυο περιοχών «NATURA».
1. Το αρδευτικό έργο χωρίζεται σε τρεις Ζώνες:
Α Ζώνη – Νεοχωρίου 1.400 στρ., που αρδεύεται με κλειστό δίκτυο αγωγών υπό πίεση από τις Πηγές Κεφαλοβρύσου, από το Αντλιοστάσιο των Πηγών Κεφαλοβρύσου καθώς είχε δικαιώματα σε αυτές.
Β Ζώνη – Γκρίκας 1.100 στρ που αρδεύεται από τον κατασκευασθέντα ταμιευτήρα αποθήκευσης των χειμερινών παροχών, με κλειστό δίκτυο αγωγών υπό πίεση και με Αντλιοστάσιο στον Ταμιευτήρα.
Γ Ζώνη – Κρυσταλλοπηγής 600 στρ., που αρδεύεται με κλειστό δίκτυο αγωγών από τις πηγές Κεφαλοβρύσου με φυσική ροή, με την πίεση του υψομέτρου των Πηγών Κεφαλοβρύσου και χωρίς ενεργειακό κόστος.
Παλιότερα η άρδευση στα αγροκτήματα Νεοχωρίου, Κρυσταλλοπηγής γινόταν υποτυπωδώς με τσιμενταύλακες και χωμάτινες τάφρους. Το αγρόκτημα Γκρίκας (Διανομή 1936) δεν είχε κανένα δικαίωμα στις Πηγές Κεφαλοβρύσου και μόνον ένα πολύ μικρό τμήμα του αρδευόταν από τα στραγγίδια των δυο άλλων αγροκτημάτων. Γι΄ αυτό το λόγο κρίθηκε αναγκαία η κατασκευή ταμιευτήρα. με την οποία εξυπηρετείται όλο το αγρόκτημα Γκρίκας μέχρι την περιοχή «Μπογάζι».
Το έργο έχει ολοκληρωθεί από το 2018 και για τρία χρόνια λειτούργησε και για τις τρεις Ζώνες, με την πληρωμή της δαπάνης του ηλεκτρικού ρεύματος από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, ποσού αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Στη συνέχεια το έργο της Ζώνης Α παραδόθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και λειτουργεί από τον νεοϊδρυθέντα από τους καλλιεργητές του Νεοχωρίου ομώνυμο ΤΟΕΒ, που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΑΑ & Τ για τα πρώτα έτη λειτουργίας του, όπως ο νόμος προβλέπει, ενώ το έργο της Ζώνης Γ παραδόθηκε στον Δήμο Σουλίου και λειτουργεί από την Τοπική Κοινότητα Κρυσταλλοπηγής, δεδομένου ότι καλλιεργητές δεν ήθελαν την δημιουργία ΤΟΕΒ, αφού το έργο λειτουργεί χωρίς κόστος.
Για το έργο της Ζώνης Γ, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της Π. Ε. Θεσπρωτίας, από το 2016, για την συγκρότηση ΤΟΕΒ Γκρίκας, οι κάτοικοι δεν ανταποκρίθηκαν σε σχετικές προσκλήσεις για την συγκρότησή του, προκειμένου να αναλάβει την λειτουργία του έργου, γιατί ορισμένοι θέλουν να γίνουν απαλλοτριώσεις και να πάρουν χρηματικές αποζημιώσεις, πράγμα που δεν προβλέπεται από κανέναν νόμο για εκτάσεις που βρίσκονται εντός της περιμέτρου της περιοχής των έργων που έχει κηρυχτεί σε υποχρεωτικό Αναδασμό, με τον οποίο γίνεται αναδιανομή γεωργικών εκτάσεων, ώστε κάθε ιδιοκτήτης να συγκεντρώνει τα αγροκτήματά του σε ενιαία έκταση για την καλύτερη αξιοποίησή τους.
Χωρίς ΤΟΕΒ είναι αδύνατη η λειτουργία του έργου και η ολοκλήρωση του Αναδασμού.
2. Το αντιπλημμυρικό έργο αφορά την καλλιέργεια των τριών καταβοθρών για την αποφόρτιση των χειμερινών παροχών και την κατασκευή καταθλιπτικού αντιπλημμυρικού αγωγού μέσω του αυχένα των Αγίων Θεοδώρων προς τον Κωκκυτό. Αυτός θα λειτουργεί μόνον σε περίπτωση μεγάλων πλημμυρικών καταστάσεων για μικρό χρονικό διάστημα (1-2 μέρες), όχι κατά την εκδήλωση του πλημμυρικού φαινομένου, αλλά μετά από αυτήν, στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου (άνοιξη) ή στο τέλος αυτής (φθινόπωρο), προκειμένου να μπορούν να εισέρχονται οι καλλιεργητές στα χωράφια τους ή να μπορούν να προβούν στην συλλογή της σοδειάς τους.
3. Το περιβαλλοντικό έργο αφορά την διατήρηση περιμετρικά του ταμιευτήρα του περιοδικού έλους και την κατασκευή παρατηρητηρίων για πουλιά, ενώ στη Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων, σε περίπτωση ταπείνωσης της στάθμης του έλους, προβλέπεται η άντληση νερού από τον ταμιευτήρα προς αυτό, με ειδική δικλείδα (βάνα) στον αντιπλημμυρικό καταθλιπτικό αγωγό. Στην περιοχή αυτή που περιοδικού έλους υπήρχαν και ιδιοκτησίες οι οποίες καλλιεργούνταν κάποιες χρονιές, όταν δεν ήταν πλημμυρισμένες από τα μεγάλα ύψη βροχής που κατέκλυζαν την περιοχή.
4. Είναι αλήθεια ότι το έργο καθυστέρησε να ολοκληρωθεί γιατί υπήρξαν προβλήματα καθυστερήσεων στην χρηματοδότησή του, που οδήγησε στην διάλυση της 1ης εργολαβίας και στη επαναδημοπράτηση των υπολειπομένων εργασιών, με Ενστάσεις και χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται από την Νομοθεσία Δημοσίων Έργων.
5. Είναι επίσης αλήθεια ότι στην αρχική μελέτη προβλεπόταν η αξιοποίηση για γεωργικούς σκοπούς μεγαλύτερων εκτάσεων πέριξ του ταμιευτήρα, αλλά αυτή απορρίφθηκε από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, που έθεσε ως όρο τη διατήρηση του περιοδικού έλους όπως αυτό υπήρχε, ζητώντας την σύνταξη και Ειδικής Περιβαλλοντικής και Ορνιθολογικής Μελέτης που αυτή έγινε από τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Φ. Περγαντή και επί τη βάσει αυτών έγινε η έγκριση του όλου έργου.
6. Είναι όμως αλήθεια ότι για το έργο έχουν γίνει αλλεπάλληλες Λαϊκές Συνελεύσεις σε Νεοχώρι, Γκρίκα, Κρυσταλλοπηγή που εξέφρασαν την συμφωνία τους με αυτό, ενώ υπήρξαν και ομόφωνες αποφάσεις των 3 Κοινοτήτων και του Δημοτικού Συμβουλίου του τότε Δήμου Παραμυθιάς.
7. Το έργο έχει ελεγχθεί από πολλούς φορείς και η υπηρεσία έχει δώσει αναλυτικές διευκρινιστικές απαντήσεις με στοιχεία, τα οποία έγιναν αποδεκτά σε ερωτήσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει σε ΥΠΕΧΩΔΕ, Ορνιθολογική, Βουλή, Ευρωβουλή κλπ. και τα ζητήματα αυτά έχουν κλείσει από το 2011, όπως επίσης έχει αρχειοθετηθεί και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας σχετική Καταγγελία.
8. Η περιβαλλοντική αναβάθμιση του βιοτόπου έχει γίνει αισθητή και επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα μετρήσεων της ορνιθοπανίδας που κάνουν συστηματικά ο ΟΦΥΠΕΚΑ και η Ορνιθολογική. Μάλιστα η διαπιστωμένη αυξημένη παρουσία βίδρας, ενός λίαν ευαίσθητου βιολογικού δείκτη, προσδιορίζει και την ποιότητα του οικοσυστήματος (βλέπε ενδεικτικά : «Βίδρες στη Λιμνοπούλα κατέγραψε η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου» https://www.paramythia-online.gr/57857/vidres-sti-limnopoula-kategrapse-i-monada-diacheirisis-prostatevomenon-periochon-ipeirou/ «Εμφανίστηκε και φέτος στην Λιμνοπούλα Παραμυθιάς ο απειλούμενος με εξαφάνιση Μαυροπελαργός» https://www.paramythia-online.gr/10573/emfanistike-kai-fetos-stin-limnopoyla-paramythias-o-apeiloymenos-me-exafanisi-mayropelargos/).
9. Όλα αυτά τα χρόνια, από την έναρξη του έργου (2006) μέχρι την παραλαβή του (2024), οι κάτοικοι ελάμβαναν από το ΥΠΑΑ & Τ., με κάποιες καθυστερήσεις, αποζημιώσεις ηρτημένης εσοδείας για τα τμήματα των αγροτεμαχίων που κατελάμβαναν οι ζώνες των έργων.
10. Αντιλαμβανόμενοι ότι η ανησυχία κάποιων δεν αφορά -δυστυχώς- την λειτουργία του έργου, αλλά την λήψη αποζημιώσεων σε χρήμα για ιδιοκτησίες που ευρίσκονται εντός του περιοδικού έλους που, λόγω της θέσης τους, ήταν συνήθως προβληματικές ως προς την καλλιέργειά τους (εξού πιθανόν και η άποψή τους για «έγκλημα»), κάνουμε ξανά γνωστό ότι και το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπισθεί από την Επιτροπή Αναδασμού, όπως ο νόμος ορίζει, στην οποία συμμετέχουν δυο εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των καλλιεργητών.
11. Άρα επείγει -και από την άποψη αυτή- η πραγματοποίηση συνελεύσεων των καλλιεργητών της Γκρίκας για την συγκρότηση των οργάνων τους (ΤΟΕΒ, Επιτροπών κλπ.), που θα αναλάβουν την λειτουργία του έργου, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε και τα όποια άλλα προβλήματα.
12. Αναφέρουμε πάντως σε σχέση με τον Αναδασμό, που γίνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου (Ιωάννινα), ότι έχουν γίνει οι Τοπογραφικές Εργασίες αποτύπωσης έργων και ιδιοκτησιών και οι εργασίες θα προχωρήσουν κανονικά με προγραμματισμό, δεδομένου ότι είναι πολλοί αναδασμοί σε εξέλιξη στη Περιφέρεια και στην Π. Ε. Θεσπρωτίας (Μαργαριτίου 8.800 στρ., Ελαίας Φιλιατών 5.500 στρ.) και είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες που ο νόμος ορίζει.
13. Σημειώνουμε τέλος ότι στην όλη πορεία του έργου (σχεδιασμό, μελέτη, επίβλεψη κλπ.) είχαν ενεργό ρόλο οι Γκρικιώτες, Γεώργιος Σοφίας, Γεωλόγος, Πρόεδρος της τότε Κοινότητας Γκρίκας και οραματιστής του έργου και ο Ελευθέριος Σοφίας, Εργοδηγός, υπάλληλοι της Υπηρεσίας μας, που και από την θέση αυτή τους ευχαριστούμε.
Join the Conversation