Εορτάστηκε στους ναούς της Θεσπρωτίας ο μεγαλομάρτυρας Άγιος Παντελεήμων ο ιαματικός.
Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας κ. Σεραπίων ανήμερα της εορτής χοροστάτησε κατά τον όρθρο και ιερούργησε κατά τη θεία Λειτουργία στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα Νεοχωρίου.
Την παραμονή, κατά τον εσπερινό, χοροστάτησε στο ναό του αγίου Παντελεήμονος Ηγουμενίτσας και ήταν επικεφαλής στη λιτανεία της εικόνας του μεγαλομάρτυρα που λιτανεύτηκε σε δρόμους της πόλης.
Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε μεταξύ άλλων: “Ζούμε σ’ έναν δύσκολο καιρό, όπου ο άνθρωπος πιστεύει ότι ο απλός ανθρωπισμός υπερτερεί της πνευματικής ζωής. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται ν’ αγωνιστούν πνευματικά. Μιλούν για προσφορά και αγάπη, αλλά ξεχνάνε κάτι πολύ σημαντικό. Ότι η αγάπη προέρχεται από τον Θεό, εκπορεύεται από τον Θεό, γιατί μόνο ο Θεός είναι ΑΓΑΠΗ με κεφαλαία γράμματα. Ο Άγιος Παντελεήμων που εορτάζουμε, μας θυμίζει ότι η αληθινή προσφορά και αγάπη προς τον πλησίον ξεκινά από τον Χριστό και καταλήγει στο συνάνθρωπό μας”.
Και πρόσθεσε: “Γι’ αυτό ο Άγιος Παντελεήμων μας καλεί να γίνουμε μάρτυρες του Χριστού στον καιρό μας με το λόγο μας, όχι ως θύματα, όχι, δηλαδή, ως σφάγια, όπως αυτό συνέβαινε όταν οι εχθροί της πίστεως σκότωναν τους μάρτυρες, αλλά να γίνουμε μάρτυρες ως φως Χριστού. Να τεθούμε πάνω στη λυχνία και να φωτίσουμε με τη ζωή μας και με τις προσωπικές μας πράξεις ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει μαρτυρία. Να ζούμε με πίστη, να μπορούμε εύκολα να συγχωρούμε, να μην εκδικούμαστε αυτούς που πιθανότατα μας κάνουν κακό. Να φροντίζουμε για τον άρρωστο συνάνθρωπό μας. Να δείχνουμε υπομονή ακράδαντη. Και το κυριότερο. Να λέμε την αλήθεια. Και όταν λέμε την αλήθεια, τότε δεν θα ντρεπόμαστε να μιλούμε και για τον σταυρό του Χριστού. Ο κόσμος γύρω μας διψάει για την αγάπη, αλλά κυρίως διψάει για την αλήθεια. Και η αλήθεια φαίνεται μόνο με τις πράξεις μας και όχι με τα λόγια μας”.
Να σημειωθεί ότι ο Άγιος Παντελεήμονας, που προσήλθε στο μαρτύριο, δίνοντας τη ζωή του για την πίστη, είναι ένα παράδειγμα για τους σημερινούς Χριστιανούς, που θέλουμε μια βολική πίστη, που να μην έχει κανένα απολύτως κόστος, να μην απαιτεί τίποτα, αντίθετα επιδιώκουμε να την κάνουμε μέσο εξυπηρέτησής μας με το αζημίωτο μερικές φορές.
Όταν οι εχθροί ορμούσαν πάνω στον μεγαλομάρτυρα, σαν μανιασμένα λιοντάρια, για τον αποκάμουν και να τον καταπιούν, δεν δείλιασε, γιατί ήξερε ότι και με νεκρό το σώμα του ήταν νικητής.
Ο αληθινός Χριστιανός ξέρει καλά ότι θα παλέψει για να μείνει σταθερός στις αρχές του, αλλά ούτε τρομάζει, ούτε παραξενεύεται.
Οι μάρτυρες, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας έδειξαν ηρωισμό ψυχής. Όχι περιστασιακό, αλλά συνεχή. Ηρωισμός Χριστιανικού ήθους, που αντιμετώπισε με σθένος τους τρομερούς δημίους.
Ηρωισμός ψυχής, πρέπει να δείξουμε και σήμερα οι Χριστιανοί. Βεβαίως έχουν περιοριστεί οι αιματηροί διωγμοί, δυστυχώς δεν λείπουν σε κάποια μέρη της γης, ωστό υπάρχουν οι ύπουλοι διωγμοί κάθε είδους, που είναι επικίνδυνοι.
Ηρωισμός ψυχής είναι να παραδινόμαστε στο Θεό και με ακλόνητη πίστη να ζητάμε ό,τι έχουμε ανάγκη και να περιμένουμε του ουρανού την απάντηση.