Η Παραμυθιά και η Θεσπρωτία γιορτάζει τον Άγιο Δονάτο

Η Παραμυθιά αλλά και η Θεσπρωτία γιορτάζει αύριο τη μνήμη του Αγίου Δονάτου, πολιούχου της Παραμυθιάς.  Σήμερα Κυριακή 29 Απριλίου 2012  και από ώρα  8:00 μ. θα τελεσθεί...

Η Παραμυθιά αλλά και η Θεσπρωτία γιορτάζει αύριο τη μνήμη του Αγίου Δονάτου, πολιούχου της Παραμυθιάς. 

Σήμερα Κυριακή 29 Απριλίου 2012  και από ώρα  8:00 μ. θα τελεσθεί Μέγας  Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, μετ’  αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. κ.  Τίτου.

Αυριο Δευτέρα 30 Απριλίου 2012 το πρωί,  θα τελεσθεί  Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετ’  αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου  Παραμυθίας,  Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. κ.  Τίτου.  Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει η  ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ

 

Ἐκ γῆς καλέσας σέ πρός οὐρανίους σκηνάς τηρεῖ καί μετά θάνατον
ἀδιαλώβητον τό σῶμα σου Ἅγιε Δονᾶτε μακάριε·
σύ γάρ ἐν σωφροσύνῃ καί σεμνῇ πολιτείᾳ, μάκαρ ἐπολιτεύσω, μή μολύνας τήν σάρκα.
Διό ἐν παῤῥησίᾳ Χριστῷ πρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶς.

Ο Άγιος Δονάτος έζησε την εποχή της βασιλείας του Αυτοκράτορα Μέγα Θεοδόσιο και υπήρξε επίσκοπος της πόλης Ευροίας που ήταν μια από τις 12 πόλεις της Ηπείρου και ήταν χτισμένη στην θέση όπου σήμερα βρίσκεται το χωριό Χόικα. Γεννήθηκε γύρω στο 310 και απεβίωσε το 387. 

Τις πρώτες 3 τετραετίες της ζωής του, τις έζησε στο Βουθρωτό της Ηπείρου όπου και δίδασκε. Λίγα χρόνια αργότερα, χειροτονείται Επίσκοπος Ευροίας. Δένεται με τον κόσμο και σύντομα γίνεται πολύ αγαπητός. όπου ανέπτυξε πολυσχιδή δραστηριότητα υπέρ του ποιμνίου του. Παροιμιώδης παρέμεινε η μέριμνά του για τούς πτωχούς και αδυνάτους της επαρχίας του. Για όλες αυτές τις αρετές ο Θεός του έδωσε το χάρισμα να θαυματουργεί. O Άγιος Δονάτος εκτός από την Ευροία, δραστηριοποιείται στην πόλη Ισορεία, οπού βρισκόταν στην θέση της σημερινής Γλυκύς στις πήγες του Αχέροντα, και στην πόλη Ομφάλιον όπου η ιστορία αναφέρει, πως στο σημείο αυτό ήταν η πύλη του Άδη.

Περισσότερα για τον Άγιο Δονάτο…

In this article

Join the Conversation