Συνεντευξη Κώστα Μπέση

Κύριε Μπέση. Πείτε μας λίγα λόγια για το Βιογραφικό σας.  Γεννήθηκα στο Φιλιάτι στις 10 Οκτωβρίου 1961. Η καταγωγή μου και οι ρίζες μου είναι από τη Σαλονίκη...

Σε ανθρώπινο επίπεδο, ποιες είναι οι σχέσεις σας, τόσο με τον πρώην όσο και τον νυν Πρόεδρο της ΝΔ;
 
Διατηρώ προσωπικές φιλικές σχέσεις τόσο με τον Κώστα Καραμανλή όσο και με τον Αντώνη Σαμαρά. Με τον Αντώνη Σαμαρά γνωριζόμαστε από το 1980 όταν ο ίδιος ήταν υπεύθυνος της Νεολαίας (κατόπιν εντολής Ευάγγελου Αβέρωφ) και εγώ υπεύθυνος της ΔΑΠ για την Βόρεια Ελλάδα. Τελευταία επαφή μου με τον Κώστα Καραμανλή ήταν πριν από λίγες ημέρες, όπου μου ευχήθηκε καλή επιτυχία και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Τον Αντώνη Σαμαρά τον γνωρίζω πολύ καλά. Πιστεύω στις ικανότητές του και στην διορατικότητά του. Και σας διαβεβαιώ ότι βάζει το εθνικό – πατριωτικό συμφέρον πάνω απ’ όλα. Άλλωστε αυτό το απέδειξε και πρόσφατα, όταν παρά τις παλινωδίες και τα ολέθρια λάθη του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του μνημονίου, και ενώ θα μπορούσε να εκλεγεί Πρωθυπουργός με τεράστια ποσοστά αυτοδυναμίας, ο Αντώνης Σαμαράς, ως υπεύθυνος ηγέτης προέταξε το καθήκον προστασίας της Χώρας.
 
Πως προέκυψε η υποψηφιότητά σας για το Νομό Θεσπρωτίας;
 
Και ο Κώστας Καραμανλής παλαιότερα, και ο Αντώνης Σαμαράς πρόσφατα, μου πρότειναν να είμαι υποψήφιος Βουλευτής. Και συμφώνησα και διαφώνησα μαζί τους. Συμφώνησα λοιπόν να είμαι υποψήφιος, διαφώνησα όμως ως προς την εκλογική Περιφέρεια. Η πρότασή τους ήταν για την Β΄ Αθήνας. Η πρόταση – απόφασή μου είναι για την Θεσπρωτία. Ήμουν και είμαι Θεσπρωτός. Αυτήν αγαπώ και αυτήν κουβαλώ μέσα μου. Ένα πράγμα θέλω και εύχομαι: όλη αυτή η εμπειρία που έχω αποκτήσει, να μου δοθεί η δυνατότητα να την διαθέσω για την Θεσπρωτία. Πιστεύω ότι κάθε Θεσπρωτός, απ’ όποιο μετερίζι και αν βρίσκεται, πρέπει και οφείλει να προσφέρει στον τόπο του.
 
Ποια είναι η άποψή σας για τα προβλήματα της Θεσπρωτίας;
 
Κάθε τόπος έχει προβλήματα αλλά και προοπτικές ανάπτυξης. Να είστε σίγουροι ότι οι προοπτικές της Θεσπρωτίας είναι, τεράστιες. Είναι αλήθεια όμως ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Υπάρχουν πολλά πράγματα που ήδη έπρεπε να γίνουν ή έπρεπε να επιλυθούν. Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται από μόνο του και δεν υπάρχει ανάπτυξη με «αυτόματο πιλότο». Είναι δυνατόν ακόμη σήμερα να μην έχουν επιλυθεί ή έστω δρομολογηθεί, βασικά θέματα; Η τύχη της Ιόνιας Οδού, της Χερσαίας Ζώνης, του Περιφερειακού, της Τουριστικής υποδομής της παράλιας Ζώνης, της ερήμωσης της ενδοχώρας, της ανάπτυξης του ορεινού όγκου της Μουργκάνας, του κλεισίματος υπηρεσιών στο Φιλιάτι την Παραμυθιά και αλλού που έχουν σαν αποτέλεσμα και τον οικονομικό μαρασμό των περιοχών αυτών; Ποιος μπορεί να διανοηθεί ότι «Καρκινοβατούν» τα έργα στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας; Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα. Είναι δυνατόν σήμερα να μην έχουν επιλυθεί Βασικά προβλήματα όπως της λαθρομετανάστευσης, της οριστικής αυτοτέλειας του Νοσοκομείου Φιλιατών, της πλήρους στελέχωσης των Κέντρων Υγείας, της πρόσληψης των Ιατρών για το πολυδύναμο ιατρείο της Πέρδικας, της διευθέτησης του θέματος Φυσικού Αερίου που κρατά σε αγωνία τους κατοίκους της παράλιας Ζώνης, των ΤΟΕΒ, του Εργοστασίου Φιλιατών, του οδικού Άξονα με Μαυρομάτι και τόσα άλλα; Είναι δυνατόν να ανεχθούμε και άλλο την μη ολοκλήρωση δημοπρατούμενων έργων (γήπεδα, κτίρια κλπ) επειδή η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «πάγωσε» τις χρηματοδοτήσεις απ’ τον ΘΗΣΕΑ των Δημοσίων Επενδύσεων; Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Τέλος είναι δυνατόν να ανεχθούμε τον οικονομικό μαρασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την προκλητική στάση της Κυβέρνησης να μην καταβάλει στους Δήμους ούτε τους πόρους που τους ανήκουν που έχει παρακρατήσει; Είναι δυνατόν η Κτηνοτροφία και η γεωργία να αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα; Πώς μπορούμε να διανοηθούμε και να χωνέψουμε ότι το Μαροκινό λάδι, κατώτερης ποιότητας από το Ελληνικό να πωλείται 13 ευρώ το λίτρο και το δικό μας να μένει στις αποθήκες του παραγωγού ή να επιστρέφει στο ελαιοτριβείο για να πουληθεί ως Βιομηχανικό με 1ευρώ; Επιτέλους, πόσο ακόμα θα περιμένουμε για δίκαιη λύση των διακατεχόμενων εκτάσεων; Πόσο ακόμη θα ανεχόμαστε την μη ολοκλήρωση επί μέρους ΣΧΟΑΠ στο Νομό; Είναι δυνατόν σήμερα να βλέπουμε την ραχοκοκαλιά της οικονομίας που είναι η μικρομεσαία επιχείρηση να αργοσβήνει; Τον νέο, να του έχουμε στερήσει το δικαίωμα στο όνειρο; Τον μισθωτό και τον συνταξιούχο να τον έχουμε εξαθλιώσει; Επιτέλους, κάποιοι οφείλουν να λογοδοτήσουν γιατί ενώ τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, το ΕΣΠΑ κλπ τρέχουν, εμείς είμαστε ανίκανοι να εκπονήσουμε μελέτες και να πάρουμε χρήματα για έργα. Πιστέψτε με. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Απαιτούνται ηγετικές ικανότητες.
 
Κατά την διάρκεια των επαγγελματικών σας δραστηριοτήτων, ποιες ήταν οι σχέσεις σας με τους Θεσπρωτούς;
 
Από το 1980 και λόγω της επαγγελματικής μου αλλά και πολιτικής ιδιότητας βρέθηκα σε διάφορες θέσεις. Γνώμονας μου ήταν η εξυπηρέτηση του πολίτη στα πλαίσια του εφικτού και της νομιμότητας. Επιτέλους ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο κάθε άνθρωπος δεν είναι απρόσωπη μάζα, στατιστικό στοιχείο. Είναι προσωπικότητα ιερή και οφείλουμε σεβασμό. Κανένας άνθρωπος δεν αξιολογείται ούτε από την Κοινωνική τάξη που ανήκει, ούτε από τις πολιτικές ή θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Το γραφείο μου ήταν ανοικτό για όλους. Δεν υπήρξε Θεσπρωτός που να ήρθε στο γραφείο μου και να μην βρήκε ανταπόκριση. Και τους ευχαριστώ που με τιμούν με την φιλία τους. Δεν θέλω όμως να επεκταθώ στο θέμα αυτό. Επειδή όμως προηγουμένως έκανα μια ενδεικτική αναφορά σε επιμέρους ζητήματα που για πολλά χρόνια ταλαιπωρούν την Θεσπρωτία θα ήθελα να σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο και την αποτελεσματικότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά: Για πάνω από 40 χρόνια δεν μπορούσε να οικοδομηθεί η περιοχή που είναι τα οικόπεδα του Ζέρβα. Άνθρωποι που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδος, τιμωρούνταν διαχρονικά. Δεσμεύτηκα προσωπικά για την επίλυση του θέματος και σε σύσκεψη που έγινε στην Νομαρχία και ήμουν παρόν ως μέλος Κυβερνητικού κλιμακίου, ανακοίνωσα στον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού, την οριστική διευθέτηση του θέματος και – όπως γνωρίζετε – μπόρεσαν οι άνθρωποι να οικοδομήσουν. Όπου μπορούσα πρόσφερα αυτό που μπορούσα.
 
Είσαστε υποψήφιος με την Ν.Δ. Πιστεύετε ότι η ΝΔ δεν έχει ευθύνες για την οικονομική πολιτική που εφήρμοσε;
 
Ευθύνες υπάρχουν και στην Ν.Δ. Πρέπει κάποτε όμως να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στον Ελληνικό λαό. Ακούστε. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Λοβέρδος είπε ότι το Δημόσιο χρέος της χώρας το 1981, όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, ήταν 28% του Α.Ε.Π. «Ξέχασε» όμως να πει πως σήμερα έχουμε αγγίξει το 170%. Γιατί άραγε; Γιατί από το 1981 και μετά εφαρμόστηκε μια συγκεκριμένη πολιτική αντίληψη τόσο στην οικονομία όσο και στην ανάπτυξη της Χώρας. Είναι αυτό που ο Καραμανλής ονόμαζε «σύστημα – Κράτος» ΠΑΣΟΚ. Ήταν ένα σύστημα που κυριαρχούσε και διαπότιζε, τόσο τον Κοινωνικό ιστό όσο και τους Κυβερνόντες. Αυτό το σύστημα (κάποιοι το ονομάζουν τελευταίο Σοβιετικό Μοντέλο) τώρα καταρρέει. Δυστυχώς, αυτό το «σύστημα» – έστω και σε πολύ μικρότερο βαθμό – λειτούργησε και επί Ν.Δ. το γιατί θα το κρίνει η ιστορία. Ίσως γιατί αυτό το «Κράτος ΠΑΣΟΚ» είχε τόσο βαθιές ρίζες, που ήταν δύσκολο, σε σύντομο χρόνο να καταπολεμηθεί. Ίσως γιατί η ΝΔ άργησε ακριβώς να αρχίσει την καταπολέμηση αυτού του «Πασοκικού Κράτους». Είναι βέβαιο όμως πως η ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές, δεν κορόιδεψε τον λαό και είπε την αλήθεια. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα βασιζόμενοι στα Ευρωπαϊκά δεδομένα αλλά και στην αντίληψη μιας σύγχρονης ελεύθερης αγοράς. Μια αγορά όμως που δεν μπορεί να λειτουργεί ασύδοτα. Θα πρέπει να υπάρχει ο έλεγχος τιμών και ο παρεμβατικός ρόλος του Κράτους.
 
Με την ήδη διαμορφωμένη οικονομική κατάσταση τι διαφορετικό έχει να κάνει η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία;
 
Θα σας απαντήσω λίγο διαφορετικά προκειμένου να γίνει κατανοητό. Τι θα έκανε η ΝΔ και τι πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ να κάνει, ακριβώς για να μην φθάσουμε σε αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση. Τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Αντώνης Σαμαράς προέτρεψαν την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους δανεισμού με ευνοϊκότερους όρους.
Το ΠΑΣΟΚ όμως των κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου, θεωρούσαν μονόδρομο το ΔΝΤ και καμάρωναν γι’ αυτό! Η Ν.Δ. τους ζητούσε να διαπραγματευτούν τους όρους δανεισμού και εκείνοι υπέγραφαν τα πάντα. Όταν η ΝΔ προσπάθησε να εξυγιάνει τις προβληματικές ΔΕΚΟ το ΠΑΣΟΚ κατέβαινε στους δρόμους διαδηλώνοντας και, όταν ήρθε στην εξουσία, αντί να τις εξυγιάνει προτίμησε να τις διατηρήσει για να μην χάσουν τα προνόμια τα «δικά του παιδιά». Όταν η ΝΔ πρότεινε τρόπους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, το ΠΑΣΟΚ προτίμησε την εύκολη λύση της – χωρίς οίκτο – φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων και την μείωση μισθών και συντάξεων. Όταν η ΝΔ τους πρότεινε την περιστολή δαπανών από ένα σπάταλο Κράτος, εκείνοι προτίμησαν να εξαθλιώσουν τον εργαζόμενο, μικρομεσαίο, μισθωτό και συνταξιούχο. Διαλύοντας έτσι τον κοινωνικό ιστό. Αυτά τα ενδεικτικά απαντούν στο ερώτημα και αποδεικνύουν την ανάγκη, την εθνική ανάλυση θα έλεγα για στήριξη της ΝΔ. 

Είναι γεγονός ότι η αγανάκτηση του κόσμου είναι δικαιολογημένη και έχει ως συνέπεια την απαξίωση των πολιτικών και ίσως και αυτού του θεσμού της πολιτικής. Δεν φοβάστε ότι και εσείς θα είσθε ένας «απρόσωπος διαχειριστής της ανθρώπινης Δυστυχίας»;
 
Το ερώτημά σας είναι εντυπωσιακό και σας ευχαριστώ. Ακούστε. Η πολιτική, ως αφηρημένη έννοια, είναι ένα «πουκάμισο που όσο ακριβό και αν είναι δεν έχει καμία αξία εάν αυτός που θα το φορέσει είναι ανύπαρκτος ως προσωπικότητα». Άρα λοιπόν το πρόσωπο θα δώσει αξία στο πουκάμισο και κατά συνέπεια, επειδή τα πρόσωπα υποστασιάζουν την πολιτική ως θεσμό, εκείνα έχουν την ευθύνη, είτε για την απαξίωσή τους, είτε για την καταξίωσή τους. Επιτρέψτε μου λοιπόν να μιλήσω για το δικό μου πρόσωπο. Δεν ανήκω σε «τζάκια». Προέρχομαι από τον απλό λαό και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Δεν έχω δυο πρόσωπα. Είμαι αυτό που βλέπετε με τις όποιες ατέλειες και τα όποια – αν υπάρχουν – προτερήματα. Δεν νιώθω την ανάγκη να κυκλοφορώ συνοδευόμενος από «κουστωδία». Κυκλοφορώ άνετα και άνετα συναντώ τους Θεσπρωτούς κοιτώντας τους στα μάτια. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και γι’ αυτό με αφήνει παντελώς αδιάφορο ο ξύλινος πολιτικός λόγος. Δεν έχω και ούτε θα επιδιώξω να έχω αντιπροσώπους να μιλούν εξ ονόματός μου. Όπως τόσα χρόνια εγώ μίλαγα με τον απλό πολίτη έτσι και θα συνεχίσω. Το τηλέφωνο και η πόρτα του γραφείου μου θα είναι ανοικτή για όλο τον κόσμο. Με το που κλείνει η Βουλή θα είμαι στην Θεσπρωτία. Οι Θεσπρωτοί θα με βλέπουν στο καφενείο. Στο γραφείο στις γειτονιές. Να είστε βέβαιος ότι θα είμαι ακόμη περισσότερο δίπλα τους. Σας διαβεβαιώ ότι δεν έχω «γραμμάτεια» να εξοφλήσω μετά τις εκλογές ούτε και υποσχέσεις να τηρήσω. Είπα στον Θεσπρωτικό λαό την αλήθεια. Του είπα ποιος είμαι, ποιες είναι οι γνώσεις μου και του ζητώ να με βοηθήσει, αυτές τις γνώσεις, που μέχρι τώρα πιστεύω ότι αξιοποίησα στην κεντρική διοίκηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να τις αξιοποιήσω για την ευημερία της Θεσπρωτίας και των Θεσπρωτών. Ειλικρινά σας λέω. Από τώρα θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους θα με τιμήσουν με την ψήφο τους. Όμως και ένα μεγάλο ευχαριστώ και σ’ αυτούς που δεν θα με τιμήσουν με την ψήφο τους. Και αυτό γιατί πιστεύω ότι, ακόμη και αν δεν ψηφίσουν τον Κώστα Μπέση, εκείνον που θα επιλέξουν αισθάνονται σίγουροι ότι είναι ικανός να αλλάξει τα πράγματα και να ανταποκριθεί περισσότερο στα δίκαια αιτήματά τους.
 
Ποιες είναι οι αγαπημένες σας φράσεις;
 
Τα 7 σφάλματα του κόσμου του Μαχάτμα Γκάντι, τα οποία είναι:
Πλούτος δίχως μόχθο, Ηδονή χωρίς συνείδηση, Γνώση δίχως χαρακτήρα, Εμπόριο δίχως ηθική, Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, Λατρεία δίχως θρησκεία, Πολιτική δίχως αρχές.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!