Επιστολή αναγνωστών για την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών του σπηλαίου Αγίου Αρσενίου

Με την ευκαιρία της επικείμενης εορτής του Αγίου Αρσενίου (13/5) και της πιθανής επίσκεψης στο ομωνυμο σπήλαιο, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους πιθανούς επισκέπτες Η διαδρομή είναι...

Δεν θα τα πετάξουμε εκεί για να τα βρουν και οι επόμενες γενεές εκεί ψηλά, αφού απαλλάξαμε την πλάτη μας από το βάρος λίγων γραμμαρίων κατά την επιστροφή μας. Είναι σεβασμός στο περιβάλλον και στις επερχόμενες γενεές για να μπορούν κι εκείνες να απολαύσουν το μεγαλείο της φύσης.

Επειδή τα καυσόξυλα γύρω από τη σπηλιά έχουν προ πολλού εξαντληθεί, η δυνατότητα ψησίματος με ξύλα καθίσταται πολύ δύσκολη. Η βλάστηση σε τέτοια τοπία αναπτύσσεται πολύ αργά και συνεπώς δεν θα πρέπει να κόβουμε ότι βρούμε μπροστά μας. Πάντα μαζεύουμε ξύλα από πεσμένα και ξερά δένδρα καθώς και διάσπαρτα ξερά κλαδιά. Δεν πρέπει να παρατηρηθούν ξανά «βανδαλισμοί» όπως έγινε από κάποιον που έκοψε την κορυφή ενός σπανίου είδους ελάτης που βρίσκεται κοντά στην είσοδο της σπηλιάς για να απολαύσει ψημένο κρέας στην μαγευτική τοποθεσία. Είναι ίσως ο γείτονας μας ή ένα από τα παιδιά μας ή φίλος μας ή γνωστός μας. Όλοι και ιδιαίτερα οι νέοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν σε σχέση με την προστασία του χώρου.

Η διαδρομή και το σπήλαιο είναι μοναδικά και αποζημιώνουν με την ομορφιά τους τον επισκέπτη αλλά κρύβουν και κινδύνους.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην απόσπαση και το κατρακύλισμα βράχων κατά μήκος της διαδρομής. Ένας βράχος που θα κατρακυλήσει πιθανόν να κτυπήσει αυτόν που έρχεται πίσω μας.

Στο σπήλαιο αποφεύγουμε  να καθόμαστε στην άκρη της τοιχοποιίας  διότι κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί  μικροκαταρεύσεις που μπορούν να αποβούν πολύ επικίνδυνες. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν παρατηρείται συνωστισμός τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την αποχώρηση.

 

Από προσκυνητές του Αγίου Αρσενίου και φυσιολάτρες

In this article

Join the Conversation