Κοκτέιλ τοξικών απο τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου απειλεί τον ποταμό Αχέροντα

Συντάκτης: Γιάννης Μύττης, REAL  «Πληγή» για το περιβάλλον της Θεσπρωτίας αποτελεί ο «σύγχρονος» ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Η δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με περιβαλλοντικούς φορείς και επιστήμονες, έκανε πρόσφατα δύο αυτοψίες...

Στην έγγραφη αναφορά του δήμου προς την περιφέρεια επισημαίνεται ότι σοβαρά κατασκευαστικά λάθη και παραλείψεις απειλούν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία των κατοίκων ενός δήμου που αριθμεί τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους. Συγκεκριμένα, εντόπισαν διαρροή υγρών αποβλήτων προς τον Κωκυτό ποταμό, με επικίνδυνα στραγγίσματα που ήταν άκρως επικίνδυνα για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. Το επικίνδυνο κοκτέιλ των στραγγισμάτων συμπλήρωναν κι άλλες χημικές ουσίες. Στο ίδιο έγγραφο οι υπηρεσίες του δήμου υποστηρίζουν ότι μέσα στον ΧΥΤΑ γίνεται ακόμη και διάθεση ορυκτέλαιων από διάφορα βαρέα οχήματα. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι στην εγκατάσταση έχει σχηματιστεί ολόκληρη «λίμνη στραγγισμάτων». Τέλος, σοβαρό πρόβλημα εντοπίστηκε και στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού που επιβαρύνει το οικοσύστημα.

«Για το περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής φτάσαμε μέχρι την Κομισιόν, χωρίς όμως αποτέλεσμα», τονίζει ο ιατρός Γιάννης Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Καρβουναρίου. Και προσθέτει: «Τονίσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο ΧΥΤΑ είναι εξαιρετικά ευαίσθητη οικολογικά, όπως επίσης και ζώνη κτηνοτροφικού και αγροτικού ενδιαφέροντος – γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα αγροτικά προϊόντα και τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, η εγκατάσταση βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια του οικισμού του Καρβουναρίου». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Αγώνα, όλα τα παραπάνω όχι μόνο δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν, αλλά συγκαλύφθηκαν από τους συντάκτες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όταν κατασκευαζόταν ο ΧΥΤΑ. «Το περιβαλλοντικό έγκλημα συνεχίζεται, καθώς ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου εξακολουθεί να δέχεται τα απορρίμματα όλης της Θεσπρωτίας, της Πρέβεζας και προσεχώς της Ηγουμενίτσας», τονίζει το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Καρβουναρίου, Γιώργος Σπύρου και καταλήγει: «Ακόμη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς έβγαζε ψεύτες. Το πρόβλημα όμως επιβεβαιώθηκε και πλέον δεν αντιμετωπίζεται με… ασπιρίνες. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη και εμείς είμαστε απροστάτευτοι, επιτέλους ας γίνει κάτι».

«Η ιστορία του ΧΥΤΑ είναι μια παλιά αμαρτία», συμπληρώνει ο Γ. Παπαδόπουλος και συνεχίζει: «Εξ αρχής φωνάζαμε ότι το έργο δεν τηρεί ούτε τους στοιχειώδεις περιβαλλοντικούς όρους και ότι θα επηρεάσει σοβαρά τον υδροφόρο ορίζοντα και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των ποταμών, μάταια όμως».

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!