H Σταυρούλα Μπραϊμη για την διαχείριση αποβλήτων

Την επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού που αφορά στην διαχείριση των στερών αποβλήτων ολόκληρης της Ηπείρου ζητά με ομόφωνη απόφασή της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων κατά τη προσφατη συνεδρίασή...

Η δήμαρχος Σουλίου επισήμανε παράλληλα ότι αρχικά δόθηκε προτεραιότητα στην προώθηση των έργων ΧΥΤΑ και στο κλείσιμο των μη ελεχόμενων χωματερών ενώ πέρασαν σε δεύτερη μοίρα τα έργα επεξεργασίας αποβλήτων, προσθέτοντας όμως ότι από τους 4 ΧΥΤΑ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ήπειρο, μόνο ο ένας λειτουργεί χωρίς προβλήματα. «Ως φαίνεται ο μόνος ΧΥΤΑ που λειτουργεί χωρίς προβλήματα είναι ο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας. Ο ΧΥΤΑ Κορύτιανης κλείνει χωρίς να φαίνεται δυνατή επέκταση του παρά το γεγονός ότι είχε προβλεφθεί στον αρχικό περιφερειακό σχεδιασμό.

 

Ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου λειτουργεί με πολλά προβλήματα εξαιτίας κατασκευαστικών παραλείψεων και αστοχιών. Ο ΧΥΤΑ Ελληνικού λειτουργεί επίσης με πολλά προβλήματα», είπε, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τους Σταθμούς μεταφόρτωσης σημείωσε πως υπάρχουν ελάχιστοι σε όλη την Ήπειρο με αποτέλεσμα το κόστος μεταφοράς να είναι δυσβάστακτο, την ίδια ώρα που προγράμματα διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης εφαρμόζονται σε λίγους δήμους ενώ προσπάθεια νέων να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης της ΕΕΑ δεν αποδίδει και η ανάθεση σε ιδιώτες είναι εξαιρετικά δαπανηρή για υπηρεσία ανταποδοτικού χαρακτήρα. Εκτενή αναφορά έκανε και στο πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη χώρων για την εναπόθεση μπαζών και ογκωδών αντικειμένων καθώς και στις αποσπασματικές ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών, μπαταριών κλπ..

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ζήτησε επειγόντως προτάσεις από τους Δήμους για την χωροθέτηση Σταθμών Μεταφόρτωσης, συμφώνησε στην επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού ενώ παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόβλημα σε ότι αφορά την εξεύρεση χώρων για την εναπόθεση μπαζών. Εν κατακλείδι η πρόταση της κ. Μπραϊμη με την οποία συμφώνησαν και τα υπόλοιπα μέλη της ΠΕΔ περιλαμβάνει την άμεση αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

Την υφιστάμενη κατάσταση, την περιβαλλοντική όχληση (τι μπορεί να δεχθεί χωρίς να κορεσθεί μια περιοχή, όχληση από μετακίνηση οχημάτων κλπ) και τα οικονομικά κριτήρια μιας και υπηρεσίες καθαριότητας που είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Επίσης την εφαρμογή σχεδιασμού επί συνόλου και όχι αποσπασματικά, την ολοκληρωμένη Διαχείριση με μείωση στην πηγή, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, χώροι εναπόθεσης μπαζών και ογκοδών, τη συγκρότηση ομάδας παρέμβασης σε περιπτώσεις δυσλειτουργιών , την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», το να δίνεται βαρύτητα στη θέση Δήμαρχων που στην εδαφική τους περιφέρεια υπάρχει οχλούσα δραστηριότητα, το να δίνονται αντισταθμιστικά σαφή σε καμία περίπτωση όμως εξαιτίας αποδοχής πραγματικής περιβαλλοντικής όχλησης και τέλος να υπάρξει ενημέρωση – συμμετοχή – ευαισθητοποίηση των πολιτών καθώς και προώθηση του αναπτυξιακού κομματιού από την διαχείριση απορριμμάτων.

In this article

Join the Conversation