Στη Θεσπρωτία εόρτασαν, στις 4 Δεκεμβρίου 2025, ναοί και παρεκκλήσια της Αγίας Βαρβάρας.
Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Σεραπίων ιερούργησε στον εορτάζοντα ενοριακό ναό Αγίας Βαρβάρας της Ψάκκας Παραμυθιάς, όπου είχαν προσέλθει πιστοί από το χωριό και την περιοχή.
Τελέστηκε όρθρος και θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και συμμετείχαν πιστοί από διάφορα σημεία της Θεσπρωτίας.
Την προηγούμενη τελέστηκε Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, όπου, κηρύττοντας ο π. Ηλίας Μάκος (ΜΑ ΘΕολογίας) τόνισε μεταξύ άλλων:
“Μέσα στις ψευδαισθήσεις του καιρού μας, δεν χρειάζεται ιδεολογία και ψευδοληψία για να σωθεί κανείς, αλλά χρειάζεται αληθινή καρδιά, όπως αυτή της αγίας Βαρβάρας, που παραδόθηκε ολοκληρωτικά στον Θεό”.
Μετά τη θεία λειτουργία, ανήμερα της εορτής, παρατέθηκε με φροντίδα της τοπικής Κοινότητας και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου νηστήσιμο φαγητό.
Να σημειωθεί ότι σ’ έναν κόσμο σαν το σημερινό, με διαστρεβλωμένη την πραγματικότητα, που δεν έχει διάθεση να ακούσει, ούτε καν να σκεφτεί, σ’ έναν κόσμο οριακών αλλαγών και αντιθέσεων, που δεν παρέχει καμία ασφάλεια, καμία εμπιστοσύνη και καμία σταθερότητα, η αγία Βαρβάρα, που αποκεφαλίστηκε για την πίστη της, από τον ίδιο τον πατέρα της, μας διδάσκει ότι το όραμα και η προοπτική της πίστης και των πιστών, είναι το μέλλον. Και τα καλύτερο και ιδανικότερο μέλλον είναι ο Θεός.
Η Αγία Βαρβάρα μας απευθύνει τρεις λέξεις: Αναμείαντε. Πιστεύσατε. Ελπίσατε. Μας λέει: Κάντε λίγο υπομονή ακόμη. Δεν χάθηκαν όλα, δεν ήλθε το τέλος. Την υπομονή αυτή να τη στηρίζετε στην πίστη σας, που θα εμπνέει την εμπιστοσύνη στον Θεό. Και η εμπιστοσύνη αυτή θα γεννά την ελπίδα της σωτηρίας.


