
Με απόφαση της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη καθορίστηκαν τα 35 σχολεία σε όλη τη χώρα στα οποία θα εφαρμοστεί το νέο πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο «Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες», που στοχεύει στην εκπαίδευση μαθητών στη διάκριση της αξιόπιστης ενημέρωσης από τις ψευδείς ειδήσεις.
Στην Ήπειρο επιλέχθηκαν δύο σχολικές μονάδες:
- το Γυμνάσιο Παραμυθιάς.
- το Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Πεδινής Ιωαννίνων
Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 12 μηνών και συνολικό προϋπολογισμό 350.000 ευρώ, ενώ απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 12 έως 18 ετών. Στόχος του είναι η καλλιέργεια ειδησεογραφικού γραμματισμού, κριτικής σκέψης και ψηφιακής υπευθυνότητας.
Η υλοποίηση θα βασιστεί στη σύνδεση της ενημέρωσης με μαθήματα όπως η Ιστορία, η Κοινωνιολογία και η Γλώσσα, ενώ οι μαθητές θα εμπλακούν ενεργά σε ρόλους ρεπόρτερ, συντακτών, φωτογράφων και δημιουργών πολυμεσικού περιεχομένου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά εργαστήρια με θεματικές όπως:
- αναγνώριση και αντιμετώπιση fake news
- κριτική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και εντοπισμός παραπλανητικών πρακτικών
- προστασία προσωπικών δεδομένων και ψηφιακή ασφάλεια
- δεοντολογία των ΜΜΕ και ρόλος της δημοσιογραφίας.
Ιδιαίτερη καινοτομία του προγράμματος αποτελεί η εφαρμογή μεθόδων project-based learning, με παραγωγή άρθρων, podcasts, βίντεο και ενημερωτικών καμπανιών από τους ίδιους τους μαθητές, ενισχύοντας παράλληλα τη σχέση τους με τον έντυπο και ψηφιακό Τύπο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2026 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Ειδησεογραφικό Γραμματισμό, με συμμετοχή πανεπιστημίων και διεθνών οργανισμών, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας ως κόμβου εκπαίδευσης στον τομέα αυτό

