Ανακοινωση επιτροπής αγώνα κατά του ΧΥΤΑ

Εκεί που μοσχοβόλαγε η ρίγανη και το θυμάρι στα βοσκοτόπια του Καρβουναρίου, γνωστά για τα εκλεκτά κτηνοτροφικά προϊόντα τους, εδώ και μέρες ζέχνει πλέον σε αποκρουστικό βαθμό ο...

Το γεγονός αποτελεί ένα νέο πλήγμα  που όχι μόνο  υποβαθμίζει ακόμη παραπέρα την ήδη προβληματική κατάσταση, αλλά έρχεται να υποτιμήσει ακόμη παραπέρα την αξιοπρέπεια των κατοίκων αυτού του τόπου που βλέπουν μέρα με τη μέρα να γιγαντώνεται η πανάκριβη χωματερή και να απειλεί ανοιχτά το μέλλον ολόκληρης της περιοχής.

 

Aν η Θεσπρωτία ήταν το αδιαμφισβήτητο θύμα του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του 2004 που της «χάριζε»… δύο  ΧΥΤΑ  από τους τέσσερεις της Ηπείρου, σήμερα στο στόχαστρο είναι η ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς, που προγραμματίζεται σιωπηλά, πλην όμως μεθοδικά, να αποτελέσει τον κύριο αποδέκτη των σκουπιδιών   της Ηπείρου.
Η Επιτροπή Αγώνα που πάλεψε όχι μόνο για την αποτροπή  του περιβαλλοντικού εγκλήματος πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων του Καρβουνβαρίου το 2007-08, αλλά και μετά για την αυστηρή τήρηση των κανονισμών λειτουργίας με τις συνεχείς καταγγελίες της καλεί:

• Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Ηπείρου να ανακαλέσει άμεσα την Άδεια λειτουργίας του «ΧΥΤΑ»  Καρβουναρίου.
• Τον Εισαγγελέα να επέμβει άμεσα για τους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, που δημιουργεί η παραβίαση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και Περιφερειακού Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού.
• Τον Δήμο Σουλίου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αποφύγει ολιγωρίες και παραλείψεις που παλιότερα άγγιξαν τα όρια της προδοσίας (από Δημάρχους, Βουλευτές, Νομάρχες, τοπικούς παράγοντες) και να σταματήσει άμεσα κάθε νέα προσπάθεια  υποβάθμισης. Ο «ΧΥΤΑ» εφ’ όσον λειτουργεί θα πρέπει να διέπεται από τους αυστηρούς κανόνες λειτουργίας αλλιώς η μόνη λύση είναι το κλείσιμο γιατί η περιβαλλοντική απειλή είναι τεραστίων διαστάσεων.
• Τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών να σεβαστούν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που γι΄ αυτόν έχουν συναινέσει και να φύγουν από την λογική «τα σκουπίδια μου στον αυλόγυρο του γείτονα».  Οι κάτοικοι του Καρβουναρίου αλλά και του Δήμου Σουλίου συνολικά δεν θα δεχτούν τον νέο εμπαιγμό και δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Ό ΧΥΤΑ της Κορύτιανης πρέπει να λειτουργήσει ΤΩΡΑ!
• Καλεί τους δημοκράτες του Δήμου Σουλίου να δουν μέσα από τέτοιου είδους αυταρχικές και αδιαφανείς  αποφάσεις την λογική του ισχυρότερου που οδηγεί σε μια πραγματική ζούγκλα την κοινωνική ζωή με ευρύτερες επιπτώσεις.
• Πρέπει να υπάρξει μια δημόσια ενημέρωση-συζήτηση

Τέλος η Επιτροπή κάνει έκκληση στους συμπατριώτες και ιδιαίτερα τους κατοίκους του Προδρομίου –  Ζερβοχωρίου –Γαρδικίου –Γλυκής – Ποταμιάς, να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, που δεν αφορούν μόνο τα τελευταία απαράδεκτα γεγονότα αλλά για σειρά ζητημάτων που έχουν τεθεί για την  ήδη προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Τα πράγματα πιέζουν για μια συνολική και συντονισμένη δράση αν θέλουμε να αποκλείσουμε μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή του τόπου, η οποία  φαίνεται όλο και πιο κοντά αν δει κανείς με τη σειρά τα γεγονότα όπως αυτά εξελίσονται.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ    

Ο Πρόεδρος Σπύρου Γεώργιος
Πρόεδρος Τ.Κ.ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙΟΥ Μπέλλος Ιωσήφ

In this article

Join the Conversation