Δεν έχουν τελειωμό οι προκλήσεις των γειτόνων μας… Αυτή τη φορά επιχείρησαν να… οικειοποιηθούν τον μεγάλο αγωνιστή του Σουλίου και Ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα, τον οποίο βάφτισαν «Αλβανό», με αφορμή την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στη γειτονική χώρα. Ο Ευάγγελος Ζάππας γεννήθηκε στο Λάμποβο της Β. Ηπείρου και έζησε για πολλά χρονια στα μέρη μας καθώς υπήρξε πρωτοπαλίκαρο του Μάρκου Μπότσαρη σε όλους τους αγώνες των Σουλιωτών κατά του Αλή Πασά. Μετά την πτώση του Σουλίου πέρασε στην ελεύθερη Ελλάδα και αγωνίσθηκε στο πλευρό πολλών μεγάλων οπλαρχηγών σε όλη τη διάρκεια της Εθνεγερσίας, φτάνοντας ως το βαθμό του ταξίαρχου.
Πριν λίγες ημέρες έγιναν στην γενέτειρα του Ευεργέτη, στο χωριό Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου εκδηλώσεις για την Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στα πλαίσιά τους οι διοργανωτές ανήρτησαν σ’ όλο το Λάμποβο, μεγάλα πανό αλλά και αφίσες, με την εικόνα του Ευάγγελου Ζάππα και την επιγραφή «Μέγας Ευεργέτης» (Bamires i Madh στα Αλβανικά). Μάλιστα, άναψαν την Φλόγα προς τιμήν του μεγάλου «Αλβανού», όπως τον βάφτισαν, αναγεννητή των Ολυμπιακών Αγώνων, σε βωμό που τον στόλιζαν ανάγλυφα πορτραίτα των αδελφών Ζάππα!
Ο Ευάγγελο Ζάππας αρνήθηκε την χρηματική αποζημίωση για τους ήρωες της Επανάστασης και μετανάστευσε στο Βουκουρέστι, όπου μέσα σε τρεις περίπου δεκαετίες απέκτησε τεράστια περιουσία και αντίστοιχα εισοδήματα. Ο κύριος αποδέκτης των ευεργεσιών του ήταν η Ελλάδα. Η πιο εντυπωσιακή εκδήλωση της προσφοράς του προς την πατρίδα του ήταν η προσπάθεια αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι το 1859 διεξήχθησαν σε μια πλατεία της Αθήνας. Παράλληλα, φρόντισε να ενισχύσει οικονομικά το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο και διέθεσε ένα πολύ μεγάλο ποσό για την πρώτη αναμόρφωση των κερκίδων του Παναθηναϊκού Σταδίου, ενώ χρηματοδότησε και τη δημιουργία του Ζαππείου Μεγάρου. Χρήματα έδωσε επίσης και για τη σύσταση σχολείων στο Λάμποβο.
Join the Conversation