
Με αφορμή το κλείσιμο του συνόλου των σχολείων στον Δήμο Ηγουμενίτσας και κάποιων σχολείων στους Δήμους Σουλίου και Φιλιατών, αλλά και τις εντολές που δόθηκαν περί τηλεκπαίδευσης τονίζουμε τα εξής :
1. Ο έλεγχος όλων των διδακτηρίων, μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα του τελευταίου 24ωρου, φυσικά και είναι απαραίτητος και κανείς δε διαφωνεί, γιατί αυτό που πρωτεύει είναι πρώτα και κύρια η ασφάλεια των μαθητών μας.
Γι’ αυτή την ασφάλεια έντονα και επίμονα, ιδίως τα τελευταία χρόνια, οι εκπαιδευτικοί και οι οργανώσεις τους (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών) θέτουν το αίτημα του προληπτικού ελέγχου για την αντισεισμική προστασία όλων των σχολικών υποδομών τόσο προς τους Δήμους όσο και προς την κυβέρνηση. Πολλά από τα σχολεία μας ξεπερνούν τον μισό αιώνα ζωής, ένας δε μεγάλος αριθμός Νηπιαγωγείων στον Δήμο Ηγουμενίτσας στεγάζεται σε μισθωμένα κτίρια παντελώς ακατάλληλα για σχολική χρήση.
Εκ των πραγμάτων, πλέον, άμεσα το παραπάνω αίτημα θα πρέπει να υλοποιηθεί. Μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε να έχει προχωρήσει ένας τέτοιος έλεγχος ούτε υπάρχει κάποιο έγγραφο για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων.
2. Με αφορμή τον σεισμό και, όχι μόνο, το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. επαναφέρει το μέτρο της τηλεκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες των συγκεκριμένων σχολείων.
Έχουμε ως Κλάδος επανειλημμένα τοποθετηθεί για το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης. Την περίοδο της πανδημίας και της πολιτικής των κλειστών σχολείων που εφάρμοσε το Υπουργείο Παιδείας, για περίπου 2 χρόνια, σταθήκαμε δίπλα στους/στις μαθητές/τριές μας και στις οικογένειές τους και αξιοποιήσαμε κάθε πρόσφορο μέσο για να διατηρηθεί η επαφή με τη σχολική ζωή.
Σήμερα χρησιμοποιεί την τηλεκπαίδευση για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, με οδηγίες μέσω email, αργά το απόγευμα της Κυριακής ώστε τα σχολεία να «λειτουργήσουν» αύριο, με…τηλεκπαίδευση. Πρόκειται για μια σαφή προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ψευδής εικόνα ομαλότητας.
Δε λαμβάνουν, φυσικά, υπόψη τους ότι:
• Μπορεί η σύνδεση στο διαδίκτυο σε κάποιες περιοχές να είναι προβληματική, με αποτέλεσμα η μετάδοση του μαθήματος να είναι αδύνατη.
• Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στο να διδάξουν γονείς εκπαιδευτικοί που θα πρέπει να φροντίσουν ταυτόχρονα και τα πολύ μικρής ηλικίας παιδιά τους.
• Η προετοιμασία του εκπαιδευτικού υλικού και του σχεδίου μαθήματος προσαρμοσμένα στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, είναι αδύνατη να πραγματοποιηθεί μέσα σε μια νύχτα.
• Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, όπως αποδείχθηκε και την περίοδο της πανδημίας.
Είναι επίσης υποκριτικό το ενδιαφέρον του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για απώλεια διδακτικών ωρών, τη στιγμή που εξακολουθεί να μην καλύπτει τα κενά, που υπάρχουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται ούτε καν για τηλεκπαίδευση απλά για τηλε-απασχόληση που ικανοποιεί τα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης.
Γι’ άλλη μια φορά καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να αποσύρει όλες τις νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν την τηλεκπαίδευση εκτός πανδημίας.
Επίσης, η έλλειψη ή η αδυναμία χρήσης τεχνολογικών προσωπικών μέσων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανενός είδους «κυρώσεις» σε συναδέλφους.
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας,

