Το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας

Το τουριστικό προϊόν της Παραμυθιάς μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως ανύπαρκτο. Και όμως ο προσανατολισμός για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης θα έπρεπε να είναι μονόδρομος.  Οι εναλλακτικές...

την άλλη και εμείς οι πολίτες και οι ιδιώτες έχουμε μερίδιο ευθύνης. Η συνολική εικόνα της Παραμυθιάς με τα ανομοιόμορφα κτίρια χωρίς καμία συνοχή και χωρίς κανένα σημείο τομής, είναι δική μας ευθύνη. Ομοιογένεια στην αρχιτεκτονική της Παραμυθιάς υπάρχει μονό σε σημεία του περιφερειακού και εκεί επειδή η πολιτεία έχει υποχρεώσει όλα τα οικήματα να έχουν στέγες με κεραμίδια λόγω Βυζαντινών Λουτρών και της Μεγάλης Εκκλησίας. 

Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να προσανατολιστεί και η Παραμυθιά. Μολις 25 λεπτά από το λιμάνι. Δεν υπάρχει κανένας ανασταλτικός παράγοντας για την επίσκεψη στην Παραμυθιά εκτός από ΕΜΑΣ.  Η τουριστική παιδεία φυσικά δεν είναι έμφυτη αλλά αποκτιέται βάσει εμπειριών και το κενό που υπάρχει καλύπτεται μόνο με τρέξιμο. Τι λέτε… αξίζει τον κόπο;;

Στον τουρισμό της Παραμυθιάς, αναφέρθηκε με άρθρο του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τουριστικών καταλυμάτων Ηπείρου Χρήστος Ζήγος. Στο άρθρο του αναφέρονται όλα όσα έχουν γραφτεί για τον τουρισμό της περιοχής μας στην Παραμυθιά online τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, μιας και όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με τον Χρήστο Ζήγο:

Το τουριστικό προϊόν της Παραμυθιάς πρέπει να στηριχθεί και να προβληθεί σωστά διότι είναι ίσης αξίας με τις άλλες ορεινές περιοχές της Ηπείρου που αναπτύχθηκαν τουριστικά.

Ο τουρίστας που θα κάνει διακοπές στον Δήμο Σουλίου θα απολαύσει τα πλεονεκτήματα των ορεινών διακοπών και με ημερήσιες εξορμήσεις, θα ξεναγηθεί σε όλη την Ήπειρο από τις παραλίες του Ιονίου με τα καθαρότερα νερά ως το Μέτσοβο, τα Ζαγοροχώρια, και τα Γιάννενα. Τα τουριστικά καταλύματα του Δήμου Σουλίου είναι περίπου 20 οικογενειακές επιχειρήσεις με σύνολο δωματίων 110 και σύνολο κλινών 220 επίσης άλλες 10 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με τον εναλλακτικό τουρισμό και την ψυχαγωγία. Ο Δήμος Σουλίου έχει την τύχη να έχει την δραστήρια δήμαρχο κ. Σταυρούλα Μπότση -Μπραίμη η οποία είναι έμπειρη στην τουριστική προβολή.

Επίσης η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ στην οποία έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος της για δεύτερη συνεχή θητεία έχει προτείνει στους συναδέλφους που ασχολούνται με τα τουριστικά επαγγέλματα την ίδρυση ενός Συλλόγου τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών επιχειρήσεων του Δήμου Σουλίου, με πρωτοβουλία της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ μας έχει γίνει στο παρελθόν 1 συνέλευση στην Γλυκή για την σύνταξη του καταστατικού και είναι σε θέση να βοηθήσει οικονομικά για τα αρχικά έξοδα έγκρισης του καταστατικού. Επίσης θα σας παρέχει προβολή και θα σας δημιουργήσει δικό σας Site στο Internet ¨όπως έχει κάνει με τα άλλα 10 σωματεία μέλη της

Αγαπητοί συνάδελφοι στην ιδρυτική συνέλευση που θα κληθείτε να παραβρεθείτε. Μπορεί ο νέος Σύλλογος σας να βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη με σωστές προτάσεις και πρωτοβουλίες για την ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αξιοποιώντας τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Αγαπητοί συνάδελφοι ζείτε σε έναν ευλογημένο τόπο και δραστηριοποιείστε στον ευαίσθητο επαγγελματικό κλάδο του τουρισμού. Θα πρέπει να οργανώσετε ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις σας να ανεβάσετε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να περιποιείστε άψογα τους πελάτες σας. Ο νέος Δήμος Σουλίου με έδρα την Παραμυθιά συμπεριλαμβάνει τα καλύτερα μέρη της ορεινής Θεσπρωτίας με τουριστικό, πολιτιστικό, αρχαιολογικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον. Τα σημαντικότερα είναι:

1) Στη Γλυκή ο ποταμός Αχέρων με τις πηγές, τη Σκάλα της Τζαβέλαινας και τις πύλες του Άδη γνωστά από τη μυθολογία. Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ έχει συγκεκριμένη πρόταση για τη σωστή αξιοποίηση του ποταμού και διαχείριση των επισκεπτών κατά τους μήνες αιχμής Ιούλιο και Αύγουστο.

2) Το Σούλι με τους ιστορικούς οικισμούς με τα πετρόχτιστα σπίτια των οπλαρχηγών, το Κούγκι και το κάστρο και την ένδοξη ιστορία τους. (Ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις την τελευταία Κυριακή του Μαΐου ).

3) Την πόλη της Παραμυθιάς με τα βυζαντινά λουτρά, το αξιόλογο ιστορικό αρχείο που είναι επισκέψιμο στο παλιό Διοικητήριο. Το κάστρο του Άη -Δονάτου, τον πύργο της Κούλιας κλπ. Μεγάλο μέρος της πόλης διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τα αρχοντόσπιτα και τα καλντερίμια της.

4) Τα στενά του Καλαμά με τους νερόμυλους και τα υπέροχες διαδρομές στους παρακαλάμιους οικισμούς Πλακωτή, Μενίνα κτλ..

5) Τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα όμορφα χωριά που διατηρούν το ηπειρώτικο στοιχείο και τα έθιμα όπως είναι το Πολύδροσο, η Οσδίνα, η Αμπελιά, η Τσουρίλα και πολλά άλλα.

6) Τον μητροπολιτικό ναό εντός του οποίου φυλάσσετε μέρος των λειψάνων του Αγίου Δονάτου προστάτη της Παραμυθιάς. Το μοναστήρι των Παγανιών κοντά στην Πετροβίτσα και το μοναστήρι της Μίχλας μετά το Πολύδροσο, την βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας στην Παραμυθιά.

7) Η Ελαία από τις αρχαιότερες πόλης της Θεσπρωτίας και η αρχαία Φωτική.

8) Το βουνό Γκορίλα με υψόμετρο 1658 μ. που προσφέρετε για ορειβασία -αναρρίχηση και πεζοπορία και Mountain bike.Επίσης στον γκορίλα θα μαζέψετε τσάι, ρίγανη, αρωματικά φυτά και βότανα. Τα βουνά της Παραμυθιάς είναι πλούσιος κυνηγότοπος με αγριογούρουνα λαγούς, πέρδικες, μπεκάτσες κτλ και προσελκύουν πολλούς κυνηγούς.

9) Δραστηριότητες ψυχαγωγίας και δράσεις στη φύση όπως κανό -καγιάκ στα ποτάμια, ιππασία στον ιππικό όμιλο και στο κέντρο ιππασίας στην ποταμιά και ανεμοπτερισμό.

10) Τοπική ηπειρώτικη κουζίνα με βιολογικά κρέατα ελευθέρας βοσκής θα βρείτε στις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής επίσης και τοπικά προϊόντα, φέτα, κεφαλοτύρι, μέλι, ελιές, λάδι, αμύγδαλα, καρύδια, κρασί, τσίπουρο κτλ.

11) Σύγχρονα τουριστικά καταλύματα με όλες τις ανέσεις στην Παραμυθιά, στη Γλυκή και σε πολλά χωριά, να καλύψουν τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού πελάτη προσφέροντας οικογενειακή φιλοξενία.

12) Για την ψυχαγωγία σας έχει τα καλύτερα κέντρα διασκέδασης για κοινωνικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μπάρ disco, και στα χωριά τα καλύτερα πανηγύρια με τοπικά δημοτικά και λαϊκά συγκροτήματα με αποκορύφωμα την εμποροπανήγυρη ΛΑΜΠΟΒΟ την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πλήρες τουριστικό προϊόν και για τις 4 εποχές και για όλα τα γούστα.

 

Ο Χρήστος Ζήγος είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας τουριστικών καταλυμάτων Ηπείρου

 

Το άρθρο αυτό το είχαμε γράψει και ξαναδημοσιεύσει πριν από 1 χρόνο περίπου. Ελπίζουμε του χρόνου να μην υπάρχει λόγος να το ξαναγράψουμε.

In this article

Join the Conversation