Oι παραγωγοί και πωλητές της λαϊκής της Παραμυθιάς για τα προβλήματα τους

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο Σαββατιάτικο παζάρι της Παραμυθιάς, μίλησαν στην εφημερίδα Θεσπρωτική, παραγωγοί και πωλητές της λαϊκής αγοράς της πόλης. Το παραεμπόριο όπως δηλώνουν είναι το...

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο Σαββατιάτικο παζάρι της Παραμυθιάς, μίλησαν στην εφημερίδα Θεσπρωτική, παραγωγοί και πωλητές της λαϊκής αγοράς της πόλης. Το παραεμπόριο όπως δηλώνουν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθώς όπως αναφέρουν δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Έρχονται έμποροι κυρίως  από Μακεδονία, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς και Τσιγγάνοι οι οποίοι έχουν μια άδεια και πουλάνε χειμώνα – καλοκαίρι ενώ το παίζουνε επαγγελματίες. Δεν υπάρχει έλεγχος στο παραεμπόριο. Έρχονται μεγάλα φορτηγά και ξεφορτώνουν χωρίς έλεγχο, χωρίς φόρους – τιμολόγια, χωρίς Φ.Π.Α… αναφέρουν χαρακτηριστικά στον δημοσιογράφο Νίκο Κουτούκη παραγωγοί της Παραμυθιάς.

Ο Ιωάννης Γεωργίου αναφέρει στην «Θ» : «Είμαι παραγωγός και παράγω εσπεριδοειδή και άλλα, παράγω ότι πουλώ. Εμείς οι αγρότες-παραγωγοί ξεκινάμε από τις 5 π.μ. τα ξημερώματα και πάμε στα χωράφια μας για να ποτίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προϊόντα που δεν μας αποφέρουν τελικά κέρδος. Έναν λογαριασμό πληρώνουμε δύο έρχονται. Είμαστε σε απόγνωση. Μας βάλανε ταμειακή μηχανή που άλλοι έχουν και άλλοι όχι. Ειδικά οι μεγάλες γυναίκες που δεν ξέρουν και γράμματα έχουν σαστίσει και μπερδευτεί. Έχουμε ένα Κράτος με μια Δημοκρατία ανεξέλεγκτη. Δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά. Είμαστε σε απόγνωση όλοι οι αγρότες – παραγωγοί ».

Ο κ. Νικόλαος Σιούτης παραγωγός που πουλά στις λαϊκές λέει με την σειρά του : «Πουλάμε το μισό εμπόρευμα στη μισή τιμή ακόμα και από πιο παλιά. Η διαμαρτυρία που οι αγρότες δεν αντέχουν άλλο μαρτυρεί το γεγονός ότι κάθε τρεις μήνες ένας – ένας φεύγει από το επάγγελμα του αγρότη και από τους πάγκους των λαϊκών αγορών. Πιστεύω πως η κατάσταση στην αγορά γενικότερα δεν θα αλλάξει, είναι δύσκολο, πολύ δύσκολα από ότι βλέπω και είμαι απαισιόδοξος».

Σε ερώτηση του Νίκο Κουτούκη για το πως θα ήθελαν να είναι ο τρόπος συμπεριφοράς του Κράτους προς τους αγρότες, απαντά ο Νικόλαος Σιούτης: Όπως ήταν παλιά. Περνούσαμε από την εποπτεία εμπορείου μια φορά, θεωρούσαμε την άδεια μας ως παραγωγοί και πληρώναμε το ανάλογο, άλλος 50 άλλος 100 άλλος πιο πολλά ανάλογα τι εμπόρευμα είχε. Ετσι λυνόταν το πρόβλημα δεν χρειαζόταν ταμειακή μηχανή. Με αυτή την διαδικασία της ταμειακή δεν θα υπάρξουν παραγωγοί στις λαϊκές αγορές και όλοι θα τρώμε από τα θερμοκήπια που έχουν ορμόνες κλπ . Προβλέπω πως σε λίγο δεν θα υπάρξει φυσική-οικολογική παραγωγή και πέραν αυτού θα αγοράζουν οι καταναλωτές ακριβότερα.» !

In this article

Join the Conversation