Ένσταση στο Εκλογοδικείο ίσως προσθέσει και δεύτερη έδρα στην Θεσπρωτία

Τα πάνω κάτω στην κατανομή των εδρών μπορεί να προκαλέσει ένσταση που σύμφωνα με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα έχει κατατεθεί στο Εκλογοδικείο και που σε περίπτωση που...

Τα πάνω κάτω στην κατανομή των εδρών μπορεί να προκαλέσει ένσταση που σύμφωνα με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα έχει κατατεθεί στο Εκλογοδικείο και που σε περίπτωση που γίνει δεκτή θα προσθέσει μία έδρα στο νομό Θεσπρωτίας και θα κάνει τον Μάριο Κάτση του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή. Η ένσταση αφορά την Β΄εκλογική περιφέρεια Αθηνών αλλά σε περίπτωση που γίνει δεκτή θα προκαλέσει ντόμινο αλλαγών.

Το βασικό επιχείρημα στο οποίο στηρίζουν την ένστασή τους οι δυο εκλογείς, είναι ότι ο καθορισμός των βουλευτικών εδρών, κατά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, έγινε με βάση την απογραφή του 2001 και όχι του 2011. Το γεγονός όμως αυτό, όπως επισημαίνουν στην ένστασή τους, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισοδυναμίας της ψήφου, της ελεύθερης και ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης και της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας. Επίσης, σύμφωνα με την ένταση παραβιάζει και το άρθρο 54 του Συντάγματος που καθορίζει την κατανομή των βουλευτικών εδρών.

Σε περίπτωση που γίνει η τελική κατανομή των εδρών βάσει της απογραφής του 2011 τότε συμφωνά με τον ιστότοπο parapolitika.gr, πρέπει να προστεθούν 5 έδρες στη Β’ Αθηνών, 3 στην Αττική, 1 στην Α’ Θεσσαλονίκης, 2 στη Β’ Θεσσαλονίκης, 1 στη Θεσπρωτία και 1 στο Ηράκλειο. Αντίθετα, θα πρέπει να αφαιρεθούν 4 από την Α’ Αθηνών και από 1 στην Α’ Πειραιώς, στις Σέρρες, Άρτα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Βοιωτία και Χίο.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!