
Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) διοργανώνει το 1ο Θερινό Σχολείο με τίτλο «Σούλι – Αχέροντας: Ιστορία, Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 29 Αυγούστου.
Η ιδέα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. βρήκε άμεση ανταπόκριση από την πανεπιστημιακή κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση. Στη διοργάνωση συμπράττουν ενεργά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θεμιστοκλής Γκόγκας, ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Παπαϊωάννου, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Μαρίνα Μπέση, καθώς και ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Ντάνης.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 40 συμμετέχοντες και είναι προσβάσιμο σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (μόνιμους και αναπληρωτές), απόφοιτους παιδαγωγικών και καθηγητικών σχολών, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο που δραστηριοποιείται στους τομείς του περιβάλλοντος, της ιστορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η εκπαιδευτική αυτή καινοτομία συνδυάζει τη θεωρία με τη βιωματική μάθηση, συνδέοντας την ιστορική μνήμη της περιοχής του Σουλίου με το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του Αχέροντα. Οι διοργανωτές έχουν διαμορφώσει ένα γεμάτο πενθήμερο δράσεων που περιλαμβάνει ποικίλες μεθόδους διδασκαλίας, όπως διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστηριακές ασκήσεις, έρευνα πεδίου, διαδραστική διδασκαλία, εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκπόνηση projects. Ως χώρος των εισηγήσεων έχει οριστεί, μετά από πρόταση του Δημάρχου Σουλίου, η διπλή αίθουσα στον όροφο του Θεματικού Μουσείου Βούλγαρη.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν για όλους. Η μόνη οικονομική επιβάρυνση αφορά αποκλειστικά τους συμμετέχοντες που επιθυμούν να λάβουν Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο υποστηρίζει επίσημα τη διαδικασία.


