«Το ιστορικό Γυμνάσιο Παραμυθιάς – Η τάξη μου», το βιβλίο του Μάριου Αν. Μπίκα

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Μάριου Αν. Μπίκα, «Το ιστορικό Γυμνάσιο Παραμυθιάς – Η τάξη μου», πλημμυρισμένο από μνήμες και μαρτυρίες, που ζωντανεύουν εποχές, καταστάσεις, πρόσωπα και προσφορά.

Μαέστρος στην ιστορική έρευνα, με διεισδυτικό χάρισμα και απλή, αλλά ουσιαστική μεθοδολογία, μέσα από τις 302 σελίδες του βιβλίου παρουσιάζει και συγκινεί:

Την ίδρυση του Γυμνασίου της Παραμυθιάς (1918) και τη λειτουργία του, απ’ όπου πέρασαν, υπό δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, χιλιάδες μαθητές, από τους οποίους πολλοί καταξιώθηκαν επαγγελματικά και επιστημονικά.

Τα μητροπολιτικά οικοτροφεία, όπου βρήκαν φροντίδα φτωχοί μαθητές από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής.

Την απαγωγή των οικοτρόφων και μαρτυρίες των απαχθέντων οικοτρόφων.

Τον αείμνηστο Γυμνασιάρχη Γεώργιο Πάστρα και το ανεξίτηλο έργο του, καθώς και βιογραφίες καθηγητών.

Αποσπάσματα Πράξεων των συνεδριάσεων του Συλλόγου των καθηγητών του Γυμνασίου Παραμυθιάς και 190 φωτογραφίες.

Ο συγγραφέας-ιστοριοδίφης Μάριος Μπίκας με τεκμηριωμένες και ακριβείς έρευνες αποκαλύπτει κομμάτια ιστορίας της περιοχής Παραμυθιάς. Ζει στη Γερμανία, όπου υπήρξε εκπαιδευτικός, ωστόσο τα μάτια της ψυχής του είναι σταθερά στραμμένα και προσανατολισμένα προς τον τόπο του.

Δύο βασικά χαρακτηριστικά διαθέτει: Σκέψη και συγγραφική ικανότητα. Τη σκέψη του και τη συγγραφική του ικανότητα τις καλλιέργησε κοπιαστικά, διαβάζοντας αλλά και μέσα από τις ευαίσθητες εσωτερικές του διεργασίες.

Άφοβος, αδέκαστος, ελεύθερος, φίλος της παρρησίας και της αλήθειας, ξετυλίγει ιστορικές πτυχές ονομάζοντας «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη». Δεν υπολογίζει τι εντύπωση θα σχηματίσει ο ένας ή ο άλλος, αλλά γράφει ό,τι έγινε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του.

Ασχολείται με την ιστορία, αναδεικνύοντας τη χρησιμότητά της, που είναι όχι μόνο η αναψηλάφιση του χθες, αλλά και η προέκτασή του στο σήμερα και στο αύριο, ώστε, αν ποτέ συμβούν και πάλι παρόμοια γεγονότα, να μπορούμε, στρέφοντας το βλέμμα προς τα παρελθόντα, να αντιμετωπίσουμε σωστά τα παρόντα.

Η εκφραστική του δύναμη είναι εξαιρετική, καθώς έχει συνοχή και σαφήνεια και ξεδιπλώνεται με σχήματα απλά και ανεπιτήδευτα.

Το βιβλίο «Το ιστορικό Γυμνάσιο Παραμυθιάς – Η τάξη μου» δεν αποτελεί απλώς μια καταγραφή γεγονότων, αλλά μια ειλικρινή και αγνή κατάθεση ψυχής. Ο Μάριος Αν. Μπίκας καταφέρνει να δώσει στις επόμενες γενιές ένα σπουδαίο υλικό αυτογνωσίας.

In this article