Μαθήματα ιστορίκης μνήμης απο την Παραμυθιά

Συντάκτης: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Όταν ο Δημήτρης Μαμούρης ήταν παιδί, δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα πάει στη Γερμανία για να σπουδάσει και να ζήσει καθώς γνώριζε καλά...

Πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει να ζεις σε μια χώρα με δικτατορία και τι σημαίνει να ζεις σε μια δημοκρατική χώρα» προσθέτει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης τουριστικών δράσεων και ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από τους νέους της ελληνικής υπαίθρου που μαστίζονται από την ανεργία, παρά τη μόρφωση και τα προσόντα που διαθέτουν. Χρήσιμη θα μπορούσε να τους φανεί στην κατεύθυνση αυτή η γερμανική τεχνογνωσία, την οποία μπορούν να αποκτήσουν με δικές τους επισκέψεις σε γερμανικές πόλεις.

Όλα τα παραπάνω θα βρεθούν στο επίκεντρο του συνεδρίου με θέμα «Μνήμη πολιτισμού και συνεργασία νεολαίας» που ξεκινά αύριο στο Δήμο Σουλίου, στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνέλευσης, της συνεργασίας δηλαδή που έχει ξεκινήσει μεταξύ δήμων και αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών. Ενδεικτικό των δυνατοτήτων ανάληψης πρωτοβουλιών από νέους Έλληνες που θέλουν να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση είναι το παράδειγμα που φέρνει ο ίδιος ο κ. Μαμούρης από μία προσωπική του εμπειρία. «Ένας πολύ καλός μου φίλος από τη Γερμανία, πάστορας της Ευαγγελικής Εκκλησίας, βάφτιζε πρόσφατα την κόρη του και μου ζήτησε να του φέρω νερό από τους ποταμούς Αχέροντα και Κωκυτό, καθώς η βάφτιση ενός παιδιού στα νερά των ποταμών των δακρύων και του θρήνου θεωρείται ιδανικός συμβολισμός της σχέσης της νέας ζωής με τον θάνατο» αναφέρει.

Την ίδια στιγμή, η πλούσια αρχαία ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Σουλίου, με τον ποταμό Αχέροντα, το ταξίδι για τον Άδη, τα Ηλύσια Πεδία, το πλήθος των μοναστηριών που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα δίκτυο θρησκευτικού τουρισμού, οι φυσικές ομορφιές του τόπου με τα απέραντα μονοπάτια ανάμεσα στο υδάτινο στοιχείο και την έντονη βλάστηση και η παρουσία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προσφέρουν μια πληθώρα δυνατοτήτων ανάπτυξης τουριστικών- και όχι μόνο- δράσεων. Εκείνο που χρειάζεται, σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη, που πασχίζει εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, είναι ένα εργαστήρι ιδεών, μια κοινότητα νέων που θα συγκεντρωθεί σε μια παρέα και θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις που έχει από τις σπουδές του καθενός με δημιουργικό τρόπο.

«Στην κατεύθυνση αυτή η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μόνο βοήθεια μπορεί να προσφέρει» σχολιάζει η κ. Κατσιούλης που εκφράζει παράλληλα την πεποίθηση ότι έτσι θα μειωθούν οι προκαταλήψεις που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία λόγω της οικονομικής κρίσης και της πληθώρας δημοσιευμάτων από μερίδα του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης.

In this article

Join the Conversation