Αντ. Μπέζας: Να υπάρχουν αποτελεσματικά θεσμικά όργανα

Στη στρατηγικού χαρακτήρα διεθνή συνάντηση για την ενδυνάμωση του ρόλου  του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου  που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, συμμετείχε ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας με την...

Οι μέχρι τώρα σχέσεις μεταξύ Βουλής και ΕλΣ είναι περιορισμένες. Η ετήσια έκθεση του ΕλΣ  και η έκθεσή του για τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό του Κράτους, κατατίθενται για παράδειγμα στο Κοινοβούλιο, δεν προβλέπεται όμως    στην σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, ο διάλογος με το ΕλΣ μέσω της υποβολής ερωτήσεων και της παροχής απαντήσεων και διευκρινήσεων. Παράλληλα, το Κοινοβούλιο δεν ασχολείται ουσιαστικά με τα ευρήματα των ελέγχων που διενεργεί το ΕλΣ, ούτε υπάρχει συστηματική ροή πληροφοριών από το ΕλΣ προς τα μέλη του Κοινοβουλίου.  Η κατάσταση αυτή, είναι  αντιληπτό πλέον σε όλους μας ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί, ιδιαίτερα σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και δυσμενή συγκυρία την οποία διέρχεται η χώρα.

Αναγνωρίζουμε επομένως, ότι  η Βουλή  και το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα πρέπει να συνεργασθούμε και να εγκαθιδρύσουμε έναν ουσιαστικό, διαρκή και σε βάθος διάλογο, μέσω του οποίου θα μεταρρυθμιστεί το σύστημα ελέγχου και λογοδοσίας στην πατρίδα μας. Η εμπειρία  άλλων χωρών σ’ αυτό τον τομέα, μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά. Στο πλαίσιο αυτού του νέου «οράματος», υποστηρίζουμε την προσπάθεια την οποία έχει ξεκινήσει το ΕλΣ, αφού κοινός  στόχος μας  είναι να προσφέρουμε στους έλληνες πολίτες – οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης   σηκώνουν  στις πλάτες τους ένα δυσβάσταχτο φορτίο – την ικανοποίηση ότι υπάρχουν θεσμικά όργανα, τα οποία παρακολουθούν επισταμένως και με αποτελεσματικό  τρόπο τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, των δημοσίων δηλαδή εσόδων και δαπανών και ελέγχουν τη δράση της Κυβέρνησης.

Άλλωστε, η ώθηση των σχέσεων μεταξύ Κοινοβουλίου και  ΕλΣ, με  τη διασφαλισμένη  ανεξαρτησία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μας βοηθάει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης  κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ικανής να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, σ’ αυτή την περίοδο της  διεθνούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!