Παραιτήσεις και ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας +ΒΙΝΤΕΟ

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Μετά την Τίνα Μπότσαρη που είχε ήδη αποχωρήσει, ήρθε η σειρά του προέδρου του...

Πριν ακόμη αναλάβω τη Δημοτική Αρχή, το Δεκέμβριο του 2010, έγινε πολιτική συμφωνία ολόκληρης της δημοτικής ομάδας, ότι η θητεία των οργάνων διοίκησης του Δήμου συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του Δημ. Συμβουλίου θα είναι 22 μήνες, ήτοι στις 31.10.2012 δηλαδή το ½ της θητείας της Δημοτικής Αρχής, η οποία λήγει στις 31 Αυγούστου του 2014.

 

Πριν από το Δημοτικό συμβούλιο της 29.10.2012, εκλήθησαν όλοι οι Αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι ΔΕΥΑΗ και ΠΑΚΠΠΟ και ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου για να φέρω προς συζήτηση την πολιτική συμφωνία μας και για να σχεδιάσουμε από κοινού αλλαγές που ενδεχομένως θα πραγματοποιηθούν στο δεύτερο μισό της εναπομείνασας θητείας και εν συνεχεία θα ακολουθούσε η συζήτηση με ολόκληρη τη Δημοτική Ομάδα των θεμάτων του Δημ. Συμβουλίου όπως είθισται να γίνεται. Ο πρόεδρος όμως δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση αυτή, χωρίς να με ενημερώσει για το λόγο της μη προσέλευσης του.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα και όλοι οι Αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του ΠΑΚΠΟ και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, αποδεχόμενοι την πολιτική συμφωνία που είχε γίνει, έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεσή μου, προκειμένου εντός της εβδομάδος να σχεδιάσω εκ νέου το σχήμα των προσώπων που θα αποτελέσουν την πολιτική ηγεσία του Δήμου, ομόφωνα αποδεχόμενοι την πρότασή μου για την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού.

Το θέμα του προέδρου του Δημ. Συμβουλίου, συζητήθηκε και εξουσιοδοτήθηκα από τους παρευρισκομένους, να καλέσω εκ νέου τον κ. πρόεδρο και να συζητήσω μαζί του το θέμα. Πράγματι την επομένη της συνεδρίασης, εγώ προσωπικά κάλεσα τηλεφωνικά τον κ. πρόεδρο στο γραφείο μου να του γνωστοποιήσω το περιεχόμενο της συζήτησης και να με ενημερώσει για τις προθέσεις του. Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, διότι δεν προσήλθε ο κ. πρόεδρος.

Η αλήθεια λοιπόν είναι, πως δεν υπήρξε καμία «ειλημμένη απόφαση» να μεθοδευτεί η παραίτησή του και όλα αυτά που επικαλέστηκε από βήματος ο κ. Πρόεδρος, δεν ευσταθούν. Αντιλαμβάνομαι πλήρως, ότι η πολιτική συγκυρία ευνοεί πράξεις αυτοπροσδιορισμού, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν το άλλοθι για το τέλος μιας προδιαγεγραμμένης πορείας την οποία είχε ο ίδιος επιλέξει και είχε διαφανεί πολλές φορές στη διάρκεια της θητείας του.

Στη μέχρι τώρα πορεία μου ως Δήμαρχος, εφήρμοσα την πρακτική της ομαδικής λειτουργίας της δημοτική ομάδας και της συλλογικότητας των αποφάσεων, αναλαμβάνοντας κάθε φορά την ευθύνη αυτής της επιλογής. Είναι δικαίωμα καθενός να μη το αποδέχεται και να λειτουργεί με βάση μόνο προσωπικές στρατηγικές, που ενδεχομένως ευνοεί το πολιτικό κλίμα, όπως αυτό έχει δημιουργηθεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία.

Ως Δήμαρχος και επικεφαλής της Δημοτικής ομάδας, θα κάνω πράξη την εξουσιοδότηση που έλαβα από τους οκτώ (8) Αντιδημάρχους και προέδρους, που συμμετείχαν στη συνάντηση και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κοινοποιήσω τις αποφάσεις μου.

Ο κ. πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου, που ως επικεφαλής της δημοτικής ομάδας πρότεινα στο αξίωμα που βρίσκεται μέχρι σήμερα, μπορεί να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία του δίνει ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου και να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του έναντι των ψηφοφόρων του, που ο ίδιος επικαλέστηκε, αλλά και της υπόλοιπης δημοτικής ομάδας με την οποία εκλέχτηκε ως δημοτικός σύμβουλος.

In this article

Join the Conversation