Γιάννης Παπαδόπουλος για ΧΥΤΑ: Η αυθαιρεσία θα έχει τις επιπτώσεις της

Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 κατατέθηκε και κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες με αριθμό πρωτοκόλλου οικ.1676 η έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Τομέα Βορείου Ελλάδος για τον...

Τέσσερες ακροάσεις από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταφέραμε και σε κάθε μία από αυτές παρουσιάζαμε όλο και περισσότερα και εμπεριστατωμένα στοιχεία αποδεικνύοντας την προχειρότητα των μελετών των αποφάσεων και των κατασκευών για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Τη λάθος χωροθέτηση και τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Παρά τις προσπάθειες της ευρωβουλευτού του τότε κυβερνόντος κόμματος με υπουργό περιβάλλοντος τον ανεκδιήγητο Παπακωνσταντίνου τελικά εισακουστήκαμε και η επιτροπή αποφάσισε να συσταθεί ανακριτική επιτροπή με αρμοδιότητες επιτόπιας πραγματογνωμοσύνης.

 

Σήμερα η γνωμοδότηση της τομεάρχου ΚΥΡΙΑΣ Κωνσταντίνας Αλ. Μήτσιου παρουσιάζει, επιτέλους, τη θέση του αρμόδιου υπουργείου, της Πολιτείας, για την αληθινή κατάσταση που χαρακτηρίζει το ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Θα με ρωτήσετε: Έπρεπε να μεσολαβήσουν αγώνες τεσσάρων ετών; Φαίνεται ότι η λεβεντιά, η απεξάρτηση από τις σκοπιμότητες, το φιλότιμο και η αντικειμενική έκφραση της γνώμης των δημόσιων λειτουργών που δεν υπολογίζουν πιέσεις των εμπλεκομένων είναι αγαθό ουσιώδες εν ανεπαρκεία. «Συλλογάται σωστά όποιος ελεύθερα συλλογάται» έλεγε ο Ρήγας Φεραίος και η κα Μήτσιου φαίνεται να έχει τα κότσια να συλλογάται ελεύθερα και ελεύθερα να καταλήγει στο εδραιωμένο τελικό συμπέρασμα της έκθεσης ελέγχου τήρησης περιβαλλοντικών όρων για το ΧΥΤΑ στο  «Καρβουνάρι», του Δήμου Σουλίου που υπογράφει.

[…]
Οι διαπιστώσεις των επιθεωρητών, όσο και οι γραπτές διαπιστώσεις/παρατηρήσεις μέλους της επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής και του αναδόχου λειτουργίας, συνηγορούν στην ορθότητα του συμπεράσματος ότι ο Χ.Υ.Τ.Α. παρουσιάζει μελετητικές, σχεδιαστικές και κατασκευαστικές αστοχίες και παραλείψεις, ημιτελείς κατασκευές, ανεπάρκεια έργων, απουσία ή/και ελλείψεις υλικών και μη εγκεκριμένες αλλαγές υλικών κατασκευής.

Από τις διαπιστώσεις της παρούσας έκθεσης, προκύπτει ότι η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. έρχεται σε αντίθεση με τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους και τις ισχύουσες περιβαλλοντικές διατάξεις, και ανεξαρτήτως αιτιών και υπευθύνων προκαλεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος, κατά την έννοια του άρθρου 2 του (1) σχετικού Νόμου, σε αντίθεση με αυτόν και το σκοπό του, όπως αναπτύσσεται στο άρθρο 1 αυτού.

Ο σημερινός περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έτρεξε αλόγιστα να δηλώσει πως θα ζητήσει επανεξέταση της εν λόγω έκθεσης ελέγχου περιβαλλοντικών όρων στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Γιατί; Για να εξευμενίσει τους ημέτερους, για να δικαιώσει όσους τον κατηγορούν για αυθαιρεσία που εδράζεται στην αντίληψη «ότι το κράτος είμαι εγώ»;
Να του θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας που με τις ευλογίες του εκλέχθηκε, πρεσβεύει ότι για την Ελληνική Πολιτεία και για τις δομές της απαιτείται μία επανάσταση που να εκφράζεται με το τέλος της αυθαιρεσίας και της διαφθοράς; Εκτός αν για τα καλά και συμφέροντα θέλει να το παίξει Αλή Πασάς (ευκολη λεία το σημερινό Σούλι και ο δήμος του). Εμείς πάντως την έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Τομέα Βορείου Ελλάδος την έχουμε καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

In this article

Join the Conversation