ΒΙΝΤΕΟ: Η παρακμή του δημοτικού σχολείου Βούλγαρη.

Ήταν το 1937 όταν ο ευεργέτης της Παραμυθιάς Σωτήρης Βούλγαρης, ιδρυτής της αυτοκρατορίας του οίκου BVLGARI, κατασκεύασε το δημοτικό σχολείο της πόλης, ένα δημοτικό σχολείο πρότυπο για την...

Ήταν το 1937 όταν ο ευεργέτης της Παραμυθιάς Σωτήρης Βούλγαρης, ιδρυτής της αυτοκρατορίας του οίκου BVLGARI, κατασκεύασε το δημοτικό σχολείο της πόλης, ένα δημοτικό σχολείο πρότυπο για την εποχή του, που δεχόταν μαθητές από όλη την Ήπειρο. Μάλιστα ήταν τέτοια η επιθυμία του ευεργέτη μας, που η εντολή που δόθηκε στον αρχιτέκτονα ήταν να κατασκευάσει το καλύτερο σχολείο στην Ελλάδα.

Από τότε πέρασαν 75 χρόνια και αυτό που αντικρίζει κάνεις σήμερα είναι ένα κτήριο φάντασμα που ξυπνά μεν όμορφες αναμνήσεις αλλά προκαλεί και οργή για την κατάντια του. Η κάτω βόλτα ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια με την ακατανόητη απόφαση να  παροπλιστεί και να δημιουργηθεί ένα νέο πανάκριβο σχολείο σε μια ακατάλληλη περιοχή. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το ιστορικό κτήριο να θυμίζει το κοινόβιο της Βίλας Αμαλίας στη 3η Σεπτεμβρίου και μάλιστα μέσα σε λίγα χρόνια. Σπασμένα Παράθυρα, συνθήματα στους τοίχους και ακαθαρσίες συνθέτουν ένα απαράδεκτο σκηνικό που σίγουρα θα κάνει τα κόκαλα του ευεργέτη να τρίζουν.  Το να αναφερθούμε στην επίσκεψη του απογόνου του ευεργέτη στην Παραμυθιά είναι περιττό καθώς οτιδήποτε και να θυμηθούμε από το φιάσκο αυτό, προκαλεί θλίψη και οργή.

Σήμερα η δημοτική αρχή προσπαθεί να το κάνει κέντρο πολιτισμού εντάσσοντας το σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης όπως το «εξοικονομώ». Μέχρι να συμβεί όμως αυτό –αν συμβεί- το σχολείο θα στέκει στην θέση του για να μας θυμίζει την αίγλη μιας άλλης εποχής.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε σημερινά πλάνα από το σχολείο. Ο ήχος που πλαισιώνει το βίντεο είναι από παλαιότερη εκπομπή της ΕΡΤ σχετική με τον Βούλγαρη και το σχολείο, και έχει προστεθεί για να φανερώσει την αντίθεση που καταφέραμε να δημιουργήσουμε μόλις σε 3 χρόνια. Χαλάλι μας.

In this article

Join the Conversation