H Παραμυθιά γιορτάζει τον Άγιο Αναστάσιο το Νεομάρτυρα

Στις 18 Νοεμβρίου, εορτάζεται ο Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας Παραμυθιάς. Ο Άγιος Αναστάσιος γεννήθηκε στη Παραμυθιά το 1720 εν μέσω Τουρκοκρατίας και κατά την διάρκεια της ζωής του πρέσβευε...

Στις 18 Νοεμβρίου, εορτάζεται ο Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας Παραμυθιάς.

Ο Άγιος Αναστάσιος γεννήθηκε στη Παραμυθιά το 1720 εν μέσω Τουρκοκρατίας και κατά την διάρκεια της ζωής του πρέσβευε τον Χριστιανισμό προσπαθώντας να δίνει ελπίδα στον σκλαβωμένο Ελληνισμό. Το 1750 φυλακίστηκε από τους Τούρκους και στις προτροπές του Πασά να αλλαξοπιστήσει απάντησε το μνημειώδες:

«Χριστιανός γεννήθηκα, χριστιανός και θα πεθάνω με τη βοήθεια του Χριστού μου, όσο για τα αγαθά που μου υπόσχεσαι δεν ενδιαφέρομαι καθόλου, διότι έχω πολλά αγαθά αιώνια, που βρίσκονται στους ουρανούς και δεν έχουν καμιά σύγκριση με τα παρόντα».

Με τα λόγια αυτά ο Αναστάσιος, κατόρθωσε και έκανε χριστιανό τον γιο του πασά, Μούσα ονομαζόμενο (κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετονομάστηκε Δημήτριος και μάλιστα μαρτύρησε για τον Χριστό).

Αυτό φυσικά ήταν αρκετό για να προκαλέσει την οργή των Τούρκων οι οποίοι τον φυλάκισαν και τον βασάνισαν με το πιο σκληρό τρόπο και τελικά τον αποκεφάλισαν λίγο έξω από την Παραμυθιά σ’ ένα Μοναστήρι στις 18 Νοεμβρίου 1750 μ.Χ οπου και ετάφη. Κατά πάσα πιθανότητα το Μοναστήρι αυτό ειναι η Παναγία της Παραμυθιάς. Μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες για τον εντοπισμό του σώματος και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως όντως βρισκεται στο σημερινό ναό της Παναγίας.

Επίκεντρο των εορτασμών του Αγίου Αναστασίου είναι ο ομώνυμος ναός στον Αγιο Δονάτο (Σαμέτια) Παραμυθιάς.

In this article

Join the Conversation