Αν-ισόρροπη ανάπτυξη μέσω Interreg. Απούσα η Θεσπρωτία

Συντάκτης: ΒΔΕΛΛΑ Τα Γιάννενα, η Κέρκυρα και η Πάτρα, είναι οι… σκανδαλωδώς ευνοημένοι νομοί της κατανομής των κονδυλίων και έργων του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία που...

Συντάκτης: ΒΔΕΛΛΑ

Τα Γιάννενα, η Κέρκυρα και η Πάτρα, είναι οι… σκανδαλωδώς ευνοημένοι νομοί της κατανομής των κονδυλίων και έργων του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία που αποφασίστηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης στα Ιωάννινα, ενώ ούτε ένα ευρώ δεν προορίζεται για τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα! Από το συνολικό προϋπολογισμό των 27.403.328,61€ που κατανέμονται συνολικά, τα 14.171.433,01€ αφορούν σε έργα των ελλήνων εταίρων, φορέων του δημοσίου, επιμελητηρίων και αναπτυξιακών εταιρειών.

Απ’ αυτά, τη μερίδα του λέοντος καρπούνται εταίροι του Νομού Ιωαννίνων (Περιφέρεια, Δήμος, Πανεπιστήμιο, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κλπ) για 13 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 5.582.835,01€ παρ’ όλο που όπως είναι γνωστό ο νομός Ιωαννίνων ούτε συνόρευε, ούτε συνορεύει με κανέναν τρόπο (οδικά, θαλλάσια ή έστω… αεροπορικά) με την Ιταλία! Πρόκειται για μια αμαρτία, που διαιωνίζεται από το 1992 έως σήμερα, με το αιτιολογικό ότι τα Γιάννενα είναι η έδρα της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν οι νομοί που… πραγματικά συνορεύουν με την Ιταλία! Τη δεύτερη θέση, καταλαμβάνει η, προφανώς, χρήζουσα… περαιτέρω ανάπτυξης Κέρκυρα με έργα προϋπολογισμού 3.485.019€ για 9 έργα! Ακολουθεί με… αξιώσεις η Αχαΐα, άλλη… ξεχασμένη από το Θεό περιοχή, η οποία θα λάβει 3.330.841€ για 11 έργα. Τη λίστα των ευνοημένων συμπληρώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με έργα ύψους 1.087.997, και έπεται η Αιτωλοακαρνανία με 2 έργα συνολικού προϋπολογισμού μόλις 286.000€.

Πλην των Ιωαννίνων, μόνο η Άρτα από τους υπόλοιπους νομούς της Ηπείρου… ευνοείται, με ένα και μοναδικό έργο του ΤΕΙ Ηπείρου, συνολικού προϋπολογισμού 336000€!

Η Θεσπρωτία και η Πρέβεζα, απουσιάζουν παντελώς από την κατανομή…

Όσο για τα 2 έργα που συμμετέχει η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως από την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη ανακοινώθηκε, μέσω αυτών η Θεσπρωτία θα.. ωφεληθεί και θα μπει στο δρόμο της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης με την… Συντήρηση τοιχογραφιών στο καθολικό Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου Καμίτσιανης Τσαμαντά και την Αντικατάσταση στέγης Ι. Ν. Αγ. Συμεών Στυλίτου Κορύτιανης!

Κατά τα λοιπά, ούτε ένας φορέας της Θεσπρωτίας, Δήμος, Επιμελητήριο, Αναπτυξιακή εταιρεία, Σύλλογος… δεν κατάφερε να χρηματοδοτηθεί για καμία δράση!

Τυχαίο; Δε νομίζω! (Καλο-)Γιάννης πίνει, (Καλο-)Γιάννης κερνάει…

In this article

Join the Conversation