Έργο προστασίας του Καλαμά εντάσσεται στο ΕΣΠΑ

Ο Καλαμάς ως γνωστών δεινοπαθεί κυρίως από λήμματα που προέρχονται από τον νομό των Ιωαννίνων. Έχουμε ξανααναφέρει πολλάκις πως ο Καλαμάς εκπέμπει σήμα κινδύνου λόγω της τεράστιας μόλυνσης...

Ο Καλαμάς ως γνωστών δεινοπαθεί κυρίως από λήμματα που προέρχονται από τον νομό των Ιωαννίνων. Έχουμε ξανααναφέρει πολλάκις πως ο Καλαμάς εκπέμπει σήμα κινδύνου λόγω της τεράστιας μόλυνσης που γνωρίζει από τα λύματα που δέχονται, επεξεργασμένα ή μη, κάτι που πιστοποιήθηκε και απο πόρισμα επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ΕΥΕΠ).

Από τα Γιάννενα δημιουργείται το πρόβλημα, από τα Γιάννενα θα πρέπει να ξεκινήσουν και οι προσπάθειες για την προστασία του ποταμού μας. Σήμερα ένα από τα σημαντικότερα έργα για την προστασία του Περιβάλλοντος και ειδικότερα του ποταμού Καλαμά, προωθείται προς υλοποίηση με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννινων. Πρόκειται για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού της Δημοτικής Κοινότητας Παρακαλάμου, έργο που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 5,246 εκατομμυρίων ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια, μέσω προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί με το Δήμο Πωγωνίου.

Για το θέμα αυτό είχαν σήμερα  συνάντηση ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη. Σε δηλώσεις που ακολούθησαν ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την προστασία του περιβάλλοντος και τις πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την ωρίμανση της μελέτης. Συνεχίζοντας ανέφερε και τα εξής:

«Θεωρώ πως η εισαγωγή του έργου της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού του Παρακαλάμου στο ΕΣΠΑ είναι η πιο σοβαρή ενέργεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την προστασία του Καλαμά. Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο κ. Κ. Καψάλη για τη συνεργασία και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας που ολοκλήρωσε το θέμα. Είναι ένα έργο που αλλάζει πολλά δεδομένα στον Καλαμά. Ένα έργο μεγάλο δεν αφορά μόνο τα χρήματα. Το τελευταίο διάστημα, μετά από παράπονα για προβλήματα από πλημμύρες, καθαρίσαμε με λίγα χρήματα από μπάζα το ποτάμι με άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και έτσι έχει καλυτερεύσει η υδρολογική λειτουργία του Καλαμά».

In this article

Join the Conversation