Δεξαμενή Ρύπανσης ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου ώρα 7:00μμ - Θέατρο Καρκαμίσι στη Παραμυθιά - Συζήτηση και ενημέρωση για το ΧΥΤΑ Σε μια ξέχειλη δεξαμενή τεραστίων διαστάσεων έχει μετατραπεί ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου,...

Η ασυδοσία των σημερινών υπευθύνων που τρέφεται και γιγαντώνεται από την «ντε φάκτο» ατιμωρησία (παρά τις βεβαιωμένες παρανομίες), η παράλογη αλλά επίσημη  άποψη της μεταφοράς της ρύπανσης σε τόπους άλλους μακρύτερους, που «αυτοβούλως» θα συμφωνήσουν στην υποβάθμισή τους και η εθελοτυφλία του κόσμου, που αν δεν τσουρουφλιστεί από την καυτή ανάσα του δράκου, δεν πιστεύει στην ύπαρξή του, είναι τα κύρια αίτια που μας έφεραν μέχρι εδώ και αν δεν αναγνωριστούν, θα μας πάνε πολύ παρακάτω. Όλα εκφράσεις και συνέπειες μιας σειράς μακροχρόνιων μεθοδεύσεων από τα εκάστοτε κέντρα αποφάσεων στην Ήπειρο και στην Αθήνα, που βάση είχαν την παλαιοκομματική πελατειακή σκοπιμότητα και την συνοδή κατασπατάληση πόρων και όχι την προστασία του περιβάλλοντος και την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών.

Είναι πλέον καιρός να ανακόψουμε αυτή την καταστροφική πορεία και τον απαράδεκτο περιφερειακό σχεδιασμό που την δημιουργεί και την καθοδηγεί. Διαφορετικά είναι σίγουρο ότι συνεχώς θα επιβεβαιώνεται με όλο και πιο δραματικό τρόπο, αυτό που έχει καταγγελθεί πολλαπλές φορές : ότι η όλη κατάσταση στο Καρβουνάρι εξελίσσεται σε περιβαλλοντική βόμβα,  που κάποια στιγμή θα σκάσει με τραγικές συνέπειες σε όλη την περιοχή μέχρι τις εκβολές του Αχέροντα στην Αμμουδιά.

• Υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει  η ανάγκη για λογοδοσία των υπεύθυνων για την τραγική κατάσταση του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, που απειλεί ανοιχτά πλέον τον τόπο μας.
• Υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για μια ουσιαστική και δραστική παρέμβαση για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης απορριμμάτων και της λειτουργίας του ΧΥΤΑ ΚΑρβουναρίου, με πρώτο και άμεσο μέτρο την διακοπή υποδοχής απορριμμάτων με προέλευση εκτός του Δήμου Σουλίου.
• Υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για έναν έλεγχο ανοιχτό στην κοινωνία για τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, που έχει περάσει στα χέρια ενός εντελώς αναξιόπιστου ΦοΔΣΑ και μιας ιδιωτικής εταιρίας, που δεν φαίνεται να μπορεί να τον ελέγξει.

Αυτές οι επείγουσες  ανάγκες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μεμονωμένες ατομικές παρεμβάσεις, όπως αυτές που έφεραν το Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για να δικαιώσει τις χρόνιες καταγγελίες μας. Αυτές οι ανάγκες μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο  υπό την πίεση ενός δημοκρατικού μετώπου, που παρά τα επανειλημμένα σκάνδαλα στο ζήτημα, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι το μεγάλο ζητούμενο. Οι άνθρωποι  αυτής της Θεσπρωτικής γωνιάς, είτε από την μεριά του πολύπαθου Καρβουναρίου, είτε από την κύρια λεκάνη απορροής του ΧΥΤΑ στην μεριά του Κωκκυτού, οι οποίοι αναγνωρίζουν τους κίνδυνους που εγκυμονούνται από την ασυδοσία με την οποία κάποιοι χειρίζονται το ζήτημα των απορριμμάτων, πρέπει άμεσα να συντονίσουν τις δράσεις τους.

Ακριβώς γ’ αυτό το λόγο καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο συμπολίτη τη Τρίτη 12 Φλεβάρη ώρα 7:00μμ στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρίσεων του Δήμου Σουλίου για μια ευρύτερη συζήτηση ενημέρωση στο μεγάλο αυτό θέμα που απασχολεί εδώ και πολύ καιρό τον τόπο μας. Ένα θέμα που κάθε μέρα όλο και περισσότερο μετατρέπεται σε ζήτημα  αξιοπρέπειας !

 

Παραμυθία 6/2/2013

Χόβολος Θεόδωρος
Αλεξίου Παύλος
Φώτσης  Θωμάς
Σπύρου Γεώργιος
Παπαδόπουλος Χρήστος

In this article

Join the Conversation