Αντ. Μπέζας προς Γερμανούς Βουλευτές: Αλλαγές για να αποφύγουμε την κοινωνική έκρηξη.

Διακομματική αντιπροσωπεία μελών της  Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Αντώνη Μπέζα, συναντήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου με διακομματική αντιπροσωπεία μελών  της αντίστοιχης...

Η πρωτοφανής σε διάρκεια και ένταση αυτή  ύφεση, έχει προκαλέσει αισθητή  πτώση της απασχόλησης και έκρηξη της ανεργίας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, 25% περίπου κατά μέσο  όρο το 2012, ενώ το 2013 προβλέπεται περαιτέρω άνοδος. Παράλληλα, μειώνεται το βιοτικό επίπεδο, συρρικνώνεται η αποταμίευση, απαξιώνεται το ανθρώπινο δυναμικό, αποθαρρύνονται επενδυτικές πρωτοβουλίες και δυσχεραίνεται η δημοσιονομική προσαρμογή τροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο ελλειμμάτων- ύφεσης».
 
«H βούλησή μας είναι να συνεχίσουμε την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με απόλυτη συνέπεια  στους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα. Με βάση όμως την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία, υπάρχουν μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες που πρέπει να δρομολογηθούν.
 
 Η αποδοχή των στόχων και των χρονικών περιορισμών του προγράμματος προσαρμογής, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να εντοπίζουμε τα τυχόν  λάθη που υπάρχουν. Μπορούν και πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε  όσα φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αναμένονταν. Αλλαγές, και για να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και για να αποκλεισθεί ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε  κοινωνική έκρηξη και σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής.
 Η υπέρμετρη για παράδειγμα αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, οδήγησε σε μείωση των  φορολογικών εσόδων και προκάλεσε  δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις. Από την άλλη μεριά, δεν μπορεί να ζητείται μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα μισθολογικού κόστους, όταν υπάρχει και η ανταγωνιστικότητα του φορολογικού κόστους. Ο ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό, δεν μπορεί να διατηρείται σε τόσο υψηλά επίπεδα (23%), σε μια χώρα που η τουριστική βιομηχανία  αποτελεί συγκριτικό της πλεονέκτημα».
 
«Το ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης, για να ενισχυθεί η ρευστότητα και να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, προωθεί τη δημιουργία ενός «Ταμείου για την Ανάπτυξη», για το οποίο η γερμανική πλευρά παρέχει τεχνογνωσία. Θα ήθελα να σας επισημάνω, ότι η κεφαλαιακή συμμετοχή της γερμανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας KfW στο «Ταμείο για την Ανάπτυξη» θα έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο ως προς τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της συμμετοχής αλλά γιατί κυρίως θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα, ουσιαστικής στήριξης της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι υπάρχει θετική πορεία των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία, η Ελλάδα λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, θα πρέπει να αναδειχθεί σε επενδυτικό προορισμό εγκατάστασης επιχειρήσεων και η γερμανική επενδυτική παρουσία  στην Ελλάδα θα πρέπει να ενισχυθεί».

 

In this article

Join the Conversation