Θετική γνωμοδότηση απο το Δημοτικό Συμβούλιο για το υδροηλεκτρικό φράγμα Καλαμά

Κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε θετικά το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κατασκευής υδροηλεκτρικού φράγματος στο ποταμό Καλαμά ισχύος 5,8 MW. Κατα την διαρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου,...

Κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε θετικά το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κατασκευής υδροηλεκτρικού φράγματος στο ποταμό Καλαμά ισχύος 5,8 MW. Κατα την διαρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, επικράτησε ένταση με πολίτες εκπροσώπους φορέων και τους δημοτικούς συμβούλους που μειοψήφισαν, να αντιδρούν στην διαφαινόμενη ειλλημένη απόφαση της περιφέρειας για τη κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος.

Παρούσα στην συνεδρίαση ήταν και η διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που προσπαθούσε να απαντήσει στον κατεγισμό ερωτήσεων και που ανεφερε πως το ποσό που αντιστοιχεί στους δήμους Σουλίου και Φιλιατών ως ανταποδοτικό όφελος να ορίζεται στις 40.000 ευρώ και πως μέσω διαβούλευσης θα αποφασιστούν και extra αντισταθμιστικά οφέλη.

Εντύπωση προκάλεσε η καταγγελία της ελλιπής μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σύμφωνα με την οποία (καταγγελία) απουσιάζουν σημαντικά σημεία που αφορούν την βιοσημότητα της πανίδας.

Την ίδια στιγμή και για το ίδιο θέμα το δημοτικό συμβούλιο Φιλιατών, ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά ενώ την Τετάρτη το θέμα περνά στην επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας.

Η αναγκαιήτητα της αυτονομίας της ενέργειας είναι δεδομένη ώστε να μην παρουσιάζονται αστεία φαινόμενα εισαγωγής ενέργειας από το εξωτερικό. Από την άλλη όμως εξίσου σημαντική είναι και η αναγκαιότητα οι όποιες παρεμβάσεις και γίνονται να είναι φιλικές προς το περιβάλλον και την αγροκτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής και γι’ αυτό το λόγο Δήμοι και Περιφέρεια θα πρέπει να διασφαλίσουν πως η επένδυση θα τηρεί την ΜΠΕ και δεν θα παρουσιαστούν τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στους ΧΥΤΑ της περιοχής και σε διάφορα άλλα έργα.  Την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα έχετε την δυνατότητα να την παρακολουθήσετε σε βίντεο, από αύριο.

 

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!