ΒΙΝΤΕΟ: Ο Αχέροντας εκπέμπει SOS για τα πλατάνια

Τον κώδωνα του κίνδυνου κρούουν κάτοικοι της Γλυκής για τον μύκητα των πλατάνων και την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους. Τα δέντρα της περιοχής, που ασθενούν, κιτρινίζουν και τελικά...

Τον κώδωνα του κίνδυνου κρούουν κάτοικοι της Γλυκής για τον μύκητα των πλατάνων και την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους. Τα δέντρα της περιοχής, που ασθενούν, κιτρινίζουν και τελικά ξεραίνονται, προσβεβλημένα από τον επικίνδυνο μύκητα Ceratocystis fimbriata platani. Το μεταχρωματικό έλκος είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια των πλατάνων και προκαλεί νέκρωση των κλαδιών. Τα νεαρά δέντρα «πεθαίνουν» μέσα σε δύο χρόνια, ενώ τα μεγαλύτερα σε ηλικία χρειάζονται χρόνια για να υποκύψουν στον παθογόνο μύκητα. Το πιο εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος του δέντρου και αυτό εμφανίζεται την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν η ανάγκη για νερό είναι μεγαλύτερη.

Τις ημέρες αυτές που τα πλατάνια πρασινίζουν, το πρόβλημα φαίνεται πιο έντονο καθώς τα δέντρα που έχουν πληγεί παραμένουν γυμνά και ξεραμένα σε αντίθεση με τα υγιή πλατάνια. Σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι συνέπειες στο εγγύς μέλλον αναμένεται να είναι τραγικές, με καταστροφή του μεγαλύτερου τμήματος της παρόχθιας βλάστησης και με τις συνέπειες να επεκτείνονται τόσο στον τουρισμό όσο και στον πρωτογενή τομέα.

Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν την ολιγωρία των αρχών (φορέα διαχείρισης, δασαρχείο και Δήμο) σημειώνοντας πως αν και έχουν ενημερωθεί, παραμένουν άπραγοι. Σε σημερινή επικοινωνία κατοίκων με τον φορέα διαχείρισης Αχέροντα Καλαμά, τους παρέπεμψαν στο δασαρχείο, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να γίνει κάτι, καθώς το δασαρχείο δεν έχει χρήματα για να προβεί στις απαιτούμενες παρεμβάσεις.

In this article

Join the Conversation