Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής: Θεία λειτουργία στο Χάλασμα και ημερήσιο πανηγύρι στο Ξηρόλοφο

Θεία λειτουργία πραγματοποιείται την Παρασκευή 10 Μαίου με αφορμή την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην θέση Χάλασμα όπου βρίσκεται και η παλαιοχριστιανική βασιλική της Παραμυθιάς που χρονολογείται στα...

Η  ΜΕΓΑΛΗ  ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ  ΒΕΛΛΙΑΝΗΣ
Εδώ πρέπει να πω ότι οι Βελλιανίτες πριν έρθουνε στους Παξούς, κατοικούσανε στο χωριό Βέλλιανη, πού απέχει 3 περίπου χιλιόμετρα απ’ τη Παραμυθιά. Επειδή  βοηθήσανε ενεργά τον Θεσπρωτό, Επίσκοπο Τρίκης Διονύσιο Σκυλόσοφο στην αποτυχούσα επανάσταση του, του έτους1611, και μετά την προδοσία του από δικούς μας και ξένους στους Τούρκους, και το γδάρσιμό του, ζωντανού, στη πλατεία των Ιωαννίνων, για να μη εξισλαμισθούνε, φύγανε απ’ το χωριό τους και οι λιγότεροι καταφύγανε στην Κέρκυρα κι οι περισσότεροι στους Παξούς όπου λάβανε το επώνυμο”Βελλιανίτης” απ’ τα’ όνομα του χωριού τους. Κατοικήσανε στην αρχή στην τοποθεσία”κουκούλι”, στην οποία μέχρι σήμερα σώζονται τα ερείπια των σπιτιών τους, και εν συνεχεία μετοικήσανε στον αμιγή δικό τους συνοικισμό, που ονομάστηκε “Βελλιανιτάτικα”, στον οποίο αναγείρανε την παλαιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, τελείως σήμερα καταστραμμένη και κατόπι,απέναντι απ’ αυτήν, τη νέα εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η νέα αυτή εκκλησία εγκαινιάστηκε το1835. Από το βιβλίο Αγίας Παρασκευής Μπογδάνου πληροφορούμαστε για τα εγκαίνια. “24Μαρτίου 1835 εγκαινιάστηκε ο Ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του τροπαιοφόρου των Βελιανητάτων, ήγουν η μετάθεσις από τον παλαιόν ναόν, όντας πεπαλαιωμένος, και πολύ μικρός και έγιναν τα εγκαίνια εις τον ναόν, πλησίον το σπίτιον του ευλαβή Ιερομόναχου Θεοδοσίου Βελλιανίτη από τον Θεοφιλέστατον κ.κ. Χρύσανθον Αρχιερέως Επισκόπου ταύτης της Νήσου Παξών”.
Στους Παξούς δείξανε μεγάλη δραστηριότητα, διακριθήκανε στα γράμματα και στις επιστήμες, επεβλήθησαν, καταλάβανε σημαντικές θέσεις και γινήκανε απ’ τους πιο σημαντικούς παράγοντες του τόπου μας. Αγοράσανε και το νησί της Παναγίας και πάνω απ’ τη παλαιοχριστιανική εκκλησία που υπήρχε εκεί, αναγείρανε τη δική τους εκκλησία, την εκκλησία της Παναγίας, στην οποία τοποθετήσανε τη μεγάλη εικόνα της Παναγίας, την οποίαν είχανε φέρει τότε μαζί τους.

In this article

Join the Conversation