Αναβάλλεται η επίσκεψη της Ευρωβουλής στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου

Η προγραμματισμένη για τις 28 Μαίου επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στους ΧΥΤΑ Καρβουναρίου Παραμυθιάς, Γραμματικού, Κέρκυρας, Μεγαλόπολης και Ηγουμενίτσας, αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο. H επιτροπή αναφορών ενημέρωσε...

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Ανακοινώθηκε χθες ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για τις  28-31 Μάιου 2013 Διερευνητική Αποστολή (Fact Finding Mission) της Επιτροπής Αναφορών στην Ελλάδα, η οποία θα διερευνούσε καταγγελίες για κραυγαλέες παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας και πρόδηλα σφάλματα σε έργα «διαχείρισης» απορριμμάτων στην Ελλάδα, όπως έκανε στο παρελθόν και για την Ιταλία.  Το αίτημα για την πραγματοποίηση της αποστολής αυτής είχε τεθεί από Αναφορά που υπέγραφαν 2250 περίπου κάτοικοι της περιοχής του Γραμματικού από το 2011. Ταυτόχρονα η Επιτροπή είχε προγραμματίσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε ήδη καταρτίσει, να επισκεφτεί εκτός από το Γραμματικό την Μεγαλόπολη και την Κέρκυρα, περιοχές για τις οποίες είχε επίσης δεχτεί σχετικές καταγγελίες. 
Προχθές (20/5/2013) με πληροφόρησαν από την Αθήνα, ότι το θέμα της Διερευνητικής Αποστολής και ειδικά η παρουσία της στο Γραμματικό απασχόλησε το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος σε υπουργικό επίπεδο και ότι αναζητείτο τρόπος προκειμένου να πειστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ματαιώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη.  Για τον λόγο αυτό τηλεφώνησα σε εκπρόσωπο της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και στη γραμματεία της Επιτροπής Αναφορών στις 20/5 ώρα 7 μ.μ., οι οποίοι βρίσκονταν σε μεταξύ τους σύσκεψη για την οργάνωση της Αποστολής και έλαβα καθησυχαστικές απαντήσεις.
Την επόμενη μέρα, 21/5/2013,  μου ανακοινώθηκε προφορικά η αναβολή, για τον Σεπτέμβρη, της προγραμματισμένης Διερευνητικής Αποστολής, λόγω αδυναμίας κάποιων μελών να συμμετάσχουν.  Σήμερα 22/5/2013 μου στάλθηκε και σχετική επιστολή από την Επιτροπή Αναφορών.
Σημειώνω ότι, Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές αλλά χιλιάδες κάτοικοι, προετοιμάζονταν και ανέμεναν την επίσκεψη η οποία έχει απασχολήσει και το  Ελληνικό Κοινοβούλιο σε σχετική συζήτηση και έχει παρουσιαστεί εκτενώς από τον Τύπο.  Σας ενημερώνω επίσης ότι η αναβολή συμπίπτει με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής αναδόχου για τον ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων)  Γραμματικού, είναι έτοιμο να ανακοινώσει τον τελικό μειοδότη εντός των προσεχών ημερών, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.
Αντιλαμβάνεστε κ. Πρόεδρε,  ότι οι εν λόγω χειρισμοί πλήττουν καίρια όχι μόνο το κύρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εμφανίζεται στην συνείδηση των πολιτών να υποκύπτει στις πιέσεις κυβερνητικών παραγόντων οι οποίοι έχουν ταυτιστεί με συγκεκριμένα «επενδυτικά» σχέδια (κατασκευαστικά και διαχείρισης απορριμμάτων) αδιαφορώντας πλήρως για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το δημόσιο συμφέρον.
Είμαι βέβαιος κ. Πρόεδρε ότι θα περιφρουρήσετε το κύρος του Κοινοβουλίου μας και θα διερευνήσετε σε βάθος αυτή την υπόθεση.

Με εκτίμηση,
Νικόλαος Χουντής
Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, GUE/NGL, μέλος της Επιτροπής Αναφορών»

 

Αγαπητέ κ. Schulz
Σας γράφω  με την ιδιότητα του υποβάλλοντος τις υπ’ αριθ.  212/2008 αναφορά καταγγελίες στην επιτροπή αναφορών για να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου για την ακύρωση, την τελευταία στιγμή, της επίσκεψης της ελεγκτικής αποστολής στην Ελλάδα με στόχο τον έλεγχο των θεμάτων που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες, από την ημερομηνία που ανακοινώθηκε η αποστολή ελεγκτικής αποστολής, οι Ελληνικές αρχές έχουν προσπαθήσει να επιφέρουν βελτιώσεις (κουκουλώματα) στην ελαττωματική κατασκευή του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου αλλά με πενιχρά αποτελέσματα, σε ένα ήδη παράνομα δομημένο έργο, όπως κάθε οξύνους και λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί.
Η «βελτίωση» αυτή των «δεδομένων» δεν αναφέρεται μόνον σε κατασκευαστικές και άνομες ατέλειες  των ΧΥΤΑ αλλά και στη συγκάλυψη άλλων προβλημάτων, σκοπιμοτήτων και διαδικασιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής ελεγκτικής αποστολής σε εξαιρετικά επώδυνα για την Ελληνική Κυβέρνηση συμπεράσματα.
Κύριε πρόεδρε
Ότι και αν μας πείτε η ακύρωση της επίσκεψης της ελεγκτικής αποστολής, στα μάτια των ανθρώπων που την περίμεναν «όπως τον Μεσσία»  πιστεύοντας στην απόδοση δικαιοσύνης, δεν μπορεί παρά να είναι ένα αποτέλεσμα πίεσης και διαπραγμάτευσης μεταξύ των ελληνικών αρχών και στελεχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Είναι ντροπή για τη δημοκρατία και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τέτοιου είδους αντιδράσεις, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι καταγγελίες μας και οι αναφορές μας στα αρμόδια όργανα έχουν γίνει πριν από 5 χρόνια ή και περισσότερο!
Για μία ακόμη φορά ενισχύεται η αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής ιδεολογίας και των αρχών της.
Εμφορούμενος από δημοκρατικά συναισθήματα, πιστεύοντας στη μεστότητα και τη δύναμη των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντιμετώπισα με οδύνη την απογοήτευση των  συνομιλητών μου στην Ελλάδα όταν τους ανακοίνωσα τη ματαίωση της επίσκεψης της ελεγκτικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στο είχαμε πει Γιάννη ήταν η απάντηση τους «Κόρακας κορακιού μάτι δεν βγάζει» για ποίες δημοκρατικές διαδικασίες μας μιλάς;
«Χρυσή Αυγή αυτός είναι ο μόνος τρόπος αντίδρασης, Χρυσή Αυγή» ήταν η αγανακτισμένη επωδός στη κουβέντα μας. Και αυτό το κόμμα κύριε πρόεδρε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι μεγαλώνει από την απουσία του έννομου και δημοκρατικού κράτους και που με τις αποφάσεις μας επιτείνουμε την ανυπαρξία του.
Σήμερα λοιπών και το Ευρωκοινοβούλιο με αυτήν την ανεπίτρεπτη στάση, συνήσφερε  στο να μεγαλώνει ένα ναζιστικό κόμμα στην καταταλαιπωρημένη από κομματικά παιγνίδια Ελλάδα.
Ζητώ συγγνώμη για τη συναισθηματική  φόρτιση της θέσης μου, αλλά σήμερα αυτή η παρωδία της δημοκρατίας με έκανε να κλάψω από οργή και απόγνωση.
Ωστόσο, έχω υποχρέωση στα παιδιά μου,  να συνεχίσω τόν αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο.

Jean PAPADOPOULOS
Bruxelles

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!