Η προβολή των προϊόντων, η τυποποίηση, οι συνεταιρισμοί, οι αειφόρες παραγωγές και πολλά χαρακτηριστικά της νέας εποχής του πρωτογενή τομέα, δεν είναι ικανά από μόνα τους να φέρουν την αλλαγή όταν προσκρούουν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως αυτή του αναδασμού Παραμυθιάς. Ένας αναδασμός ανέκδοτο που κρατεί σε ομηρία 550 δικαιούχους. Ποιός μπορεί να μας εξηγήσεις γιατί ο κάμπος της Παραμυθιάς παραμένει ακαλλιέργητος και γιατί 4.000 στρέμματα είναι εγκλωβισμένα στον αναδασμό; Ανάπτυξη επίσης δεν μπορεί να έρθει όταν οι ίδιοι οι αγρότες σνομπάρουν τα δικά τους όργανα όπως τον ΤΟΕΒ. Με δεδομένες τις αρρυθμίες αυτές, η ξεκάθαρη στρατηγική με σκοπό την όσο το δυνατόν συνεχιζόμενη εξωστρέφεια είναι αναγκαία τόσο για την βιωσιμότητα όσο και για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Αυτό προσπαθούν να κάνουν επιχειρήσεις και βιοτεχνίες τοπικών προϊόντων στην Παραμυθιά, οι οποίες κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, κυρίως στην Ελληνική αγορά, αλλά δειλά δειλά και στην Διεθνή, με τα προβλήματα που παρουσιάζονται να αφορούν κυρίως την επικοινωνία του προϊόντος. Το προϊόν είναι εξαιρετικό, η συσκευασία είναι αξιοπρεπής, η εξωστρέφεια εμφανίζεται και το στοίχημα κερδίζεται. Εδώ πρέπει να εμφανιστεί και η αυτοδιοίκηση με συνεχείς ημερίδες για νέες καλλιέργειες και για την προώθηση των προϊόντων. Αρκεί να μην σνομπαριστεί από τους κύριους ενδιαφερομένους, όπως απαξίωσαν την παρουσία των γεωπόνων στον Δήμο που συμβουλεύουν τους αγρότες.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στον Δήμο. Η εξωστρέφεια που παρουσιάζεται είναι εμφανής. Η Παραμυθιά πλέον ακούγεται και πέραν των περιορισμένων ορίων της περιφέρειας Ηπείρου και ας αφορά κυρίως εκδηλώσεις. Δεν είναι τα «πανηγύρια», όπως υποτιμητικά τα παρουσιάζουν ορισμένοι, αλλά παράγοντες προβολής και επικοινωνίας. Αλώστε η σύγχρονη αγορά στηρίζεται στην προβολή και την επικοινωνία είτε μέσα από εκδηλώσεις είτε μέσα από στοχευμένες δράσεις, όπως οι εκθέσεις ή οι τουριστικοί οδηγοί. Εξωστρέφεια υπάρχει και στην λειτουργία του ίδιου του Δήμου, αφού δεν είναι πλέον το άβατο για τους δημότες που δεν είχαν ενημέρωση για την λειτουργία του. Σήμερα ο δημότης γνωρίζει και τα καλά και τα κακώς κείμενα του Δήμου, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Είναι λίγες μεν οι περιπτώσεις εξωστρέφειες (με δεδομένο πάντα πως έχουμε τον πήχη ψηλά) αλλά είναι μια καλή αρχή που θα πρέπει πάση θυσία να συνεχιστεί. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια θα λυθούν μόνο με γενικευμένες πιέσεις από όλη την κοινωνία. Οι σύλλογοι να συνεχίζουν να διευρύνουν τις δράσεις του πέρα των χορευτικών τους. Οι επαγγελματίες να στοχεύουν σε μια ευρύτερη αγορά και να συμμετέχουν στην επαγγελματική δια βίου μάθηση. Να δοθεί στην Παραμυθιά μια ξεκάθαρη και μοναδική ταυτότητα: Τί προσφέρει, τί παρελθόν έχει και τί μπορεί να εκμεταλλευτεί ώστε να παύσει να είναι τόπος επίσκεψης του τηλεοπτικού κοινού του Αυτιά (55+).
Join the Conversation