Επιστολή Συλλόγου Γεωπόνων για την μετάδοση της ασθένειας του πλατάνου στον Αχέροντα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Λ. ΕΙΡΗΝΗΣ 65, 48100 ΠΡΕΒΕΖΑ e-mail: [email protected] τηλ. 6977094873 Προς: Δ/νση Δασών Πρέβεζας Δ/νση Δασών Θεσπρωτίας Φορέας Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα Δήμος Πάργας Δήμος Σουλίου Θέμα: «Για...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Λ. ΕΙΡΗΝΗΣ 65, 48100 ΠΡΕΒΕΖΑ
e-mail:
[email protected]
τηλ. 6977094873

Προς:
Δ/νση Δασών Πρέβεζας
Δ/νση Δασών Θεσπρωτίας
Φορέας Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα
Δήμος Πάργας
Δήμος Σουλίου

Θέμα: «Για τη διάσωση των πλατάνων στον Αχέροντα»

Σχετικά με τη δύσκολη και κρίσιμη προσπάθεια για τη διάσωση των πλατάνων στην πανέμορφη και ευαίσθητη περιοχή των στενών του Αχέροντα ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας θα ήθελε να επισημάνει τα παρακάτω:
Το φυσικό κάλλος της περιοχής προσελκύει πολλούς επισκέπτες και τουριστικές εκμεταλλεύσεις, οι δραστηριότητες των οποίων συχνά είναι επικίνδυνες για τη μετάδοση της νεκρωτικής ασθένειας του πλατάνου.
Μία από αυτές είναι και το δέσιμο των αλόγων στα δέντρα. Τα δεμένα ζώα συνήθως σκάβουν με τις οπλές τους και πληγώνουν τις ρίζες και παράλληλα πληγώνουν το φλοιό των δέντρων με τα δόντια τους. Αν τα δέντρα είναι προσβεβλημένα και στη συνέχεια τα άλογα δεθούν σε υγιή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας. Απόδειξη για αυτό είναι ότι όπου συνήθως δένονται άλογα, τα δέντρα είναι άρρωστα (σχετικές φωτογραφίες επισυνάπτονται).
Οι επιχειρηματίες και οι επισκέπτες κόβουν κλαδιά, χαράσσουν στους φλοιούς, στερεώνουν γέφυρες, σχοινιά και αντίσκηνα, καρφώνουν πινακίδες κλπ. Όλες αυτές οι ενέργειες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη μετάδοση της ασθένειας. Για αυτούς τους λόγους θεωρούμε απαραίτητο:
-να ενημερωθούν εγγράφως οι ιδιοκτήτες ότι δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση το δέσιμο αλόγων στους πλάτανους
-να τυπωθούν φυλλάδια που θα διατίθενται στις τοπικές επιχειρήσεις (καφέ, εστίαση, καταλύματα κα.) και θα ενημερώνουν ντόπιους και επισκέπτες για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον και τι θα πρέπει να αποφεύγουν κατά την παραμονή τους
-αντίστοιχα να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες σε καίρια και εμφανή σημεία.

Συν:
1) πίνακας ιδιοκτητών αλόγων
2) φωτογραφίες

Ο Πρόεδρος  Αναστάσιος Γάτσιος
Ο Γραμματέας  Κωνσταντίνος Αρετάκης

 

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!