H Παραμυθιά του 1849 με τα μάτια του Edward Lear. 4 μοναδικές υδατογραφίες.

Η υδατογραφίες περιέχουν σημειώσεις που αφορούν τις αισθήσεις του ζωγράφου, όπως κουδουνίσματα από τα πρόβατα, χρωματισμοί και αισθήματα και πολλά άλλα

4 μοναδικές υδατογραφίες του γνωστού Άγγλου ζωγράφου, συγγραφέα και περιηγητή Edward Lear (1812-1888), φανερώνουν την εικόνα της Παραμυθιάς και του ιστορικού Σουλίου του 1849.

Σε ηλικία 37 χρονών, ο γνωστός ζωγράφος βρέθηκε στην Παραμυθιά τον Μάιο του 1849 και αποτύπωσε την περιοχή σε 4 υδατογραφίες, η οποίες βρίσκονται στην βιβλιοθήκη Houghton του πανεπιστήμιου Harvard καθώς και στην Γεννάδειο βιβλιοθήκη.

Στην πρώτη παρουσιάζεται η πόλη της Παραμυθιάς, στην δεύτερη η λίμνη Χοτκοβα στην τρίτη ο ποταμός Κοκκυτος και στην τέταρτη το κάστρο της Κιάφας στο Σούλι.

Η υδατογραφίες περιέχουν σημειώσεις που αφορούν τις αισθήσεις του ζωγράφου, όπως κουδουνίσματα από τα πρόβατα, χρωματισμοί και αισθήματα και πολλά άλλα. Ο Edward Lear (Εδουάρδος Ληρ επί το ελληνικότερον) συνήθιζε να σχεδιάζει με εξαιρετική ακρίβεια και να προσθέτει πολλές σημειώσεις πάνω στο χαρτί που αργότερα τον βοηθούσαν να μεταφέρει την εικόνα σε πίνακα με χρήση λαδομπογιάς.

Δείτε τα έργα του Edward Lear:

 

 

In this article

Join the Conversation