Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας: Η Δωδώνη ανήκει στην Ήπειρο…

Ενώνουμε ως οργανωμένο ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο τις δυνάμεις μας με αυτές της υπόλοιπης κοινωνίας, των φορέων της και κυρίως των άμεσα ενδιαφερόμενων και θιγόμενων κτηνοτρόφων για να αλλάξει...

Όλοι συμφωνούμε  ότι πρέπει να γυρίσουμε στις ρίζες μας.

Ιδιαίτερα οφείλουμε να αγκαλιάσουμε αυτούς που δεν δελεάστηκαν από την επίπλαστη ευζωϊα με δανεικά των τελευταίων χρόνων και παρέμειναν στις επάλξεις παράγοντας κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προιόντα (γάλα, κρέας κλπ ) που  διασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την διατροφική αλυσίδα του λαού, προσφέρουν απασχόληση και εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες και δημιουργούν  σημαντική προστιθέμενη  αξία  για την εθνική μας οικονομία. Δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές προθέσεις των νέων ιδιοκτητών της Δωδώνης.

Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι πολύ αρνητικά. Δικαιώνονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο όλοι όσοι – ανάμεσα στους οποίους και εμείς – διαφωνήσαμε με την πώληση της επιχείρησης και ακούσαμε τότε με ανησυχία και δυσπιστία την διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας να υπόσχεται και να εγγυάται αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της επιχείρησης προς όφελος των μελών της κτηνοτρόφων, της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας. Οι κτηνοτρόφοι μας δεν είναι και δεν θα αποτελέσουν ποτέ τα γρανάζια ενός καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής που θα θυσιαστούν στον βωμό της άκρατης και εύκολης κερδοφορίας.

Η χώρα μας  δεν είναι “μπανανία”  για να αποτελεί ο άνθρωπος ένα εξάρτημα στην φάμπρικα της παραγωγικής διαδικασίας. Το μόνο που ίσως θα καταφέρει η νέα ιδιοκτησία της Δωδώνης είναι να τους αποθαρρύνει και να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν το επάγγελμα με τραγικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και την εθνική οικονομία.

Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις για την καθυστέρηση στην αποζημίωση του εισκομιζόμενου γάλακτος δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα αφού η δέσμευση του Δ/νοντα Συμβούλου κ. Δημήτρη Καφάλη για πληρωμές με τετράμηνη καθυστέρηση δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα.

Πώς για την διοίκηση της Δωδώνης θα έχουν την δυνατότητα οι κτηνοτρόφοι να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις του επαγγέλματος (ζωοτροφές, μετακινήσεις κλπ), να μπορούν να συντηρούν τις οικογένειές τους και ταυτόχρονα να είναι συνεπείς στις καθημερινές παραδόσεις που έχει ανάγκη για την αποτελεσματική λειτουργία της η επιχείρηση; Απαιτούμε από την πολιτεία να θέσει σε εγρήγορση την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να αποτραπεί ένα νέο καρτέλ γάλακτος και ταυτόχρονα να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια πολιτική αποκέντρωσης και ενίσχυσης της υπαίθρου που θα αξιοποιεί τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Ελληνικής υπαίθρου, θα σέβεται το περιβάλλον και θα στηρίζει τους παραγωγούς.

Ζητάμε από την νέα διοίκηση της Δωδώνης να δρομολογήσει μια σχέση ανταπόκρισης και εμπιστοσύνης με τους κτηνοτρόφους, να εκπληρώνει άμεσα στις υποχρεώσεις της απέναντί τους και να τους ενθαρρύνει με κάθε τρόπο να συνεχίσουν να ασκούν ένα επάγγελμα κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.

Ζητούμε άμεσα  ο πρόεδρός μας Βαγγέλης Βενιζέλος και οι Βουλευτές της Ηπείρου να αναδείξουν με κάθε τρόπο το πρόβλημα της Δωδώνης και να ασκήσουν την επιρροή τους με ερωτήσεις και παραστάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς, στην διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς (ως διάδοχη της Αγροτικής Τράπεζας) και στην διοίκηση της Δωδώνης , μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα της άμεσης εξόφλησης των κτηνοτρόφων.

Ήμαστε αλληλέγγυοι με τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και συμμεριζόμαστε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους. Συμπορευόμαστε μαζί τους και ευελπιστούμε ότι ο δίκαιος αγώνας τους θα δικαιωθεί γιατί είναι μαζί με τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας η μοναδική ίσως κοινωνική ομάδα που προσφέρει τα μέγιστα στην παραγωγική διαδικασία  υπο αντίξοες συνθήκες , με τα σημερινά δεδομένα της χώρας και γιατί ελπίζουμε σε αυτούς για να συνεχίσουν ένα δύσκολο επάγγελμα και να παράγουν  προϊόντα με άριστες ποιοτικές προδιαγραφές που μας κάνουν υπερήφανους σαν Ηπειρώτες.

  

Για την ΝΕ Θεσπρωτίας – Ερρίκος Μητσιώνης  
Για την ΝΕ Ιωαννίνων – Στέφανος Ζούμπος
Για την ΝΕ Άρτας – Άλκης Παπαχριστάκης
Για την ΝΕ Πρέβεζας – Μαρίνα Ντούσκα

In this article

Join the Conversation