Αντιγόνη Φίλη: Να ενθαρρύνουμε την επιστροφή των ομογενών Θεσπρωτών

Η εισήγησή της Αντιγόνης Φίλη στην ημερίδα "Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΧΘΕΣ...Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ"θέμα εισήγησης: "Γέφυρες επικοινωνίας με τους απόδημους και υπηκόους ξένων χωρών θεσπρωτικής καταγωγής"   Ανέκαθεν η πατρίδα...

Αλλά και η βοήθεια των ομογενών στην πατρίδα είναι αδιαμφισβήτητη. Συνέβαλαν μεταξύ άλλων σημαντικά στην οικονομία με τις δωρεές και τα εμβάσματα, τις κατοικίες που κατασκεύασαν και τις διάφορες επιχειρήσεις που ανέπτυξαν. Υπήρξαν οι καλύτεροι πρεσβευτές των ελληνικών ιδεών, του ελληνικού και ορθόδοξου πνεύματος, του πολιτισμού και των διεθνών σχέσεων της χώρας μας. Η διατήρηση των σχέσεων των ομογενών με τη γενέτειρά τους είναι συνεπώς αμφίδρομη, πρέπει να είναι πάντοτε ενεργός και να ενισχυθεί περισσότερο. Από πλευράς της κεντρικής εξουσίας, παρά την κρίση που περνάμε, με τη διατήρηση και ίδρυση σχολείων υποχρεωτικής εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων, την προξενική αρωγή, ακόμα και την ενίσχυση για ίδρυση πολιτιστικών συλλόγων που αποτελούν τη βάση για την παράδοσή μας.

Εδώ καλούνται έμπρακτα να συμβάλουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού – στο μέτρο που αυτό καθίσταται λόγω των οικονομικών συγκυριών εφικτό. Η Περιφέρεια Ηπείρου ως ανώτατο πολιτικό όργανο, έχοντας οικουμενικό χαρακτήρα και ως θεματοφύλακας της παράδοσης και του πολιτισμού συνολικά, βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με όλους τους επίσημους φορείς της Ομογένειας, (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης, Σύλλογο ΑΧΕΠΑ κά.). Οφείλει δε να συντονίσει τη συνεχή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων για τη σύνδεση των νέων ηπειρωτικής καταγωγής με την Ήπειρο και να χτίζει γέφυρες επικοινωνίας με τους απόδημους.

Στην ΠΕ Θεσπρωτίας πρέπει να δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό στην Ηγουμενίτσα ένα “γραφείο σύνδεσης” με τους ξενιτεμένους μας, πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και κοινότητες (φορείς όπως Επιμελητήριο, πολιτιστικούς συλλόγους, πνευματικά κέντρα, εθελοντικές ομάδες κ.ά.). Η Περιφέρεια και οι Δήμοι οφείλουν να αναγνωρίσουν, να αγκαλιάσουν και να προβάλλουν στις τοπικές κοινωνίες τα επιστημονικά επιτεύματα των ομογενών, με την οργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων, ώστε και οι ίδιοι να νιώσουν ότι τυγχάνουν αναγνώρισης, ενώ παράλληλα προάγεται η συνεργασία με τους εδώ Θεσπρωτούς επιστήμονες με κοινό σκοπό την ωφέλεια της κοινωνίας.

Nα τονίσουμε την αναγκαιότητα να καθιερωθούν άμεσα από το επόμενο καλοκαίρι πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον μετανάστη – ξενιτεμένο – απόδημο Θεσπρωτό, όπου θα προβληθούν οι αξιόλογοι Θεσπρωτοί που διαπρέπουν στις επιστήμες, στα γράμματα, στις τέχνες κ.α. (Ήδη η Π.Ε. Θεσπρωτίας έχει αναγνωρίσει το έργο σημαντικών Ελλήνων επιστημόνων, που διαπρέπουν στο εξωτερικό).

Προς την ίδια κατεύθυνση μπορούν να κινηθούν συχνά οργανωμένα ταξίδια εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα της νεολαίας, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο των πατεράδων και των παππούδων τους, να συνάψουν σχέσεις φιλίας με συνομηλίκους της πατρίδας και την ανταλλαγή ιδεών. Η Ήπειρος ολόκληρη και η Θεσπρωτία ειδικότερα ως ένας φιλόξενος τόπος με ένδοξη ιστορία, πλούσια παράδοση και το συνδυασμό του βουνού και της θάλασσας ενδείκνυται ως ο πιο κατάλληλος.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει την ανάλογη διασφάλιση χρηματοδότησης, καθώς οι φορείς και ιδιώτες χορηγοί θα πρέπει εξολοκλήρου να καλύψουν τα έξοδα φιλοξενίας των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού. Τα παιδιά θεσπρωτικής καταγωγής θα φιλοξενηθούν στον τόπο μας προκειμένου να διατηρούμε τις σχέσεις μας με τους εκτός Θεσπρωτίας. Παράλληλα, μπορούν να παρέχονται από εθελοντές δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε όσα Ελληνόπουλα δεν την κατέχουν, αλλά και μαθήματα ιστορίας, λαογραφίας, τέχνης, θεάτρου, ηπειρωτικής παραδοσιακής μουσικής.

Να αναπτυχθούν διάφορες δραστηριότητες ψυχαγωγικές, αθλητικές, καλλιτεχνικές, θεατρικές. Ακόμα και να μυηθούν στο μυστικά της ηπειρωτικής γαστρονομικής παράδοσης, φέροντάς τους σε επαφή με τα γνήσια ντόπια παραδοσιακά προϊόντα που η Ήπειρος προσφέρει απλόχερα.

Μπορούν να δημιουργηθούν διάφορες ομάδες εργασίας με αντικείμενο τον τουρισμό, την έρευνα, την επιστήμη, τη θρησκεία, τις παραδοσιακές χειρονακτικές τέχνες, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης π.χ. στη μαρτυρική πόλη της Παραμυθιάς, κ.ά. οι οποίες μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και να αυτοοργανώνονται.

Στην εποχή της τεχνολογίας του διαδικτύου και των μέσων κοινωνική δικτύωσης, μπορούν να δημιουργηθούν ομάδες όπου οι νέοι από όλον τον κόσμο ταυτόχρονα με το πάτημα ενός μόνο πλήκτρου γίνονται όλοι μία παρέα, ανεξάρτητα από τη χώρα διαμονής τους, ανταλλάσσουν νέα, ιδέες, προβληματισμούς και οργανώνουν τα επόμενα σημεία συνάντησής τους.

Τέλος σε επιχειρησιακό επίπεδο, πρέπει να ενθαρρύνουμε την επιστροφή των ομογενών Θεσπρωτών και να πατάξουμε τη γραφειοκρατία που εγκλωβίζει στα γρανάζια της πολλές επενδυτικές βλέψεις τους. Η Θεσπρωτία ως πύλη προς και από την Ευρώπη έχει και πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της γεωπολιτικής της θέσης και να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων των ομογενών προς όφελος της ελληνικής οικονομίας . Επιπλέον θα γίνει πιο εύκολη μία ενδεχόμενη ενσωμάτωση και ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία και στην αγορά εργασίας προσφέροντάς τους ίσες δυνατότητες πρόσβασης στην επιχειρηματικότητα και την απασχόληση χωρίς αποκλεισμούς.

Εμείς ως περιφερειακή αρχή μπορούμε να δεσμευτούμε πως θα συνεισφέρουμε τα μέγιστα, είμαστε και θα παραμείνουμε στο πλάι όλων όσοι αποφασίσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα και ευελπιστούμε αυτό βελτιούμενης της κατάστασης να συμβεί άμεσα.

Σας ευχαριστώ πολύ!

In this article

Join the Conversation