Για προσκύνημα στο εικόνισμα του Αγίου Φανουρίου στην Παραμυθιά, για την σημερινή γιορτή

Σε ένα μαρμάρινο εικόνισμα του Αγίου Φανουρίου, που στέκει τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή του Γαλατά στην Παραμυθιά, τιμά η πόλη την σημερινή ονομαστική εορτή του Αγίου. Κάθε...

Σε ένα μαρμάρινο εικόνισμα του Αγίου Φανουρίου, που στέκει τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή του Γαλατά στην Παραμυθιά, τιμά η πόλη την σημερινή ονομαστική εορτή του Αγίου. Κάθε χρόνο, στο εικόνισμα του Αγίου Φανουρίου τελέιται λειτουργία παρουσία πιστών.

Ένα εικόνισμα διαφορετικό από τα άλλα, το οποίο πλέον είναι συνυφασμένο πλήρως με την πίστη των Παραμυθιωτών και το οποίο κάθε 27 Αυγούστου, λειτουργεί σαν ναός.  Οι φανουρόπιτες ετοιμάζονται από την προηγούμενη ημέρα και ανήμερα της γιορτής, με πρωτοβουλία της αρμόδιας ενορίας, τελείται εθιμοτυπικά θεία λειτουργία

Η ιστορική ύπαρξή του Αγίου Φανουρίου αγνοήθηκε μέχρι και τον 14ο αιώνα, οπότε και ενευρέθη εικόνα του, στο νησί της Ρόδου. Σύμφωνα με την εικόνα του, ο άγιος ήταν νεαρός στρατιώτης ο οποίος υπέστη 12 μαρτύρια. Υπάρχει επίσης η υπόθεση από ερευνητές ότι ο άγιος συγχέεται με τον Άγιο Γεώργιο, καθώς η εικόνα φαίνεται να έχει αρκετές ομοιότητες με αυτή του Αγίου Γεωργίου.

Από την εύρεση της εικόνας θεωρείται προστάτης του νησιού της Ρόδου. Γρήγορα μάλιστα η φήμη τους ως αγίου του απλώθηκε στα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την Κρήτη, τη Χίο, τη Λέσβο και τον υπόλοιπο ελληνικό χώρο. Σήμερα υπάρχουν πολλές εκκλησίες κτισμένες στο όνομά του.

Η παρετυμολογική παρήχηση  του ονόματός του με το φαίνω: φανερώνω τον έκανε δημοφιλή στη λαϊκή παράδοση για την φανέρωση χαμένων ανθρώπων, ζώων ή πραγμάτων. Οι χριστιανοί φτιάχνουν μια νηστίσιμη πίτα την εορταστική του ημέρα, την φανουρόπιτα, για να τους φανερώσει ο άγιος απολεσθέντα αντικείμενα, την τύχη των ανύπανδρων κοριτσιών ακόμα και εργασία στους ανέργους και διάφορα άλλα. Η πίτα είναι μικρή και στρογγυλή, καθώς και όσο την φτιάχνουν έχουν μια λαμπάδα αναμμένη. Γίνεται με εννέα υλικά, νηστίσιμα και αφού διαβαστεί και κοπεί σε σαράντα κομμάτια μοιράζεται στους πιστούς.

Μολονότι ο βίος του Αγίου Φανουρίου δεν έχει καμία σχέση με τη θεατρική τέχνη, ο Άγιος Φανούριος είναι ο Άγιος Προστάτης των Καραγκιοζοπαιχτών, ακριβώς επειδή τους “φανερώνει” δουλειές. Υπήρχε και λάβαρο του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών με τον Άγιο Φανούριο, το οποίο λάβαρο δυστυχώς δεν διασώζεται σήμερα, παρά μόνο σε μεταπολεμικό ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό με τους παλιούς καραγκιοζοπαίχτες Νίκο Ζαβραδινό, Κώστα Μάνο, Τάκη Μελλίδη, Μήτσο Μώρο, Ανδρέα Νικητόπουλο και Σωτήρη Σπαθάρη. Ο τελευταίος εικονίζεται καθιστός κάτω από το λάβαρο.

In this article

Join the Conversation