SOS εκπέμπουν παραγωγοί του κάμπου του Αχέροντα από τα προβλήματα στην άρδευση

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν παραγωγοί, κυρίως ακτινίδιου, στον κάμπο του Αχέροντα, αφού βλέπουν εκατοντάδες στρέμματα να μένουν απότιστα, σε μια εποχή που η θερμοκρασία παραμένει υψηλή. Βέβαια...

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν παραγωγοί, κυρίως ακτινίδιου, στον κάμπο του Αχέροντα, αφού βλέπουν εκατοντάδες στρέμματα να μένουν απότιστα, σε μια εποχή που η θερμοκρασία παραμένει υψηλή.

Βέβαια για μια περιοχή που «βρέχεται» από τον Αχέροντα, μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγεται η αδυναμία στην άρδευση. Ένα κακόγουστο αστείο που έρχεται μετά τα προβλήματα στην ύδρευση της Γλυκής, στη foul season της τουριστικής περιόδου.

Το πρόβλημα δημιουργείται από την στιγμή που ο ΤΟΕΒ Αχέροντα, κλίνει τον οργανισμό στις αρχές του φθινοπώρου, όταν και αρχίζουν τα πρωτοβρόχια.

Οι καλλιέργειες όμως έχουν εξελιχτεί και οι ανάγκες για άρδευση δεν είναι αυτές που υπήρχαν τα παλαιοτέρα χρόνια και έτσι η ανάγκη για επικαιροποίηση των διαδικασιών λειτουργίας των ΤΟΕΒ, είναι πλέον επιτακτική.

Κινδυνεύουμε να χάσουμε 400 στρέμματα παραγωγής, αναφέρει χαρακτηριστικά στην paramythia-online.gr, παραγωγός της Γλυκής, ο όποιος καλεί Δήμο και Περιφέρεια, να μεσολαβήσουν ώστε να αλλάξουν οι τακτικές διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Πιο συγκεκριμένα ζητά να συνεχίζεται η άρδευση ακόμα και τις εποχές με χαμηλή βροχόπτωση.

Δυστυχώς όμως οι ΤΟΕΒ ανά την Ελλάδα, λειτουργούν γραφειοκρατικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν στην πράξη να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των παραγωγών που εκπροσωπούν.

Οι οργανισμοί αυτοί, με τον τρόπο που λειτουργούν, έπαψαν πλέον εδώ και αρκετά χρόνια ν’ ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγροτικής παραγωγής. Σταμάτησαν ουσιαστικά να λειτουργούν υπέρ των συμφερόντων των αγροτών. Ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούν τους υδάτινους πόρους αλλά και τα εγγειοβελτιωτικά έργα αποβαίνει τελικά σε βάρος των αγροτών.

Ο τρόπος διοίκησής τους πάσχει αφού είναι πασίγνωστο ότι λαμβάνονται αποφάσεις σε άδειες Γενικές Συνελεύσεις με την παρουσία ελάχιστων αντιπροσώπων.

Χαρακτηριστικό δείγμα της κακοδιαχείρισης του υδάτινου δυναμικού και των διοικητικών δυσλειτουργιών είναι η ανεξέλεγκτη και άναρχη τιμολογιακή πολιτική των Τ.Ο.Ε.Β. στα αρδευτικά τέλη των κρατικών αντλιοστασίων. Οι αγρότες που τα χωράφια τους αρδεύονται από κρατικές γεωτρήσεις, χρεώνονται με τέλη στα οποία υπάρχουν τεράστιες διαφορές από περιοχή σε περιοχή.


In this article

Join the Conversation