Δωρεά βιβλιοθήκης στο ιστορικό αρχείο Παραμυθιάς, από την κόρη του Βασ. Κραψίτη, Άννα Κραψίτη Ντάβου

Μια βιβλιοθήκη με 500 τόμους βιβλίων (τα περισσότερα από αυτά δερματόδετα), προσφέρει στο ιστορικό αρχείο Παραμυθιάς, η κόρη του αειμνήστου ευπατρίδη, Παραμυθιώτη, Βασίλειου Κραψίτη. Όλα τα βιβλία που...

Μια βιβλιοθήκη με 500 τόμους βιβλίων (τα περισσότερα από αυτά δερματόδετα), προσφέρει στο ιστορικό αρχείο Παραμυθιάς, η κόρη του αειμνήστου ευπατρίδη, Παραμυθιώτη, Βασίλειου Κραψίτη.

Όλα τα βιβλία που κάνει δωρεά η Άννα Κραψίτη Ντάβου, προέρχονται από το προσωπική βιβλιοθήκη του Βασίλειου Κραψίτη, και εκτός την βιβλιογραφία του, αφορούν τόσο ιστορικά όσο και λαογραφικά πονήματα και έργα με θέμα την Παραμυθιά και την Ήπειρο.

Ο μεγάλος αυτός Παραμυθιώτης, είχε διατελέσει πρόεδρος του ελεγκτικού συμβουλίου της Ελλάδας, ενώ στην σταδιοδρομία του, υπηρέτησε στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου πριν το ανώτατο αξίωμα του  πρόεδρου του ελεγκτικού συμβουλίου, αναδείχθηκε επιθεωρητής των Οικονομικών Εφοριών της χώρας.

Στο συγγραφικό του έργο, βρίσκεται η ολοκληρωμένη παρουσίαση της ιστορίας της Παραμυθιάς, ενώ ξεχωρίζουν τα συγγράμματα και βιβλία, Ηπειρώτες Λυρικοί, Θεσπρωτοί Λόγιοι, Αστροφεγγιές, Ικεσία, Ανοιξιάτικη Μελωδία, Οδύνη και Φως, Τα Τείχη, Στοχάζομαι το Σύμπαν για ένα δρόμο, Ωδή και Επίγνωση, Φως από τους τάφους, Πέρα από τα Όνειρα, και πολλά άλλα.

Με ενέργειες του Βασίλειου Κραψίτη, κατασκευάστηκε και το Ειρηνοδικείο Παραμυθιάς ενώ μέχρι και το θανατο του, πρόσφερε τις υπηρεσίες του βοηθώντας στην ανάδειξη της Παραμυθιάς και της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της.

In this article

Join the Conversation